overcast clouds
17°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

„Митросрем” чека бољег газду од Шарића и екипе

22.08.2017. 08:47 08:48
Пише:
Извор: Дневник/Б. Лучић

Сва је прилика да је држава одлучила да по моделу којим је решила питање „Галенике”, „Петрохемије” и других стратешки важних предузећа, после неколико година нађе решење и за сремскомитровачки „Митросрем” као једно од највећих пољопривредних предузећа у Војводини.

То пољопривредно предузеће, које обрађује 4.000 хектара властитог земљишта и још 550 хектара закљупљеног државног, са заливним системом, има неколико хиљада свиња и неколико стотина говеда, у свом саставу има и фабрику за прераду кукуруза „Корн продукт”, већ неколико година чека да му буде решен статус након поништене приватизације 2010. године. Наиме,  Агенција за приватизацију августа 2010. године раскинула је приватизацију четири фирме, међу којима је био и „Митросрем”, због откривања незаконитих послова Дарка Шарића и с њим повезаних лица. Пољопривредно предузеће „Митросрем” приватизовано је децембра 2006. године, када је продато за 15,1 милиона евра Конзорцијуму „ДСД Тобако”, које га је касније уступило фирми „ДТМ Рилејшен” из Београда. Ни једна ни друга фирма нису испуниле обавезу из уговора да у „Митросрем” инвестирају десет милиона евра.

Од тада, дакле 2010. године, бригу о „Митросрему” преузима Дирекција за управљање одузетом имовином, чији је једини задатак да не умањи његову вредност. Сама чињеница да је Дирекција преузела бригу о „Митросрему”, запослене, њих око 500, навела је на закључак да је држава постала власник тог пољопривредног добра. Међутим, заправо је судбина „Митросрема” од те 2010. године неизвесна и свака нада да су слични ПКБ-у до сада није имала основа јер држава није његов већински власник већ је њим само управљала, а суштински је и даље био у власништву људи против који се воде судски поступци. Због те чињенице „Митросрем” није ни могао рачунати на државну помоћ, а дугови из прошлости доводили су до блокирања рачуна и кашњења у исплати зарада запосленима, али и даљег гомилања дугова. 

Но, „Митросрем” изгледа полако стаје на ноге и на путу је да се његова судбина напокон реши. Наиме, Влада Србије је упутила препоруку Покрајини Војводини и локалним самоуправама Сремска Митровица, Рума и Шид да се изврши конверзија потраживања јавних прихода у капитал предузећа АД „Митросрем”. Србија ће своја потраживања по основу пореза и доприноса претворити у акције „Митросрема” и заједно с Покрајином и поменуте три сремске локалне самоуправе направити UPPR који се води на основу стечајног поступка и на тај начин пронаћи старешког партера који ће од тог великог пољопривредног предузећа направити успешну фирму.

Одлуке о конверзији потраживања јавних прихода у капитал предузећа „Митросрем” донеле су све три наведене сремске општине. Градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер, који је предлог о конверзији „Митросовог” дуга образлагао на седници градске скупштине, подсетио је на то да иза тог предузећа стоји више турбулентних и тешких година и да оно заслужује да се нађе начин да поново послује успешно као некад. Одборници Скупштине града Сремска Митровица прихватили су закључак о давању сагласности да се потраживања града од „Митросрема” по основу јавних прихода који припадају граду, конвертују у трајни улог – акције. 

Након сремскомитровачке Скуштине, о „Митросрему” су се изјашавали и одборници Скупштине општине Рума, и то на седници заказаној по хитном поступку. Конвертовања румских потраживања су такође уследила након препоруке Владе Србије, а све с циљем да то пољопривредно предузеће стане на ноге.

Председник Синдикалне организације у „Митросрему” Стеван Јованић објашњава да радници прихватају сваку промену и акцију која води до стабилности предузећа.

– Хоћемо да предузеће буде стабилно, да ми радимо и будемо награђени платама. За тај циљ нисмо против било које опције, била она уступање предузећа, реорганизација или нова продаја – рекао је Јовановић.

Љ. Малешевић

Припрема за нову приватизацију

Тако ће дугови „Митросрема” држави, Покрајини и општинама постати акције, односно држава ће постати већински власник тог пољопривредног предузећа, које већ има 4.000 малих акционара. Сама таква одлука државе, по оцени градоначелника Санадера, значи да је она одлучила да то предузеће опстане.

– Али је проблем како изаћи из нагомиланих дугова на разне начине. И наша идеја у Сремској Митровици је да пробамо да очувамо „Митросрем”, да га не наки начин стабилизујемо и припремимо за даљу продају. И идеја Владе Србије је да се предузеће сачува, да му се пронађе стратешки партнер, да настави пољопривредну производњу. Зато смо се на тај корак одлучили и ми и јавна предузећа – објаснио је Санадер.

Аутор:
Пошаљите коментар