Рибља пијаца мирише на лесковачки роштиљ
На Рибљој пијаци данас је почела традиционална манифестација „Дани лесковачког роштиља”. Љубитељи меса и специјалитета с роштиља имаће прилике да пробају тај лесковачки бренд до суботе, 16. септембра, те Новосађани до тада могу да се упознају с њиховом комплетном гастрономском понудом.
Осим промоције чувеног лесковачког бренда, који је познат и ван наше земље, на најстаријој новосадској пијаци представљена је још једна манифестација из Лесковца, „Роштиљијада”.
"Традиционална манифестација одржава се пети пут, захваљујући одличној сарадњи ЈКП „Тржница” и Туристичке организације Лесковца ТОЛ, која промовише управо аутентичне специјалитете мајстора роштиља овде код нас", рекла је помоћница директора ЈКП „Тржница” за маркетинг и односе с јавношћу Ана Патаки.
Она додаје да је то само један од корака ка унапређењу сарадње нашег предузећа и наших пријатеља из Лесковца, као и промоцији Рибље пијаце као најстарије у граду.
"Стога позивамо суграђане да прошетају до Рибље пијаце и уживају у лесковачким специјалитетима", каже Патаки.
Организатори су промоцијом те манифестације желели да Новосађани уплове у лесковачку културу и обичаје, али и да уживо уживају у специјалитетима по којима је Лесковац надалеко препознатљив.
"Велику захвалност дугујемо ЈКП „Тржница”, која нам већ пету годину свесрдно помаже у реализацији „Дана Лесковца у Новом Саду"", рекла је портпаролка ТОЛ-а Тина Стојановић. Она каже да се представљају оним у чему су најбољи, а то је наша гастрономија, с два званична бренда – роштиљем и ајваром.
"Некада смо били познати као град текстила, а данас смо најпрепознатљивији управо по нашим брендовима. Свих ових година се трудимо да то усавршимо и унапредимо, те је уложен и велики труд да би наша манифестација заживела. Данас „Лесковачка роштиљијада” прераста у највећу манифестацију у нашој земљи и сигурно је један од највећих гастрономских фестивала на Балкану. Пратимо савремене трендове, али се трудимо да задржимо нашу већ препознатљиву традиционалну концепцију, а то је афирмација роштиљ-меса и специјалитета с роштиља", каже Стојановић.
Како каже Тина Стојановић, прошле године је за време манифестације у Новом Саду направљена пљескавица тешка 25 килограма, а јуче је тај рекорд надмашен: роштиљ-мајстори направили су пљескавицу од 30 килограма.
"Био сам више пута рекордер у Лесковцу на „Роштиљијади”, и то 2009. године, када сам направио пљескавицу од 49 килограма, затим 2016. с пљескавицом од 63 килограма, а ове године сам побио и тај рекорд и победио, направивши пљескавицу од 65 килограма", рекао нам је роштиљ-мајстор из Лесковца Љубиша Ђорђевић. – У Новом Саду сам сада такође поставио нови рекорд у односу на прошлу годину. Квалитет је загарантован, а тајна рецептура даје посебан укус задовољства.
И. Миклоши