Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U Šatrincima biraju najlepše jato gusaka

04.10.2017. 17:08 17:12
Piše:
Foto: Privatna arhiva

ŠATRINCI: Turistička i privredna manifestacija 13. Guščijada održaće se u subotu kada će uz tamburaše i guščiji paprikaš biti izabrano najlepše jato gusaka i i najduže guščije pero.

 Organizatori očekuju da će Šatrince u subotu posetiti gosti iz okolinih mesta, ali i iz Novog Sada i Beograda. Guščije meso neće se prodavati ali u dogovoru s domaćinima moći će da se naruči.  Predsednik Organizacionog odbora 13. Guščijade Janika Takač kaže da će se u zavisnosti od vremenskih prilika ove subote kuvati guščiji paprikaš u četrdesetak kotlića, te da će se po prvi put kuvati dva poveća kotlića, iz jednog će Mesna zajednica služiti predstavnike lokalnih samouprava, a iz drugog će Aktiv žena prodavati specijalitet posetiocima ove priredbe.  “Guščijada je počela da se organizuje da bi se sačuvale guske kojih je sve manje među živinom u seoskim domaćinstvima. Ni u Šatrincima kao ni u celom Sremu pa i dalje nema gusaka u onolikom broju kao nekada, premda je guščije meso bilo i nekada kao i sada na ceni. Tako je i s guščijom mašću, yigericom i perjem“, kaže Takaš. On kaže da je manifesacija doprinela da guske opstanu u porodičnim dvorištima te da sada svako domaćinstvo u Šatrincima ima bar deset komada ove živine.

„U selu ima 120 porodica i između pet stotina i šest stotina gusaka. One su vrlo zahvalne za uzgoj, ne traže previše, treba im pašnjak i kanal što ima u selu, pa je domaćinima lako da ih othrane“, ističe Takač.

Povećana je brojnost jata , mada nema još masovnijeg tova. Računica postoji jer u marketima i na pijacama u većim gradovima kilogram guščijeg mesa košta 800 dinara, a u Šatrincima kilogram uređene guske košta 500 dinara.

Z. Delić

Piše:
Pošaljite komentar