Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dačić: Surinam povukao prizanje Kosova

31.10.2017. 10:46 18:35
Piše:
Izvor: Ilustracija

BEOGRAD: Vlada Republike Surinam povukla je odluku o priznanju Kosova i Metohije kao nezavisne države, saoštio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. 

On je rekao da je tokom noći stigla diplomatska nota iz Surinama o povlačenju odluke. 

"Oni su 8. jula 2016. priznali nezavisnost Kosova", rekao je Dačić na vanrednoj konferenciji za novinare i dodao da je za njegovog mandata samo pet država priznalo Kosovo, a da je jedna povukla svoju odluku. 

On je napomenuo da je do sada 106 država priznalo nezavisnost Kosova.


Profesor: Povlačenje priznanja KiM ima punu pravnu snagu

Odluka Surinama ima pravnu snagu i deluje u recipročnim odnosima od trenutka momenta davanja, objašnjava profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Bojan Milisavljević.

Priznanje državnosti predstavlja politički akt u međunarodnom pravu i upravo iz tog razloga moguće je da dođe do povlačenja priznanja koje rađa određene pravne posledice, ukazao je Milisavljević.

On je napomenuo da nema puno slučajeva povlačenja priznanja, zato što države  dobro odmeravaju kada ga dati, a kada neće, kao i zato što priznanje potvrđue subjektivitet u međunarodnom pravu.

U slučaju Surinama, kako je naveo, imamo specifičan slučaj, jer priznanje koje je dato nije dugo bilo na snazi.    

On je ukazao da ova situacija rađa drugo pitanje, a ono se tiče vremenskog perioda kada je država priznavala određeni entitet.

To, kako je ukazao, može da rodi određene pravne posledice na nivou njihovih bilateralnih odnosa.


"Ovo je istorijski događaj za nas - ovo nismo uradili parama jer ih nemamo, niti pritiscima jer nismo u mogućnosti - već posvećenošću", naglasio je ministar.

Pecolijev savetnik: Surinam nije povukao priznanje Kosova 

Kosovsko ministarsto spoljnih poslova negiralo je da je država Surinam povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije. 



Jetlir Ziberaj, savetnik ministra spojnih poslova Kosova, izjavio je za portal Ljajmit da je izjava ministra Dačića ništa drugo do kleveta. 



"Nije tačno da je Surinam povukao priznanje Kosova, ovo je kleveta. Povlačenje priznanja nije moguće jer ga zabranjuje međunarodno pravo. Još jednom kažem da je ovo kleveta ", rekao je Ziberaj.



Ljajmit navodi Dačićevu rečenicu da Priština neće objaviti ovu informacija iako je ona veoma važna.

Jovanović: Priznanje onom ko je imao udela u odluci Surinama



Vest da je Surinam povukao priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije dokaz je da proces priznavanja nije nepovratan i da borba za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije itekako ima smisla, izjavio je danas predsednik Demorkatske stranke Srbije Miloš Jovanović.



Jovanović je, kako se navodi u saopštenju, ocenio da je ovakva odluka "pokazatelj i da bi odmrzavanje kosovskog konflikta predstavljalo kobnu grešku".



"Ako su ministar, odnosno Ministarstvo spoljnih poslova, imali udela u odluci Surinama, na tome im treba odati priznanje", istakao je predsednik DSS.

Milićević: Neosnovani napadi odraz nemoći

Srbija je zahvaljujući uspešnim diplomatskim aktivnostima značajan faktor u međunarodnoj zajednici, izjavio je šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević povodom, kako navodi, neargumentovanih napada prištinskih vlasti, ali i dela opozicije u Srbiji na šefa diplomatije Ivicu Dačića.

Kada je reč o prištinskim zvaničnicima, možemo da razumemo da ono što je dobro za Srbiju nije dobro za njih, u kontekstu odbrane naših nacionalnih i državnih interesa, ali ne možemo da razumemo stavove pojedinih opozicionih poslaničkih stranaka, naveo je Milićević u pisanoj izjavi.

Milićević kaže da to što je neko opozicija vladajućoj koaliciji ne znači da treba da bude opozicija svom narodu i državi. 

Valjda je logično da i pozicija i opozicija uvek budu na strani svoje države i građana. Svako ko je mislio da Vlada Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, neće raditi ozbiljno, odgovorno i posvećeno u najboljem interesu države i građana, jeste zapravo šarlatan, zaključuje Milićević.

Autor:
Pošaljite komentar