clear sky
14°C
05.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Дом здравља Нови Сад обележава пет деценија рада

25.10.2017. 09:56 10:08
Пише:
Фото: Директор Дома здравља др Веселин Бојат

Дом здравља „Нови Сад”, лауреат Новембарске повеље, обележава данас пола века рада.

На територији Новог Сада неки облици примарне заштите постоје још од 1720, када је регистрован први ординирајући лекар опште праксе, али под тим именом и у том облику Дом здравља делује од 1967. године, израставши у највећу установу примарне здравствене заштите у региону.

"Свих ових 50 година Дом здравља „Нови Сад” иде у корак с временом, усваја нове методе, нове технологије, нове принципе лечења", каже за „Дневник” директор Дома здравља „Нови Сад” примаријус др Веселин Бојат. Он додаје да у том контексту и Новембарску повељу Града Новог Сада доживљавамо као признање свима који су, радећи у нашој установи, бринули о здрављу суграђана, а било их је укупно више од 10.000.

Новембарска повеља је, по његовим речима, признање и самом оснивачу за све оно што је уложио у Дом здравља у последње пола века...

"У последњих неколико година направљени су огромни технолошки помаци", каже Бојат. и додаје да захваљујући Граду Новом Саду, с Милошем Вучевићем на челу, и Градској управи за здравство, у релативно кратком времену купљен је велики број најсавременијих апарата.

"Илустрације ради, само последњу годину обновљена је комплетна ултразвучна дијагностика на кардиологији, радиологији, гинекологији... а сада ћемо добити и апарат за педијатрију и почеће да се ради ултразвучни преглед главе код превремено рођене деце", каже Бојат.

Бојат наводи да је обновљена комплетна рендген-дијагностика, као и да су купљени нови дефибрилатори, ЕКГ апарати, а набављена је и најсавременија дигитална ОРЛ станица за преглед пацијената

Само последњу годину обновљена је комплетна ултразвучна дијагностика на кардиологији, радиологији, гинекологији... а сада ћемо добити и апарат за педијатрију и почеће да се ради ултразвучни преглед главе код превремено рођене деце (Веселин Бојат)

"О томе да се услови рада у сваком погледу значајно поправљају сведочи и чињеница да се само у току ове године седам лекара из приватне праксе вратило у Дом здравља. Стручност нашег кадра је неспорна, а тврдим да смо данас квалитетније опремљени од великог броја приватних ординација", каже др Бојат.   Дом здравља, захваљујући Управи за капитална улагања АПВ, добио је новац за врхунски кераторефлектометар, који омогућава брзо и веома прецизно очитавање видне оштрине.

"Из својих извора смо ангажовали смо двоје оптометриста, односно инжењера очне оптике, који су дипломирали на Катедри за физику Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду. Они раде на том кераторефлектометру и преузимају пацијенте којима треба одредити или променити диоптрију, или их саветовати коју врсту контактних сочива да користе... Наши оптометристи не само да су тако више од 30 одсто смањили гужве код офталмолога него су и самим офталмолозима омогућили да се више посвете пацијентима који имају озбиљне очне проблеме... При томе, није згорег истаћи да ниједна установа примарне здравствене заштите у региону нема оптометристу", истиче наш саговорник.

Говорећи о листама чекања за поједине специјалистичке прегледе, директор Дома здравља „Нови Сад” наводи да су оне значајно смањене управо захваљујући опремању најсавременијим дијагностичким апаратима.

"Перманентно радимо и на даљем подизању квалитета наших услуга. Захваљујући разумевању Града, пред нама је тако комплетно реновирање објекта на Лиману. То је инвестиција вредна више стотина милиона динара. Приводи се крају израда пројеката, а упоредо смо кренули и у припрему документације за реконструкцију Дома здравља на Новом насељу, у који практично није улагано још од његовог отварања. У плану је и реконструкција објеката у Каћу и Ковиљу, а у међувремену смо потпуно реновирали објекте педијатрије у Бегечу и Улици Васе Стајића, а доста је урађено и на згради у Змај Огњена Вука, од повећања енергетске ефикасности до опремања сензорне собе, у којој се, у оквиру саветовалишта, ради с децом с посебним потребама", каже Бојат.

