Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Srpska verzija Igre prestola - ko će sesti na opozicioni tron?

28.08.2017. 08:41 08:50
Piše:
Foto: Tanjug

Leto koje je na izmaku biće upamćeno ne samo po usijanom asfaltu i rekordno visokim temperaturama, već i po uzavreloj političkoj atmosferi koja je do sada gotovo po pravilu mimoilazila avgust.

No nije samo to kuriozitet ovogodišnjeg leta u Srbiji. Nasuprot verbalnim duelima vlasti i opozicije, koji bi se očekivali u svitanje beogradskih izbora, suprotstavljenost vlasti i opozicije pala je polako u drugi plan nasuprot animozitetima među pojedinim strankama opozicije. Na momente se čini kao da je bitka za vlast u Beogradu postala mali zalogaj nasuprot tronu vođe opozicije, na kojem bi sebe želela da vide  neka od  političkih imena.  No, po svemu sudeći i ovde je pristuna stara boljka kratkog pamćenja, pa su i oni koji su odavno u opozicionim redovima zaboravili da su takva rivalstva za sobom uvek povlačila skupu političku cenu, koju su na različitim izborima morali da plate Vuk Drašković, ili Zoran Đinđić, kada su ih stranke koje su pronašle zajednički imenitelj, izbacile iz kombinatorike te većine. O tome svedoče i poslednji rezultati istraživanja javnog mnjenja, po kojima se rezultati predsedničkih izbora polako preslikavaju i na pojedinačni rejtinge stranaka, pa je sve manje opozicionih partija koje mogu da pređu izborni cenzus od pet odsto.

Kako stvari sada stoje, četiri opozicione  stranke, iako dve na takozvanom prozapadnom, a dve na desnom krilu, odolevaju pritiscima onih koji žele da ih uvedu u putanju koju su zacrtali rivali  za lidersko mesto opoziconara. Reč je o SRS i DSS sa jedne i LDP i LSV sa druge strane. Nasuprot njima, na svoju vodenicu što više protivnika vlasti žele da privuku PGS Saše Jankovića, Dragan Štanovac i DS, Boris Tadić koji predvodi SDS, ali i Vuk Jeremić koji još uvek nema formiranu političku stranku. Za sada cilj im ne deluje nadohvat ruke, budući da se malo ovih dana govori o programima koji bi mogli biti zajednički imenitelji, a više o međusobnim optužbama i tome da li je potrebno sesti za isti sto i razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i liderom SNS, kao najjače stranke vlasti. Šef države poručuje da ne želi da se bavi navodnim “ raskolom među opozicijom “, ali ujedno poručuje : „ Bili zajedno ili ne, razultat im je isti “.


Gorka i Mekalisterova kafa

Opozicija je u više navrata pokušavala da dođe do nekakve platforme zajedničkog nastupa, ali rezutata do sada nije bilo. Čak nisu uspeli nedavno da se dogovore oko sastanka sa Izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, koji je upriličio susret sa proevropski orijentisanim opozicionim lideraima. Na sastanak, bez obzira na poziv, nisu došli Saša Janković, ni bivši predsednički kandidat Vuk Jeremić. Sa druge strane, partije  kao što su Dveri i SRS, pozivnicu nisu ni dobile. Lider LSV Nenad Čanak čak je morao da se pravda da je protokol Dejvida Mekalistera tražio da se sastane sa njim kao predsednikom Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije.

- Velika medijska buka oko toga ko će doći na sastanak sa Mekalisterom, a ko ne, i šta to uopšte znači je bura u čaši vode - rekao je Čanak, koji dodaje da je priča o tome ko je prava opozicija u Srbiji, a ko ne, imala smisla za vreme i do kraja režima Slobodana Miloševića, dok danas predstavlja samo jalovu priču koja prikriva bezidejnost.


- Sve bitke sam dobio najubedljivije i mislim da se to skoro neće ponoviti- kazao je ovih dana Vučić, najavljujući da će on predložiti nekoga ko će opoziciju pobediti na narednim izborima.

