light rain
13°C
05.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Српска верзија Игре престола - ко ће сести на опозициони трон?

28.08.2017. 08:41 08:50
Пише:
Фото: Tanjug

Лето које је на измаку биће упамћено не само по усијаном асфалту и рекордно високим температурама, већ и по узаврелој политичкој атмосфери која је до сада готово по правилу мимоилазила август.

Но није само то куриозитет овогодишњег лета у Србији. Насупрот вербалним дуелима власти и опозиције, који би се очекивали у свитање београдских избора, супротстављеност власти и опозиције пала је полако у други план насупрот анимозитетима међу појединим странкама опозиције. На моменте се чини као да је битка за власт у Београду постала мали залогај насупрот трону вође опозиције, на којем би себе желела да виде  нека од  политичких имена.  Но, по свему судећи и овде је пристуна стара бољка кратког памћења, па су и они који су одавно у опозиционим редовима заборавили да су таква ривалства за собом увек повлачила скупу политичку цену, коју су на различитим изборима морали да плате Вук Драшковић, или Зоран Ђинђић, када су их странке које су пронашле заједнички именитељ, избациле из комбинаторике те већине. О томе сведоче и последњи резултати истраживања јавног мњења, по којима се резултати председничких избора полако пресликавају и на појединачни рејтинге странака, па је све мање опозиционих партија које могу да пређу изборни цензус од пет одсто.

Како ствари сада стоје, четири опозиционе  странке, иако две на такозваном прозападном, а две на десном крилу, одолевају притисцима оних који желе да их уведу у путању коју су зацртали ривали  за лидерско место опозицонара. Реч је о СРС и ДСС са једне и ЛДП и ЛСВ са друге стране. Насупрот њима, на своју воденицу што више противника власти желе да привуку ПГС Саше Јанковића, Драган Штановац и ДС, Борис Тадић који предводи СДС, али и Вук Јеремић који још увек нема формирану политичку странку. За сада циљ им не делује надохват руке, будући да се мало ових дана говори о програмима који би могли бити заједнички именитељи, а више о међусобним оптужбама и томе да ли је потребно сести за исти сто и разговарати са председником Србије Александром Вучићем и лидером СНС, као најјаче странке власти. Шеф државе поручује да не жели да се бави наводним “ расколом међу опозицијом “, али уједно поручује : „ Били заједно или не, разултат им је исти “.


Горка и Мекалистерова кафа

Опозиција је у више наврата покушавала да дође до некакве платформе заједничког наступа, али резутата до сада није било. Чак нису успели недавно да се договоре око састанка са Известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером, који је уприличио сусрет са проевропски оријентисаним опозиционим лидераима. На састанак, без обзира на позив, нису дошли Саша Јанковић, ни бивши председнички кандидат Вук Јеремић. Са друге стране, партије  као што су Двери и СРС, позивницу нису ни добиле. Лидер ЛСВ Ненад Чанак чак је морао да се правда да је протокол Дејвида Мекалистера тражио да се састане са њим као председником Одбора за европске интеграције Скупштине Србије.

- Велика медијска бука око тога ко ће доћи на састанак са Мекалистером, а ко не, и шта то уопште значи је бура у чаши воде - рекао је Чанак, који додаје да је прича о томе ко је права опозиција у Србији, а ко не, имала смисла за време и до краја режима Слободана Милошевића, док данас представља само јалову причу која прикрива безидејност.


- Све битке сам добио најубедљивије и мислим да се то скоро неће поновити- казао је ових дана Вучић, најављујући да ће он предложити некога ко ће опозицију победити на наредним изборима.

Да за део опозиције нема ни помена било каквих разговора са Вучићем који би наредног месеца требало да озваничи почетак дијалога о КиМ, потом и о промени Устава сведочи реакција  Покрета слободних градања Саше Јанковића, који је како је рекао обуставио планове о изборној сарадњи са ДС – ом пошто је, како наводе, председник те странке Драган Шутановац јавно понудио Александру Вучићу сарадњу на изменама Устава. ДС га је потом подсетила да је безусловно подржала Јанковића на председничким изборима верујући да деле исте вредности, а да он саопштењем о прекиду сарадње збуњује грађане и штети целој опозицији пред изборе у Београду. Страсти између дојучерашњих сабораца не да се нису смириле, већ је њихов сукоб и у недељу био медијска тема. Јанковић је изјавио да је сарадња са Демократском странком  могућа, али тек када демократе „ оздраве „, односно када се „ врате са странпутице којом су кренули када је Шутановац понудио Александру Вучићу сарадњу на измена Устава „.

Били заједно или не, разултат им је исти. Све битке сам добио најубедљивије (Александар Вучић)

- Не можете једну руку пружити Александру Вучићу, а другу Покрету слободних грађана и очекивати да је покрет прихвати- рекао је Јанковић, коментаришући наводе посланик ДС Душана Милисављевића да ДС и даље држи пружену руку Јанковићу. Но његова порука била је јасна: „ ДС мора да се определи између ПСГ и СНС. Лек и вирус се не пакују у истом паковању „, казао је Јанковић.  Такава лекција била је повод за реакцију функционера ДС Горана Јешића, који је на Твитеру „ оптужио «  портпаролку београдске Хитне помоћи Наду Мацуру са овај опозициони сукоб.

- Да се Нада Мацура није опустила не би било оваквих изјава председничких кандидата. Врућина, мало течности, нема слојевитог облачења... - написао је Јешић реагујући на Јанковићеву изјаву о ДС.

Светлана Станковић

Чеда је за разговор

На питање да ли би ЛДП, која трпи жестоке критике доскорашњих политичких сабораца због залагања за дијалог са влашћу, ипак могао да се договори са представницима опозиције о елементарним питањима, Чедомир Јовановић одговара да жели са свима да се договори, не само са Борисом Тадићем, Драганом Шутановцем или, Сашом Јанковићем.

- Желим са Вучићем да се договорим, желим са Дачићем да се договорим, желим са невладиним организацијама да се договорим, желим да се договорим, кад би било могуће, са нашом црквом- каже он. На питање да ли Вучић гради „европску Србију“, Јовановић је одговорио да „ гради “, с тим „ што нас то жуља, јер то не чини како бисмо ми радили “.

- Не изгледа нам одрживо, сумњамо да је у свему томе искрен, али он је неспорно повукао потезе који су ударили темеље тој европској Србији, од потписивања бриселских споразума, до отварања поглавља, примећује Јовановић. Према његовом мишљењу, „ проблем опозиције је у јаловости оних који је воде, мањку политичких идеја и вишку опсесије и фрустрације Вучићем “.

- Није Саша Јанковић гутао сузавац, као што су многи други, да би данас био толико фрустриран Вучићем. Не, тад му нису сметали ни Вучић, ни Николић -оценио је Јовановић. Према његовом мишљењу, Јанковић не може да се „ поправи тако што ћете му променити батерије “, јер он „јесте апдејтовани Коштуница, на старом акумулатору “.

Аутор:
Пошаљите коментар
Дијалог о Косову: Владајућа коалиција без дилеме, опозиција калкулише

Дијалог о Косову: Владајућа коалиција без дилеме, опозиција калкулише

31.07.2017. 09:02 09:07