broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Акценат на припреми за самосталан живот

27.11.2017. 11:16 11:28
Пише:
Извор: Дневник (Јелена Ивановић)

КУЛА: Васпитач специјалиста за децу са посебним потребама и координатор Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама „Плава птица” Јована Кривокућа каже да је дведесет радника задужено за рад са корисницима.

"Овај објекат је изграђен 1996. године и звао се играоница, али како се повећавао број корисника, настала је и потреба за већим објектом, као и већим бројем радника", каже Кривокућа.

Дневни боравак је намењен деци и омладини тако да старосна граница не постоји.

"„Плава птица” сада ради у три објекта. Први је дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју, што је услуга за коју је пре две године „Плава птица” добила и лиценцу. Други је објекат становања уз подршку у коме живи десет корисника у две стамбене јединице, чија је услуга такође лиценцирана и објекат „Предах” за смештај корисника који се финансира из Европске уније и фондације „Каритас”. У дневном боравку има 30 сталних корисника, док се број корисника у „Предаху” мења зависно од потреба", каже Кривокућа.

У оквиру дневног боравка се обавља и рани третман и дијагностика код деце узраста до десет година. Третмане обавља стручни тим радника психолози и дефектолози.

"Рани третман подразумева пријем и опсервацију коју раде психолози и према могућностима ради се на савлађивању вештина и одређених препрека у образовању, односно стицању нових знања", каже Кривокућа. 

Дан у дневном боравку почиње оброком, након кога се корисници распоређују према собама, односно групама у којима се одржавају разне активности и обавља се нега одређених корисника.

Физиотерапеут са децом са којом је потребно, обавља вежбе кинези терапије. Вежбе се раде индивидуално. Исто то раде колеге дефектолози и психолози, који у зависности од потреба и могућности обављају третмане који трају око 40 минута до сат времена и након тога, деца се враћају на групне активности.

У склопу дневног боравка похађају се и часови, слични онима у школи. Међутим, у ту се одвија и учење самопослуживања, односно домаћинства, у оквиру ког се уче практичне животне вештине.

"Тако се они осамостаљују на живот у друштвеној заједници, учимо их свему од куповине, плаћања рачуна, обављања кућних послова. Све што радимо свакодневно има за циљ да се осамостале како би живели уз што мању помоћ неког другог лица. Почев од припреме неког једноставног оброка, облачења, одржавања хигијене", каже Кривокућа.

У „Плавој птици” се негује топла и позитивна атмосфера, те се корисници труде да помажу једни другима уколико су у могућности и васпитачи настоје да их усмере да једни другима помажу, уколико се отежано крећу или не могу да говоре.

"Обучавамо их и да препознају потребе једни других, тако да знају када је неком нешто потребно и када могу, воле да помогну", каже Јована Кривокућа.

Више од половине новца за функционисање ове установе обезбеђује Општина Кула кроз јавну набавку. За услуге социјалне заштите ове године издвојено је 12,6 милиона динара. Остали трошкови покривају се уз партиципацију коју плаћају родитељи корисника, а део су донације и добровољни прилози.

"Највећи проблем имамо са превозом. Имамо два комбија која свакодневно возе и одвозе кориснике кућама. У последње време често се кваре, јер су то већ стара, дотрајала возила, мада превоз фукнционише, јер имамо кориснике из свих места кулске општине. За набавку нових возила потребно је пуно новца", каже Кривокућа. Она додаје да су конкурисали за разне пројекте како би прикупили што више новца за развој дневног боравка. Општина издваја новац за објекте и запослене, али запослени се надају да би им могла помоћи у скорије време и са превозом.

„Плава птица” негује сарадњу и са удружењима ван општине, али и са школама.

"Често код нас дођу ђаци из Економске школе у Кули, Пољопривредне школе у Црвенки, основних школа. Из моје групе, из вртића похађају школу према ИОПУ, неколико сати дневно зависи од детета, а након завршетка наставе, деца се враћају код нас и наставља се групни рад", каже васпитачица. Тада се ради домаћи или нека друга активност.

Сваке године доноси се план и програм по ком се одвија настава у дневном боравку, такође васпитачи доносе и годишњи план за сваку од група. Групе се праве према способностима и могућностима, јер свако има своје посебне потребе. Најтежа страна посла је када изостане подршка друштва.

"Свест се променила на боље на локалном нивоу, али мислим да је у нашој држави стање исто. У Кули смо учесници разних манифестација, али осим тога нама је акценат управо на интеграцији у друштво и осамостаљивање",  каже Кривокућа. Она додаје да неки њихови корисници и сада раде, што из дневног боравка, што из објекта становања. Негде су ангажовани без надокнаде, негде раде по неколико сати или целу недељу у предузећима, зависно од њихових могућности

"Прекопута у једном од кафића у нашој улици ради момак из дневног боравкаи девојка из боравка становања која је без родитељског старања. Они конобаришу неколико сати дневно", каже Кривокућа. Њих је послодавац обучио уз помоћ запослених у „Плавој птици”.

"Прво су овде научили да кувају кафу и како се носи тацна, и припремљени стигли на посао. Ту се ради о корисницима за које су запослени проценили да могу да буду обучени. Такође, једна девојка из дневног боравка ради код фризерке, где чисти локал и пере косу", каже Кривокућа.

"Они су прихваћени на већини места, јер Кула није велик град, тако да их људи донекле и знају, али и када их не познају, навикли су да их виђају", каже Кривокућа.

Предах и за родитеље

„Плаву птицу” похађају особе са сметњама у развоју и из суседнх општина, али они користе услугу објекта „Предах”.

"Тако смо је назвали, јер родитељи имају могућност да се одморе, да отпутују негде или обаве неки посао, док је за то време њихово дете збринуто, има одређене активности, негу, наравно безбедно је. У „Предаху” се деца друже, уче различите вештине, ликовне, креативне, музичке, активности развоја говора језика, математичке, логичке, док се у другом делу објекта одвија радна терапија, где се налазе башта и животиње", каже Јована Кривокућа.

Маша Стакић

Фото: Јелена Ивановић

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Општине Кула Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине.)

Аутор:
Пошаљите коментар