light rain
8°C
24.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0614
usd
108.3501
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Аустрија: ОВП јасно прва, остали чекају гласове предате путем поште

16.10.2017. 08:53 08:57
Пише:
Фото: Tanjug/AP

БЕЧ: На основу званичног прелиминарног резултата, Народна партија Аустрије (ОВП) Себастијана Курца са 31,36 одсто гласова изборила је победу на јучерашњим парламентарним изборима.

Министар унутрашњих послова Аустрије Волфганг Соботка саопштио је синоћ, на конференцији за штампу, да ће пребројавање гласачких листића предатих путем поште почети данас, а да ће коначни резултат гласања саопштити у четвртак после подне.



Према прелиминарним резултатима, у које нису урачунати гласачки листићи послати путем поште, а било је издато око 890.000, Слободарска партија Аустрије (ФПО) заузела је другу позицију са 27,35 одсто гласова.



На трећем месту је Социјалдемократска партија (СПО) са 26,75 одсто гласова.



У парламент улазе још Неос са 4,96 одсто, и Листе Пилц са 4,14 одсто гласова.



Странка Зелених Улрике Луначек није прешла цензус пошто је освојила свега 3,32 одсто гласова.



Излазност на изборима, како је пренео Соботка, износила је 67,6 одсто.



Од гласачких листића предати путем поште зависиће ко је прешао цензус, а ко не, али и која је странка на другом месту, одмах иза победничке ОВП.



Многи полазе од тога да ће гласови путем поште, као у много пута до сада, донети гласове СПО, тако да се очекује да она буде друга снага у земљи.



Међутим постоје и они који сматрају да се променило понашање гласача путем поште, те да не треба бити сигуран да ће променити рангирање на политичкој сцени.



"Аустрија је изабарала, допустите да ставимо у први план оно што нас уједињује, испред оног што нас дели, како би заједно радили за нашу земљу", закључио је Соботка.

Курц: Влада што пре,Штрахе:ОВП и СПО се свадају а сарађуј



Лидер Народне партије Аустрије (ОВП), која је победила на парламентарним изборима у Аустрији, Себастијан Курц изразио је синоћ наду да ће што је брже могуће бити формирана нова влада.



„У интересу је земље и грађана да се формира што пре влада. Неопходно је да радимо за земљу, а ја бих желео да што пре почнемо", казао је он гостујући на државној телевизији ОРФ.Курц је истакао да није очекивао овакав резултат, и да је његова странка освојила јасно прво место.



Подсетио је да је у последњих пет деценија само у два наврата ОВП победила социјалдемократе.Према његовим речима, грађани су показали да желе промене, а он победу види као налог за спровођење позитивних промена у земљи.Уједно је указао да је неопходно да се сачека коначни резултат избора, и да се види ко је други, односно ко је прешао цензус.



После тога, како указује, одлучује председник земље коме ће дати мандат за формирање владе.Курц је оставио отворено с ким ће ући у коалицију, али и да ли размишља о мањинској влади.„Ако председник да нама мандат, ми ћемо разговарати са свим странкама заступљеним у парламенту. Мој циљ је да нађем партнера за спровођење реформи", објаснио је он.



Рекао је да су бирачи, који су њему указали поверење, бирали и нови политички стил у земљи, што значи међусобно опхођење уз поштовање.Курц, као и лидер Слободарске партије (ФПО) Хајнц-Кристијан Штрахе, пошто су оптуживани да су већ постигли договор, негирали су да су уопште водили prеthodnе разговоре о сарадњи.



Штрахе је указао да још није јасно ко је друга политичка снага, али је уверен да је то његова ФПО.Он је нагласио да се нада да ће Курц започети коалиционе преговоре са другом снагом, и поручио да ће слободарци остати верни себи и да ће у центар преговора савити интересе грађана.



Најавио је да ће инсистирати на директној демократији.Међутим, изразио је и уверење, поучен историјом, да ће ОВП и Социјалдемократска партија (СПО), иако се већ деценијама свађају и расписују превремене изборе, поново сарађивати.



Лидер СПО Кристијан Керн честитао је Курцу на изборној победи, рекавши да је водио добру кампању и уједно признао да је његова странка током предизборног периода направила грешке.



Казао је да је јасно видљиво да је Аустрија скренула у десно, а да он има већ замисао како да промени политику.Према његовим речима, приближавање ОВП и ФПО јасно је видљиво, а да ће СПО бити супротан модел томе.Напоменуо је и да је спреман за разговоре о влади, али да полази од тога да ће се ОВП и ФПО брзо договорити.

Вучић честитао Себастијану Курцу победу на изборима



БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић честитао је синоћ лидеру аустријске Народне партије Себастијану Курцу победу на парламентарним изборима, одржаним у недељу у Аустрији.



"Честитам ти поштовани пријатељу на победи и верујем да ће односи Србије и Аустрије у будућности бити још бољи!", написао је Вуцић на званичном Твитер налогу председника Србије.



Вучић је честитке Курцу упутио на три језика - немачком, српском и енглеском.

Аутор:
Пошаљите коментар
Себастијан Курц прогласио победу, жели стабилну владу

Себастијан Курц прогласио победу, жели стабилну владу

15.10.2017. 17:20 21:57