Recept dana: Šnenokle
U pitanju je starinska poslastica koju i danas mnogi obožavaju.
Sastojci:
- 1 l mleka,
- 4 jajeta,
- 6 kašika šećera,
- 2 kesice vanil šećera,
- 2 kašike brašna
Priprema:
1. Odvojiti žumanca od belanaca.
2. Sipati mleko u šerpu sa debljim dnom i uključiti ringlu na srednju jačinu.
3. Dok se mleko greje, čvrsto umutiti belanca.
4. Smanjiti jačinu ringle na najmanje i u mleko koje struji supenom kašikom ubacivati knedle od ulupanih belanaca.
5. Kad počnu da narastaju, okrenuti ih da se skuvaju i s druge strane. 6. Gotove knedle rešetkastom kašikom vaditi iz šerpe i ređati u posudu iz koje će biti služeni.
7. Mleko skloniti s vatre.
8. Žumancima dodati šećer i vanil šećer, pa dobro umutiti.
9. Dodati brašno i prvo ih lagano umešati varjačom, pa tek onda mikserom.
10. U dobijenu smesu uliti kutlaču-dve toplog mleka, pa promešati varjačom dok se ne sjedini.
11. Mleko vratiti na ringlu, uključiti na tiho, pa uz neprestano mešanje lagano ulivati umućena žumanca.
12. Nastaviti s mešanjem dok se ne dobije gusti krem.
13. Čim krem bude gotov, preliti njime poređane knedle i ostaviti da se dobro ohladi.