Купус – намирница број 1 у зимској кухињи
Много је разлога због којих је купус краљ зиме; за почетак, у 100 грама ове намирнице налази се око 40 милиграма витамина Ц, што је половина дневне препоручене дозе.
Лековита својства купуса су огромна, па се конзумирање препоручује током читаве године, а посебно зими.
Најздравији је када га једете сировог или укисељеног, а губи своје здраве квалитете с продуженом термичком обрадом.
С обзиром да чак 92,5 одсто ове намирнице чини вода, не чуди да се сматра дијететском намирницом с тек двадесетак калорија на сто грама, те се препоручује особама на дијети.
Поред тога, с обзиром да има и висок проценат целулозе, подстиче рад пробаве и смањује надутост организма.
Кад купујете купус, бирајте плодове тврдих и тесно приљубљених листова без мрља.
У фрижидеру га можете држати и недељу дана.
Такође, сок од купуса (довољно је у соковнику исцедити течност из главице свежег купуса) делотворан је лек код плућних болести.
Поред тога, овај сок помаже и у чишћењу дисајних путева код бронхитиса или астме.
Купус садржи и сулфорафан - органско једињење које чува гастроинтестинални тракт.
Елиминише и бактерију хелицобацтер пулори, која је главни узорчник чира на желуцу. По децилитар сока од купуса требало би попити три пута дневно, пре сваког главног оброка.
Ово зељасто поврће има снажна антиупална својства, а облози од купуса честа су препорука за разне врсте болести.
Купус извлачи гној из рана и дезинфикује их, смирује опекотине, екцеме и акне, ублажава отеклине и озеблине, као и мигрене.
Надасве, ублажава депресију и тескобу, побољшава концентрацију, а неке студије тврде и како делује превентивно против рака.