Da za deo opozicije nema ni pomena bilo kakvih razgovora sa Vučićem koji bi narednog meseca trebalo da ozvaniči početak dijaloga o KiM, potom i o promeni Ustava svedoči reakcija  Pokreta slobodnih gradanja Saše Jankovića, koji je kako je rekao obustavio planove o izbornoj saradnji sa DS – om pošto je, kako navode, predsednik te stranke Dragan Šutanovac javno ponudio Aleksandru Vučiću saradnju na izmenama Ustava. DS ga je potom podsetila da je bezuslovno podržala Jankovića na predsedničkim izborima verujući da dele iste vrednosti, a da on saopštenjem o prekidu saradnje zbunjuje građane i šteti celoj opoziciji pred izbore u Beogradu. Strasti između dojučerašnjih saboraca ne da se nisu smirile, već je njihov sukob i u nedelju bio medijska tema. Janković je izjavio da je saradnja sa Demokratskom strankom  moguća, ali tek kada demokrate „ ozdrave „, odnosno kada se „ vrate sa stranputice kojom su krenuli kada je Šutanovac ponudio Aleksandru Vučiću saradnju na izmena Ustava „.

Bili zajedno ili ne, razultat im je isti. Sve bitke sam dobio najubedljivije (Aleksandar Vučić)

- Ne možete jednu ruku pružiti Aleksandru Vučiću, a drugu Pokretu slobodnih građana i očekivati da je pokret prihvati- rekao je Janković, komentarišući navode poslanik DS Dušana Milisavljevića da DS i dalje drži pruženu ruku Jankoviću. No njegova poruka bila je jasna: „ DS mora da se opredeli između PSG i SNS. Lek i virus se ne pakuju u istom pakovanju „, kazao je Janković.  Takava lekcija bila je povod za reakciju funkcionera DS Gorana Ješića, koji je na Tviteru „ optužio «  portparolku beogradske Hitne pomoći Nadu Macuru sa ovaj opozicioni sukob.

- Da se Nada Macura nije opustila ne bi bilo ovakvih izjava predsedničkih kandidata. Vrućina, malo tečnosti, nema slojevitog oblačenja... - napisao je Ješić reagujući na Jankovićevu izjavu o DS.

Svetlana Stanković

Čeda je za razgovor

Na pitanje da li bi LDP, koja trpi žestoke kritike doskorašnjih političkih saboraca zbog zalaganja za dijalog sa vlašću, ipak mogao da se dogovori sa predstavnicima opozicije o elementarnim pitanjima, Čedomir Jovanović odgovara da želi sa svima da se dogovori, ne samo sa Borisom Tadićem, Draganom Šutanovcem ili, Sašom Jankovićem.

- Želim sa Vučićem da se dogovorim, želim sa Dačićem da se dogovorim, želim sa nevladinim organizacijama da se dogovorim, želim da se dogovorim, kad bi bilo moguće, sa našom crkvom- kaže on. Na pitanje da li Vučić gradi „evropsku Srbiju“, Jovanović je odgovorio da „ gradi “, s tim „ što nas to žulja, jer to ne čini kako bismo mi radili “.

- Ne izgleda nam održivo, sumnjamo da je u svemu tome iskren, ali on je nesporno povukao poteze koji su udarili temelje toj evropskoj Srbiji, od potpisivanja briselskih sporazuma, do otvaranja poglavlja, primećuje Jovanović. Prema njegovom mišljenju, „ problem opozicije je u jalovosti onih koji je vode, manjku političkih ideja i višku opsesije i frustracije Vučićem “.

- Nije Saša Janković gutao suzavac, kao što su mnogi drugi, da bi danas bio toliko frustriran Vučićem. Ne, tad mu nisu smetali ni Vučić, ni Nikolić -ocenio je Jovanović. Prema njegovom mišljenju, Janković ne može da se „ popravi tako što ćete mu promeniti baterije “, jer on „jeste apdejtovani Koštunica, na starom akumulatoru “.

Autor:
Pošaljite komentar
Dijalog o Kosovu: Vladajuća koalicija bez dileme, opozicija kalkuliše

Dijalog o Kosovu: Vladajuća koalicija bez dileme, opozicija kalkuliše

31.07.2017. 09:02 09:07