Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Nova sušara najbolja garancija za kooperante

12.11.2017. 08:45 08:52
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Za porodičnu firmu „Geneza“ iz Kanjiže koja se bavila trgovinom, veliki razvojni izazov predstavljalo je pre dve godine pokretanje proizvodnje sušenog povrća.

Pre toga “Geneza” je kupila kompleks bivše kasarne i investirala u moderni distributivni centar, a naredni korak bio je instaliranje linije za preradu i sušenje lišćarskog i korenastog povrća, za domaće i inostrano tržište.

Upravo je u toku prerada peršuna, a vlasnica i direktorka “Geneze” Klara Sečei Buš ističe da će ove sezone prerada iznositi preko 8.000 tona raznog povrća, a investicijom koja je u toku u novu liniju za sušenje  proizvodni kapaciteti će se udvostručiti i proširiti asortiman.

"Do kraja godine treba da se završi nova linija za sušenje koja će omogućiti godišnju preradu oko 15.000 tona sirovina, raznih vrsta korenastog i lišćarsog povrća, kao i začinskog i lekovitog bilja. Ova investicija je vredna skoro tri miliona evra i realizuje se zahvaljujući podršci Fondacije „Prosperitati“, kojom se donacijama i povoljnim kreditima iz Mađarske osnažuje ekonomski razvoj u Vojvodini",  kaže Klara Sečei Buš.   

Naša sagovornica napominje da se njihovo porodično preduzeće “Geneza” našlo među firmama čiji projekti su dobili pozitivne ocene i podršku Fondacije “Prosperitati” za proširenje kapaciteta i da bez te ostvarene podrške ne bi mogli tako brzo da ostvare vredno ulaganje u razvoj.

"Ustvari, u našem planu je bilo da u roku od pet godina izgradimo drugu sušaru, ali zahvaljujući  Fondaciji “Prosperitati” mi ubrzavamo razvoj tako da ćemo ulaganje realizovati  u ovoj godini i novu sušaru staviti u funkciju. Naredne godine već od aprila započećemo preradu sirovina sa uvećanim kapacitetima. Sada imamo sedam vrsta sušenog povrća, a planiramo da asortiman proširimo na 15 proizvoda, možda i više, jer ćemo uneti  u program i neke vrste proizvoda u saradnji sa poljoprivrendim proizvođačima. Dogovaramo se da obnove proizvodnju lekovitog i začinskiog bilja, koje su do pre dva decenije uzgajali na našim poljima, ali bez sigurnog otkupa i bez sigurnog plasmana ljudi su tada odustali od te vrste proizvodnje. Mi želimo da tu proizvodnju obnovimo i uvrstimo u naš asortiman i plasiramo na inostrano tržište",  objašnjava vlasnica i direktorka “Geneze”.

Sirovine za preradu u “Genezu” su uglavnom iz okoline, pogotovo lišćarska proizvodnja, jer po prirodi te vrste sirovina ne trpi dug put od njive do sušare, a korenasto povrće stiže i iz udaljenijih mesta.

"Maksimalno se trudimo da koristimo naše potencijale, da naše farmere uvučemo u proizvodnju, da ih navikavamo za ovu malo zahtevniju proizvodnju, koju smatram da ima perspektivu i siguran put i za nas i za njih. Do sada za ovaj vid i obim proizvodnje sarađujemo sa skoro sto farmera, a taj broj će biti značajno uvećan, skoro udvostručen u narednom periodu od tri godine", planira vlasnica i direktorka “Geneze”.

Ta očekivanja i proširenje kapaciteta za preradu u “Genezi” zasnivaju na uverenju da  dobar i kvalitetan proizvod uvek nađe svoje mesto na tržištu.

"Trudimo se maksimalno da proizvodimo prvoklasne proizvode, što zahteva mnogo pažnje, mnogo energije i mnogo para, kako sa naše strane tako i od sa strane poljoprivrednih proizvođača sa kojima sarađujemo. Potrebna je stalna edukacija farmera da bi i oni postigli što bolji rezultate u proizvodnji povrća, jer samo od kvalitetnih sirovina možemo proizvesti prvoklasni proizvod i ponudimo ga tržištu. Svake godine već tokom leta planiramo narednu sezonu i započinjemo ugovaranje proizvodnje, a do kraja novembra praktično ćemo već završiti kompletno ugovaranje proizvodnje sirovina za narednu godinu",  očekuje Klara Sečei Buš.

Konkurencije u ovom segmentu prehrambene industrije ima, jer se razvija i u drugim sredinama, ne samo kod nas nego i u celoj Evropi. Klara Sečei Buš konstatuje da se i bližem okruženju ima dosta proizvođača, što znači da je konkurencija velika, a to je prema njenom mišljenju pozitivno, jer podstiče svakog proizvođača da radi još više i ostvaruje što bolji kvalitet, da bude još efikasniji u svom poslovanju i kroz to da budu svi konkurentniji i uspešniji na tržištu.

"Izvozimo u sve zemlje Evrope, čak i na američko tržište i rusko tržište, a cilj nam je sledeće godine da naši proizvodi nađu mesto i na tržištu Dalekog Istoka. Istovremeno ne zapostavljamo i deo poslova u trgovini za snabdevanje sirovinama naše prehrambene industrije. Taj deo poslovanja nam je izuzetno bitan jer jedino tako možemo na čvrstim nogama da stojimo. Deo poslovanja u trgovini nam ide relativno dobro, mada, nama vlasnicima nikad nije dovoljno dobro, ali imamo veoma dobru i uspešnu ekipa koji svake godine uspeva da razvija trgovinu i povećava obim prodaje", saznajemo od sagovornice.

Kampanja na preradi i sušenju povrća je sezonskog karaktera, pa se u sezoni preradi u “Genezi” upošljava 50 do 70 ljudi, a sa završetkom nove sušare biće potrebe za upošljavanje još 15 do 20 radnika. Međutim, Klara Sečei Buš napominje da im sve više stvara problem odlazak naših mladih ljudi u inostranstvo i zbog toga je sve teže naći odgovarajuće stručne ljude za proizvodnju, ali ona se iskreno nada da će i mladi ljudi naći svoje mesto u pogonima “Geneze”.

"Vodimo računa da se oni dobro osećaju i nađu svoju računicu, da ne moraju otići iz Kanjiže. Svima nama je bitno da naša opština ostaje mlada, perspektivna i produktivna, a to možemo zajedno samo sa mladima da ostvarimo, pa je cilj da ih zadržimo",  kaže Klara Sečei Buš.     

Milorad Mitrović

Piše:
Pošaljite komentar