broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Дачић: Суринам повукао призање Косова

31.10.2017. 10:46 18:35
Пише:
Извор: Илустрација

БЕОГРАД: Влада Републике Суринам повукла је одлуку о признању Косова и Метохије као независне државе, саоштио је данас министар спољних послова Ивица Дачић. 

Он је рекао да је током ноћи стигла дипломатска нота из Суринама о повлачењу одлуке. 

"Они су 8. јула 2016. признали независност Косова", рекао је Дачић на ванредној конференцији за новинаре и додао да је за његовог мандата само пет држава признало Косово, а да је једна повукла своју одлуку. 

Он је напоменуо да је до сада 106 држава признало независност Косова.


Професор: Повлачење признања КиМ има пуну правну снагу

Одлука Суринама има правну снагу и делује у реципрочним односима од тренутка момента давања, објашњава професор Правног факултета у Београду Бојан Милисављевић.

Признање државности представља политички акт у међународном праву и управо из тог разлога могуће је да дође до повлачења признања које рађа одређене правне последице, указао је Милисављевић.

Он је напоменуо да нема пуно случајева повлачења признања, зато што државе  добро одмеравају када га дати, а када неће, као и зато што признање потврђуе субјективитет у међународном праву.

У случају Суринама, како је навео, имамо специфичан случај, јер признање које је дато није дуго било на снази.    

Он је указао да ова ситуација рађа друго питање, а оно се тиче временског периода када је држава признавала одређени ентитет.

То, како је указао, може да роди одређене правне последице на нивоу њихових билатералних односа.


"Ово је историјски догађај за нас - ово нисмо урадили парама јер их немамо, нити притисцима јер нисмо у могућности - већ посвећеношћу", нагласио је министар.

Пецолијев саветник: Суринам није повукао признање Косова 

Косовско министарсто спољних послова негирало је да је држава Суринам повукла признање једнострано проглашене независности Косова и Метохије. 



Јетлир Зиберај, саветник министра спојних послова Косова, изјавио је за портал Љајмит да је изјава министра Дачића ништа друго до клевета. 



"Није тачно да је Суринам повукао признање Косова, ово је клевета. Повлачење признања није могуће јер га забрањује међународно право. Још једном кажем да је ово клевета ", рекао је Зиберај.



Љајмит наводи Дачићеву реченицу да Приштина неће објавити ову информација иако је она веома важна.

Јовановић: Признање оном ко је имао удела у одлуци Суринама



Вест да је Суринам повукао признање независности Косова и Метохије доказ је да процес признавања није неповратан и да борба за очување Косова и Метохије у саставу Србије итекако има смисла, изјавио је данас председник Деморкатске странке Србије Милош Јовановић.



Јовановић је, како се наводи у саопштењу, оценио да је оваква одлука "показатељ и да би одмрзавање косовског конфликта представљало кобну грешку".



"Ако су министар, односно Министарство спољних послова, имали удела у одлуци Суринама, на томе им треба одати признање", истакао је председник ДСС.

Милићевић: Неосновани напади одраз немоћи

Србија је захваљујући успешним дипломатским активностима значајан фактор у међународној заједници, изјавио је шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић поводом, како наводи, неаргументованих напада приштинских власти, али и дела опозиције у Србији на шефа дипломатије Ивицу Дачића.

Када је реч о приштинским званичницима, можемо да разумемо да оно што је добро за Србију није добро за њих, у контексту одбране наших националних и државних интереса, али не можемо да разумемо ставове појединих опозиционих посланичких странака, навео је Милићевић у писаној изјави.

Милићевић каже да то што је неко опозиција владајућој коалицији не значи да треба да буде опозиција свом народу и држави. 

Ваљда је логично да и позиција и опозиција увек буду на страни своје државе и грађана. Свако ко је мислио да Влада Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, неће радити озбиљно, одговорно и посвећено у најбољем интересу државе и грађана, јесте заправо шарлатан, закључује Милићевић.

Аутор:
Пошаљите коментар