У светлу појачане бриге за најмлађе, најављује се и иницијатива да се у живот врате систематски прегледи деце по школама.

"У сарадњи с Управом за школски спорт покренули смо акцију да бар деца која се баве неким спортом организовано долазе код нас у Службу спортске медицине где би их бесплатно прегледали специјалисти спортске медицине јер то је услуга коју Фонд признаје. Наш план је да на тај начин прегледамо 23.000 девојчица и дечака узраста од 7 до 14 година. Али не одустајемо ни од инсистирања на враћању редовних систематских прегледа свих школараца јер су здрава деца наш примарни интерес", истиче Бојат.

Осврнувши се на масовну заразу богињама на Косову, где је било и смртних исхода, др Веселин Бојат каже да многи, нажалост, и даље нису свесни свих последица кампање усмерене против вакцинације деце.

"Моја су деца вакцинисана. И опет бих то урадио без икакве дилеме. Не могу да разумем родитеље који су као мали добили све вакцине и захваљујући, између осталог, и тим вакцинама, имају потомство, којем сада ускраћују вакцинацију. Коју одговорност они прихватају, шта ће с том децом бити сутра, не дај боже? Па ми данас имамо појаву неких болести које смо заборавили, а сада не да се поново јављају, него смо на прагу епидемије. Држава је та која доноси законе и прописе, али очигледно треба интензивирати и рад на едукацији, на поновном приближавању значаја вакцинације грађанима",каже др Бојат.

Дом здравља „Нови Сад” је нарочито поносан на програме превенције и скрининга масовних незаразних болести.

"У току прошле године, под окриљем наше установе мамографски је, рецимо, прегледано око 6.500 жена, што је пет пута више од просека у осталим домовима здравља у Републици, а од укупног броја жена код којих је обављен скрининг рака грлића материце на територији Србије – трећина је прегледана у Дому здравља „Нови Сад“. И на тим програмима ћемо истрајавати јер се сав новац и сав уложени труд исплате истог тренутка када болест откријемо у раној фази и тако некоме значајно повећамо шансе за оздрављење", истиче прим. др Веселин Бојат. 

Брига о најстаријима

Интенција Дома здравља „Нови Сад” је и да се још већа пажња посвети суграђанима у трећем животном добу.

"Наши лекари на терену годишње прегледају готово 50.000 пацијената, међу којима је много управо најстаријих, а медицинске сестре и техничари из Службе кућног лечења интервенишу скоро 200.000 пута. Међутим, у Београду, рецимо, постоји Завод за геријатрију. И наша је жеља да се и у оквиру Дома здравља установи посебна служба која ће имати одговарајуће специјалисте и комплетну пратећу инфраструктуру да би наши најстарији суграђани добили квалитетнију и бржу услугу", најављује др Бојат.

М. Стајић

Музеј медицине и Едукативни центар

"Нови Сад би наредне године требао да добије музеј медицинске историје града", рекао је члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват на Симпозијуму „У корак с временом” који је одржан јуче поводом обележавања пола века рада Дома здравља „Нови Сад”.

Делегације лекара које буду долазиле у наш град моћи ће да виде како се и шта некада радило.

Јучерашњи симпозијум био је прилика да се на једном месту окупе еминентни лекари из различитих домова здравља и дискутују о разним медицинским темама о којима треба водити рачуна да би се побољшао рад у примарној здравственој заштити. Директор Дома здравља „Нови Сад” прим. др Веселин Бојат је рекао да је поводом јубилеја направљена и монографија „Наших првих 50 година”, чиме се труде да сачувају од заборава све оно што је било важно и чиме се поносе.

Кроз објекте Дома здравља „Нови Сад” дневно прође између 9.000 и 10.000 пацијената. Ниво здравствене заштите, а посебно ургентних случајева, биће повећан, чему ће допринети нова зграда Хитне помоћи, чије се отварање, по речима проф. др Хорвата, очекује 8. марта наредне године. Такође, наши саговорници су најавили да би се измештањем просторија Хитне помоћи из Вршачке улице могао отворити простор за оснивање Едукативног центра Дома здравља.

В. Бијелић

Аутор:
Пошаљите коментар