Riblja pijaca miriše na leskovački roštilj
Na Ribljoj pijaci danas je počela tradicionalna manifestacija „Dani leskovačkog roštilja”. Ljubitelji mesa i specijaliteta s roštilja imaće prilike da probaju taj leskovački brend do subote, 16. septembra, te Novosađani do tada mogu da se upoznaju s njihovom kompletnom gastronomskom ponudom.
Osim promocije čuvenog leskovačkog brenda, koji je poznat i van naše zemlje, na najstarijoj novosadskoj pijaci predstavljena je još jedna manifestacija iz Leskovca, „Roštiljijada”.
"Tradicionalna manifestacija održava se peti put, zahvaljujući odličnoj saradnji JKP „Tržnica” i Turističke organizacije Leskovca TOL, koja promoviše upravo autentične specijalitete majstora roštilja ovde kod nas", rekla je pomoćnica direktora JKP „Tržnica” za marketing i odnose s javnošću Ana Pataki.
Ona dodaje da je to samo jedan od koraka ka unapređenju saradnje našeg preduzeća i naših prijatelja iz Leskovca, kao i promociji Riblje pijace kao najstarije u gradu.
"Stoga pozivamo sugrađane da prošetaju do Riblje pijace i uživaju u leskovačkim specijalitetima", kaže Pataki.
Organizatori su promocijom te manifestacije želeli da Novosađani uplove u leskovačku kulturu i običaje, ali i da uživo uživaju u specijalitetima po kojima je Leskovac nadaleko prepoznatljiv.
"Veliku zahvalnost dugujemo JKP „Tržnica”, koja nam već petu godinu svesrdno pomaže u realizaciji „Dana Leskovca u Novom Sadu"", rekla je portparolka TOL-a Tina Stojanović. Ona kaže da se predstavljaju onim u čemu su najbolji, a to je naša gastronomija, s dva zvanična brenda – roštiljem i ajvarom.
"Nekada smo bili poznati kao grad tekstila, a danas smo najprepoznatljiviji upravo po našim brendovima. Svih ovih godina se trudimo da to usavršimo i unapredimo, te je uložen i veliki trud da bi naša manifestacija zaživela. Danas „Leskovačka roštiljijada” prerasta u najveću manifestaciju u našoj zemlji i sigurno je jedan od najvećih gastronomskih festivala na Balkanu. Pratimo savremene trendove, ali se trudimo da zadržimo našu već prepoznatljivu tradicionalnu koncepciju, a to je afirmacija roštilj-mesa i specijaliteta s roštilja", kaže Stojanović.
Kako kaže Tina Stojanović, prošle godine je za vreme manifestacije u Novom Sadu napravljena pljeskavica teška 25 kilograma, a juče je taj rekord nadmašen: roštilj-majstori napravili su pljeskavicu od 30 kilograma.
"Bio sam više puta rekorder u Leskovcu na „Roštiljijadi”, i to 2009. godine, kada sam napravio pljeskavicu od 49 kilograma, zatim 2016. s pljeskavicom od 63 kilograma, a ove godine sam pobio i taj rekord i pobedio, napravivši pljeskavicu od 65 kilograma", rekao nam je roštilj-majstor iz Leskovca Ljubiša Đorđević. – U Novom Sadu sam sada takođe postavio novi rekord u odnosu na prošlu godinu. Kvalitet je zagarantovan, a tajna receptura daje poseban ukus zadovoljstva.
I. Mikloši