У Шатринцима бирају најлепше јато гусака
ШАТРИНЦИ: Туристичка и привредна манифестација 13. Гушчијада одржаће се у суботу када ће уз тамбураше и гушчији паприкаш бити изабрано најлепше јато гусака и и најдуже гушчије перо.
Организатори очекују да ће Шатринце у суботу посетити гости из околиних места, али и из Новог Сада и Београда. Гушчије месо неће се продавати али у договору с домаћинима моћи ће да се наручи. Председник Организационог одбора 13. Гушчијаде Јаника Такач каже да ће се у зависности од временских прилика ове суботе кувати гушчији паприкаш у четрдесетак котлића, те да ће се по први пут кувати два повећа котлића, из једног ће Месна заједница служити представнике локалних самоуправа, а из другог ће Актив жена продавати специјалитет посетиоцима ове приредбе. “Гушчијада је почела да се организује да би се сачувале гуске којих је све мање међу живином у сеоским домаћинствима. Ни у Шатринцима као ни у целом Срему па и даље нема гусака у оноликом броју као некада, премда је гушчије месо било и некада као и сада на цени. Тако је и с гушчијом машћу, yigеricom и перјем“, каже Такаш. Он каже да је манифесација допринела да гуске опстану у породичним двориштима те да сада свако домаћинство у Шатринцима има бар десет комада ове живине.
„У селу има 120 породица и између пет стотина и шест стотина гусака. Оне су врло захвалне за узгој, не траже превише, треба им пашњак и канал што има у селу, па је домаћинима лако да их othranе“, истиче Такач.
Повећана је бројност јата , мада нема још масовнијег това. Рачуница постоји јер у маркетима и на пијацама у већим градовима килограм гушчијег меса кошта 800 динара, а у Шатринцима килограм уређене гуске кошта 500 динара.
З. Делић