overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Бес и забринутост у свету због кризе на Корејском полуострву

29.08.2017. 17:08 17:31
Пише:
Извор: EPA (KIM HEE-CHUL)

ВАШИНГТОН: Најновија ракета коју је Северна Кореја испалила је вероватно балистичка ракета средњег домета, а у току су додатне анализе како би се утврдило да ли је лансирање било успешно или не, изјавила су данас два америчка званичника која су желела да остану анонимна. 

У свету влада бес и забринутост услед најновије ескалације кризе на Корејском полуострву, након што је Пјонгјнг прошле ноћи лансирао ракету која је прелетела Јапан и пала у Тихи океан. 



На обнављање кризе са Северном Корејом реаговали су светски званичници који једнодушно осуђују тај потез Пјонгјана, али и берзе тако што је цена злата, као сигурног уточишта за инвестиције, скочила на највиши ниво ове године.



Поред злата скочиле су и цене паладијума и платине, док су индекси на светским берзама већином у црвеном.



У Токију су бесни, у Москви, Пекингу и Бриселу забринути и позивају на поштовање резолуција Савета безбедности УН, а из Вашингтона председник САД Доналд Трамп поручују: „Све опције су на столу“. 



Трамп је у писаној изјави навео да „претећи и дестабилишући поступци“ само повећавају изолацију Пјонгјанга у региону и свету.



Он је рекао да поступци Северне Кореје показују „презир према њеним суседима.



Prеthodno је јапански премијер Шинзо Абе оценио да инцидент представља "озбиљну претњу, без преседана“. 



Абе се током 40-минутног телефонског разговора с председником Трампом, сагласио да се појача притисак на Северну Кореју.



Јапански премијер изјавио је да ће учинити све што је у његовој моћи да заштити јапански народ. 



"Пружићемо максималан напор да чврсто заштитимо животе људи", рекао је Абе новинарима у кратком обраћању при уласку у своју канцеларију на хитан састанак сазван због испаљивања ракете, пренеле су агенције. 



И Токио и Вашингтон се слажу да је потребан хитан састанак Савета безбедности Уједињених нација, како би се појачао притисак на Северну Кореју, због претње без преседана, рекао је Абе.



Додао је да је "Трамп изразио снажну решеност за одбрану Јапана, чији је стопостотни савезник".



На захтев Вашингтона за данас је сазвана хитна седница Савета безбедности УН.



Генерални секретар јапанске владе Јошихиде Суга рекао је да Јапан протестује због лансирања ракете најјачим терминима и назива га кршењем резолуција УН.



"Јапан ће блиско сарађивати са САД, Јужном Корејом и другим заинтересованим земљама како би се благовремено дао одговарајући одговор", рекао је Суга.



Истовремено, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да „Северна Кореја треба да поштује УН“. 



"Видимо тежњу ка ескалацији (...) и веома смо забринути општим развојем ситуације", рекао је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.



Он је оценио да су велике војне вежбе Јужне Кореје и САД, започете прошле недеље у Јужној Кореји, "играле улогу у провоцирању Пјонгјанга да испали нову ракету".



Огласила се и висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини која је оценила да најновије лансирање ракете из Северне Кореје представља "отворено кршење међународних обавеза те земље и озбиљну претњу међународном миру и безбедности". 



Могеринијева је истовремено изразила подршку Јапану и Јапанцима.



Она је навела да Пјонгјанг мора „без одлагања, потпуно и безусловно“ да се повинује обавезама које проистичу из резолуција Савета безбедности УН и уздржи од „било какве провокативне акције која би појачала регионалне и глобалне напетости“.



Британска премијерка Тереза Меј згрожена је том "безобзирном провокацијом", објавила је њена портпаролка.



"Премијерка је згрожена безобзирном провокацијом Северне Кореје и снажно осуђује те илегалне тестове. Наша став је да морамо наставити да радимо с нашим међународним партнерима како бисмо задржали притисак на Северну Кореју", поручила је портпаролка премијерке која касније данас путује у Јапан како би разговарала с премијером Шинзом Абеом, пише Ројтерс.



