broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Стотину напуштених паса нестало из Беочина

27.08.2017. 11:19 11:24
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Мирјана Дабић испред Љубитеља животиња Беочин која помажу напуштене кућне љубимце каже да је приватно предузеће „Авенија МБ“ које има прихватилиште за псе у Новом Селу код Врњачке Бање, ангажовано у општини Беочин од прошле године, а да су фебруара до новембра прошле године радници те фирме ухватили су и одвезли у Ново Село више од 100 паса са територије Општине Беочин.

-Иако постоје званични записници које смо добили од Општине Беочин, а потписани од стране овлашћеног лица локалне самоуправе где стоји да је одређени број паса враћен на локације на којима су ухваћени, ти подаци нису тачни- тврди Мирјана Дабић и додаје да „Авенија МБ“ ниједног пса није вратила у Беочин, иако је то обавеза по уговору с општином.

Мирјана каже да су они као активисти који помажу животиње, од „Авеније МБ“ тражили да се врати пет однетих паса, а добили само два, и то заражених штенећаком, о чему поседују документацију.

-За остала три пса смо добили одговор да их нема, иако знамо да су их радници „Авеније МБ“ одвели из Беочина- каже Мирјана и додаје да  нико од суграђана који хране напуштене псе више никад није видео ни једног пса којег је „Авенија МБ“ однела.

Удружења су поднела пријаве, али до данас ветеринарска инспекција није забранила рад „Авеније МБ“ у Беочину. 

-Оно што је забрињавајуће је податак да број одштетних захтева грађана који су ујели пси у Беочину у 2015. години (кад ова фирма није била ангажована) и прошле године када је „Авенија МБ“ хватала и одводила псе готово идентичан и износи око пет милиона динара- каже Мирјана и додаје да је „Авенија МБ“ лане плаћена 1,2 милиона динара из буџета Општине.

-Као и свуда, тако и у Беочину постоје људи који се гнушају паса на улици, а с друге стране постоје грађани и грађанке који помажу општини и свакодневно брину о напуштеним псима и мачкама- каже Мирјана и додаје да је прва група гласнија и прави велики притисак на општину, док други у тишини помажу животињама у својој локалној заједници.

Мирјана додаје да је ипак подршка љубитељима животиња све већа и да им се људи обраћају и на улици, али шаљу подршку и путем порука.

-По некој нашој процени, на улицама Беочина живи између 20 и 30 напуштених паса- каже Мирјана Дабић и додаје да је одговорно лице предузећа „Аза“ Зоран Божичић хватао напуштене псе 18.августа са саветником Бранком Јовановићем, који је до прошле године био радник „Авеније МБ“.

-И даље је нејасно по којем основу су се појавили у Беочину 18. августа ове године, јер немају уговор са општином. Том приликом возило није било видно обележено. По регистарским таблицама се видело да су дошли из Сомбора. Такође, активисти из Удружења „Рука шапи“ из Оџака су потврдили да се на снимку и фотографијама налази власник „Азе“, Зоран Божичић- каже Мирјана Дабић за „Дневник“.

Шеф службе за инспекцијске послове и урбанизам Љубица Цесарец није нам се до краја радног времена јавила на телефон, док је председник Скупштине општине Зоран Стокућа рекао да им велики проблем задају напуштени пси.

-Жале нам се грађани много због луталица и то нам је велика ставка коју издвајамо сваке године на уједе, а испред саме општине се увек може видети пет паса- каже Стокућа и додаје да не зна где фирма одводи псе и да се обратимо Љубици Цесарец.

У „Авенији МБ“ на телефон нам се јавио радник који каже да у тој фирми ради само четири месеца и да је власник фирме на годишњем одмору, те не може да нам одговори на питања, нити да каже своје име.

-Ми имамо прихватилиште, али не смем да вам кажем колики је капацитет- каже радник „Авеније МБ“.

Овде причу не завршавамо, јер докле год постоје они који мисле да је у реду да убијају животиње, што је за сваку осуду и очигледно је неопходна промена закона о напуштању паса, ми ћемо овај и сваки други случај занемаривања пратити и извештавати о томе.

Аутор:
Пошаљите коментар
Прорадило прихватилиште за напуштене псе

Прорадило прихватилиште за напуштене псе

04.09.2015. 20:32 13:33