overcast clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Из Покрајине 27 милиона динара научноистраживачким пројектима

21.11.2017. 19:13 19:18
Пише:
Извор: Дневник/Бранко Лучић

НОВИ САД: Представницима високошколских институција, које су добиле средства на основу Јавног конкурса за финансирање другог циклуса краткорочних пројеката од посебног интереса за одрживи развој у АП Војводини у 2017. години,  су уручена решења о одобреном новцу.

На конкурс, за чију је реализацију предвиђено 27 милиона динара, стигло је укупно 135 пријава, а стручне комисије су одобриле 32 пријаве. Решења о конкурсном финансирању пројеката добитницима је уручио покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић.

Пројекти који ће се финасирати су из области правних и економских наука, спортских наука, технолошких, техничких, медицинских, биотехничких, природно - математичких и области друштвених и хуманистичких наука.

- Одабрана су 32 пројекта и штета је што није могло више јер су нам стигли изузетно квалитетни пројекти, подстицајни за одржив развој Покрајине. Реч је о пројектима који ће значајно допринети унапређењу не само наше научне стварности него, сигуран сам, нашег укупног, и привредног и културног  амбијента и квалитета живота - рекао је др Милошевић, истакавши да је Покрајинска влада у овој години успоставила неколико нових пројеката - један се односи на развојно- истраживачке пројекте високих школа, други се тиче уметничко истраживачке праксе, што је пројекат Академије уметности УНС, ту су пројекти националних мањина, као и онај изузетно важан који се односи на повезивање науке и привреде: реч је о субвенцији привредних друштава за сарадњу с научним иснтитуцијама.

Научни институт за прехрамбене технологије за свој пројекат “Микробиолошки ризици с поврћа на територији Покрајине Војводине” добио је 810.000 динара.

Покрајинска влада у овој години успоставила неколико нових пројеката - један се односи на развојно- истраживачке пројекте високих школа, други се тиче уметничко истраживачке праксе, ту су пројекти националних мањина, као и субвенција привредних друштава за сарадњу с научним институцијама

- У оквиру нашег пројекта испитиваћемо да ли постоји микробиолошки ризик код зеленог поврћа с пијаца из тржних центра, производа из органске производње. Приоритет ће бити енетеробактерија, салмонела и ешерихија коли. Планирано је да се испита и њихово преживљавање у земљишту у контролисаним условима, на различитим температурама - способност формирања биофилма који предстасвља највећи проблем када је у питању поврће - каже руководилац пројекта др Ивана Чабаркапа и објашњава да ће добијени новац омогућити да се заокружи велико истраживање које реализује тим у којм су три доктора наука, док су остали истраживачи сарадници.

Један од пројеката дошао је с Факултета за правне и пословне студије “Др Лазар Вркатић” у Новом Саду, а за њега је одобрено око 900.000 динара.

- Пројекат се бави испитивањем проактивне оријентације младих. Реч је о психолошком аспекту од кога све почиње. Ако причамо о одрживом развоју једног друштва, то креће од развоја појединаца и младе генерације и вредносних система за то потребних. Тема је изузетно значајна, јер је приступ разумавању психологије као основе развоја друштва, занемарен и представља новину у нашем друштву – каже дугогдишњи професор и истраживач др Мирјана Францешко и објашњава да истраживање треба да укаже на правце социјализације младих, јер без тог аспекта све остале приче, и економске и правне и политичке, неће бити функционалне.

Пројекат у којем сарађују Факултет техничких наука и Медицински факултет Универзитета у Новом Саду, добио је 810.000 динара.

- Радимо заједно на примени вештачке интелигенције у обради медицинских података, конкретно, у интерној медицини. До сада смо објавили импозантан број научних радова на ову тему у међународним часописима и родила се идеја да конкуришемо за пројекат у којем се бавимо предиктивним моделима кардиометаболичког ризика у Војводини. Наш циљ је да, захављујући алгоритамским дијагнозама, рано можемо да детектујемо особе с повећаним кардиометаболичким ризиком, чиме бисмо значајно утицали на здравље популације у нашој Покрајини - каже руководилац пројекта проф. др Александар Купусинац с ФТН-а.

В. Црњански

Аутор:
Пошаљите коментар