Француски председник Емануел Макрон рекао је да ће Француска наставити с бескомпромисном политиком према севернокорејском балистичком програму, и да ће предузети нове иницијативе након последњег теста.



Кинеске власти оцениле су да је криза на полуострву стигла до "прекретнице" и позвала на уздржаност. 



Портпаролка кинеског министарства спољних послова, Хуа Чуњинг, поновила је апел да се обнове мировни преговори.



Она је додала да "притисци и санкције" према Пјонгјанга "не могу суштински решити проблем".



Као на одговор Пјогјангу, снаге Јужне Кореје извеле су ваздушну војну везбу.



Неколико сати након што је Северна Кореја лансирала балистичку ракету изнад јапанског острва Хокаида, Јужна Кореја саопштила је да су Ф-15К авиони испалили осам МК 84 бомби на симулиране мете на североистоку Гангвон провинције.



Портпарол председника Јужне Кореје Муна Џаеа рекао је рекао је новинарима да је председник желео да покаже „чврсту способност те земље да одговори Пјонгјангу“.



Јапанска телевизија НХК јавила је да се ракета распала на три дела и пала у воде код острва Хокаидо.



Према наводима јужнокорејске војске, ракета је испаљена из региона у близини Пјонгјанга око шест сати ујутру по локалном времену, летела је око 2.700 километара и достигла висину од 550 километара. 



Систем за упозорење јапанске владе Ј-Алерт саветовао је становницима те области да предузму мере предострожности, али је телевизија НХК јавила да нема знакова оштећења.



Јапанска војска није покушала да обори ракету.



Иначе, у Јапану се претње које поседњих дана упућује севернокорејски лидер Ким Џонг Ун схватају прилично озбиљно, па је, према ранијем писању Индпендента, порасла потражња за подземним бункерима које би грађани користили у случају рата. 



Неке јапанске компаније, које се баве израдом склоништа у случају рата, објавиле су да су увеле листе за чекање, а порасла је и продаја прочишћивача ваздуха у случају да доде до хемијског рата.



Да у Јапану влада страх од рата доказује и чињеница да су и америчке фирме које се баве израдом склоништа претрпане упитима Јапанаца. 



Једна фирма из Тексаса, на пример, објавила је да су им се наруџбине поседњих дана удвостручиле, а да већина захтева долази из Јапана.



Међутим, нису само грађани забринути. Јапанска влада је путем телевизије емитовала раније спот којим саветује људе како да се понашају у случају напада.



Део мобилних ракета такође је премештен у Токио.



Стручњаци сматрају да би пројектил из Северне Кореје до Јапана могао да стигне за десетак минута.



Последња севернокорејска ракета која је прелетела Јапан испаљена је 2009. године, када је Пјонгјанг навео да је у питању било лансирање сателита.



Вашингтон, Сеул и Токио, међутим, сматрају да је то била тајна проба интерконтиненталне балистичке ракете.

Изгледа да је реч о ракети КН-17, познате и под називом Хвасон-12, пренео је Ројтерс. 



Према наводима Пентагона, балистичка ракета средњег домета има домет између 1.500 и 3.000 наутичких миља, односно између 2.778 и 5.556 километара.



Северна Кореја испалила је ракету која је прелетела преко северног Јапана и пала у воде Тихог океана код острва Хокаидо, саопштиле су Јужна Кореја и Јапан.



Пјонгјанг је испалио ракету у уторак рано ујутру по локалном времену, пренео је Ројтерс, који подсећа да је последњи пут 2009. године пројектил који је испалила Северна Кореја прелетао Јапан. 



Јапанска телевизија НХК јавила је да се ракета распала на три дела и пала у воде код острва Хокаидо.

Аутор:
Пошаљите коментар