Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Riblja pijaca miriše na leskovački roštilj

11.09.2017. 17:22 17:58
Piše:
Foto: Dnevnik (R. Hadžić)

Na Ribljoj pijaci danas je počela tradicionalna manifestacija „Dani leskovačkog roštilja”. Ljubitelji mesa i specijaliteta s roštilja imaće prilike da probaju taj leskovački brend do subote, 16. septembra, te Novosađani do tada mogu da se upoznaju s njihovom kompletnom gastronomskom ponudom.

Osim promocije čuvenog leskovačkog brenda, koji je poznat i van naše zemlje, na najstarijoj novosadskoj pijaci predstavljena je još jedna manifestacija iz Leskovca, „Roštiljijada”.

"Tradicionalna manifestacija održava se peti put, zahvaljujući odličnoj saradnji JKP „Tržnica” i Turističke organizacije Leskovca TOL, koja promoviše upravo autentične specijalitete majstora roštilja ovde kod nas", rekla je pomoćnica direktora JKP „Tržnica” za marketing i odnose s javnošću Ana Pataki.

Ona dodaje da je to samo jedan od koraka ka unapređenju saradnje našeg preduzeća i naših prijatelja iz Leskovca, kao i promociji Riblje pijace kao najstarije u gradu.

"Stoga pozivamo sugrađane da prošetaju do Riblje pijace i uživaju u leskovačkim specijalitetima", kaže Pataki.

Kako kaže naša sagovornica, lekovačka „Roštiljijada” ove godine imala je više od pola miliona posetilaca, što ih svrstava u red onih poput Egzita i Dragačevačkog sabora trubača u Guči.

Organizatori su promocijom te manifestacije želeli da Novosađani uplove u leskovačku kulturu i običaje, ali i da uživo uživaju u specijalitetima po kojima je Leskovac nadaleko prepoznatljiv.

"Veliku zahvalnost dugujemo JKP „Tržnica”, koja nam već petu godinu svesrdno pomaže u realizaciji „Dana Leskovca u Novom Sadu"", rekla je portparolka TOL-a Tina Stojanović.  Ona kaže da se predstavljaju onim u čemu su najbolji, a to je naša gastronomija, s dva zvanična brenda – roštiljem i ajvarom.

"Nekada smo bili poznati kao grad tekstila, a danas smo najprepoznatljiviji upravo po našim brendovima. Svih ovih godina se trudimo da to usavršimo i unapredimo, te je uložen i veliki trud da bi naša manifestacija zaživela. Danas „Leskovačka roštiljijada” prerasta u najveću manifestaciju u našoj zemlji i sigurno je jedan od najvećih gastronomskih  festivala na Balkanu. Pratimo savremene trendove, ali se trudimo da zadržimo našu već prepoznatljivu tradicionalnu koncepciju, a to je afirmacija roštilj-mesa i specijaliteta s roštilja", kaže Stojanović.

Kako kaže Tina Stojanović, prošle godine je za vreme manifestacije u Novom Sadu napravljena pljeskavica teška 25 kilograma, a juče je taj rekord nadmašen: roštilj-majstori napravili su pljeskavicu od 30 kilograma.

"Bio sam više puta rekorder u Leskovcu na „Roštiljijadi”, i to 2009. godine, kada sam napravio pljeskavicu od 49 kilograma, zatim 2016. s pljeskavicom od 63 kilograma, a ove godine sam pobio i taj rekord i pobedio, napravivši pljeskavicu od 65 kilograma",  rekao nam je roštilj-majstor iz Leskovca Ljubiša Đorđević. – U Novom Sadu sam sada takođe postavio novi rekord u odnosu na prošlu godinu. Kvalitet je zagarantovan, a tajna receptura daje poseban ukus zadovoljstva.

I. Mikloši

Piše:
Pošaljite komentar