broken clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Нова сушара најбоља гаранција за кооперанте

12.11.2017. 08:45 08:52
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

За породичну фирму „Генеза“ из Кањиже која се бавила трговином, велики развојни изазов представљало је пре две године покретање производње сушеног поврћа.

Пре тога “Генеза” је купила комплекс бивше касарне и инвестирала у модерни дистрибутивни центар, а наредни корак био је инсталирање линије за прераду и сушење лишћарског и коренастог поврћа, за домаће и инострано тржиште.

Управо је у току прерада першуна, а власница и директорка “Генезе” Клара Сечеи Буш истиче да ће ове сезоне прерада износити преко 8.000 тона разног поврћа, а инвестицијом која је у току у нову линију за сушење  производни капацитети ће се удвостручити и проширити асортиман.

"До краја године треба да се заврши нова линија за сушење која ће омогућити годишњу прераду око 15.000 тона сировина, разних врста коренастог и лишћарсог поврћа, као и зачинског и лековитог биља. Ова инвестиција је вредна скоро три милиона евра и реализује се захваљујући подршци Фондације „Просперитати“, којом се донацијама и повољним кредитима из Мађарске оснажује економски развој у Војводини",  каже Клара Сечеи Буш.   

Наша саговорница напомиње да се њихово породично предузеће “Генеза” нашло међу фирмама чији пројекти су добили позитивне оцене и подршку Фондације “Просперитати” за проширење капацитета и да без те остварене подршке не би могли тако брзо да остваре вредно улагање у развој.

"Уствари, у нашем плану је било да у року од пет година изградимо другу сушару, али захваљујући  Фондацији “Просперитати” ми убрзавамо развој тако да ћемо улагање реализовати  у овој години и нову сушару ставити у функцију. Наредне године већ од априла започећемо прераду сировина са увећаним капацитетима. Сада имамо седам врста сушеног поврћа, а планирамо да асортиман проширимо на 15 производа, можда и више, јер ћемо унети  у програм и неке врсте производа у сарадњи са пољоприврендим произвођачима. Договарамо се да обнове производњу лековитог и зачинскиог биља, које су до пре два деценије узгајали на нашим пољима, али без сигурног откупа и без сигурног пласмана људи су тада одустали од те врсте производње. Ми желимо да ту производњу обновимо и уврстимо у наш асортиман и пласирамо на инострано тржиште",  објашњава власница и директорка “Генезе”.

Сировине за прераду у “Генезу” су углавном из околине, поготово лишћарска производња, јер по природи те врсте сировина не трпи дуг пут од њиве до сушаре, а коренасто поврће стиже и из удаљенијих места.

"Максимално се трудимо да користимо наше потенцијале, да наше фармере увучемо у производњу, да их навикавамо за ову мало захтевнију производњу, коју сматрам да има перспективу и сигуран пут и за нас и за њих. До сада за овај вид и обим производње сарађујемо са скоро сто фармера, а тај број ће бити значајно увећан, скоро удвостручен у наредном периоду од три године", планира власница и директорка “Генезе”.

Та очекивања и проширење капацитета за прераду у “Генези” заснивају на уверењу да  добар и квалитетан производ увек нађе своје место на тржишту.

"Трудимо се максимално да производимо првокласне производе, што захтева много пажње, много енергије и много пара, како са наше стране тако и од са стране пољопривредних произвођача са којима сарађујемо. Потребна је стална едукација фармера да би и они постигли што бољи резултате у производњи поврћа, јер само од квалитетних сировина можемо произвести првокласни производ и понудимо га тржишту. Сваке године већ током лета планирамо наредну сезону и започињемо уговарање производње, а до краја новембра практично ћемо већ завршити комплетно уговарање производње сировина за наредну годину",  очекује Клара Сечеи Буш.

Конкуренције у овом сегменту прехрамбене индустрије има, јер се развија и у другим срединама, не само код нас него и у целој Европи. Клара Сечеи Буш констатује да се и ближем окружењу има доста произвођача, што значи да је конкуренција велика, а то је према њеном мишљењу позитивно, јер подстиче сваког произвођача да ради још више и остварује што бољи квалитет, да буде још ефикаснији у свом пословању и кроз то да буду сви конкурентнији и успешнији на тржишту.

"Извозимо у све земље Европе, чак и на америчко тржиште и руско тржиште, а циљ нам је следеће године да наши производи нађу место и на тржишту Далеког Истока. Истовремено не запостављамо и део послова у трговини за снабдевање сировинама наше прехрамбене индустрије. Тај део пословања нам је изузетно битан јер једино тако можемо на чврстим ногама да стојимо. Део пословања у трговини нам иде релативно добро, мада, нама власницима никад није довољно добро, али имамо веома добру и успешну екипа који сваке године успева да развија трговину и повећава обим продаје", сазнајемо од саговорнице.

Кампања на преради и сушењу поврћа је сезонског карактера, па се у сезони преради у “Генези” упошљава 50 до 70 људи, а са завршетком нове сушаре биће потребе за упошљавање још 15 до 20 радника. Међутим, Клара Сечеи Буш напомиње да им све више ствара проблем одлазак наших младих људи у иностранство и због тога је све теже наћи одговарајуће стручне људе за производњу, али она се искрено нада да ће и млади људи наћи своје место у погонима “Генезе”.

"Водимо рачуна да се они добро осећају и нађу своју рачуницу, да не морају отићи из Кањиже. Свима нама је битно да наша општина остаје млада, перспективна и продуктивна, а то можемо заједно само са младима да остваримо, па је циљ да их задржимо",  каже Клара Сечеи Буш.     

Милорад Митровић

Аутор:
Пошаљите коментар