clear sky
19°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Шид добија салу за захтевније културне програме

11.08.2017. 09:10 09:17
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

ШИД: Лучоноша културних догађања у Шиду је Културно образовни центар – КОЦ, који анимира грађане да се активно укључе у програме који за циљ имају задовољење културних потреба свих становника.

Овогодишњим улагањем од 24,7 милиона динара у уређење КОЦ-а држава потврђује да је препознала културне потребе Шида, на чему се темељи идентитет једне заједнице.

Захваљујући тим средствима кренуло се у радове, чије се окончање очекује наредне седмице. Стари Дом културе у Шиду грађен је још 1948. године. Лане је урађена топлотна изолација, фасада и спољни радови, а са реконструкцијом бине, вишенаменске сале и унутрашњости зграде, КОЦ добија изванредне услове за све своје па и захтевније гостујуће програме.

"Стара бина није имала расвету за сценографију, коришћени су исти паравани пуних 30 година за све могуће приредбе, свечана завеса која отвара и затвара бину подерала се за три деценије употребе",  каже Срђан Малешевић, директор КОЦ-а и додаје да ће нова бина биће проширена и продужена, с металном конструкцијом која је јача и масивнија од prеthodnе.

Сада се могу поставити даске од специјалног дрвета, погодне за наступе фолклораша и глумце.


"Неће нас више гушити прашина приликом наступа. Позорница ће имати сценску расвету и рампе које то носе, као и пет цугова. Реч је о сценама које се приликом давања неког позоришног комада постављају некад ручно, а сада ће се њима руковати дигитално. Импровизација и паравани у Шиду ће бити ускоро прошлост. Позорница ће имати пет цугова, па тако неће представљати никакав проблем да се у току представе промени пет позадина и кулиса, што се до сада чинило путем штапа и канапа", појашњава Малешевић.


Сама сала имаће значајну новину, преградом која се по потреби поставља, са додацима уз столице, део се претвара у салу за састанке за потребе 50 до 60 људи. Преградом се постиже један мањи простор који ће имати своја врата, а учесници уз столице имају плоче на којима могу писати или држати лаптоп. Међутим, додељена средства нису довољна да се угради све што је пројектом за уређење сале предвиђено.

"Пројекат смо направили за 20 милиона динара без пореза, а добили смо 19 милиона динара, па кад одбијемо порез, преостаје нам да са 15,5 милиона динара урадимо оно што се може", каже Малешевић, додајући да се неких ствари, попут климатизације, морају и одрећи.

Малешевић каже да ће испод бине бити командна соба за оператера светлости и звука. Акустичност сале је већ решена стиропором прошле године.

"Задржали смо постојеће клима-уређаје. Рачунамо да ће сала имати 280 нових столица. У првом реду до бине остављамо четири места за инвалиде, они ће добити рампу од улаза до њихових места", каже Малешевић.

Плафон остаје, али ће се скинути због постављање акустике и поново вратити. Зидови ће бити савремено обложени. Кроз целу салу биће развучен звучни стерео систем.

"На плафон ћемо поставити рампу за сценску расвету која носи и тај део сценске расвете из унутрашњости сале. Ради се и на уређењу две гардеробе за извођаче. Под ће бити у складу са зидовима, тако да ће сала бити складно уређена", каже Малешевић.

Град у фокусу

"Преко локалне самоуправе конкурисали смо код Управе за капитална улагања АП Војводине пројектом за реконструкцију бине и одобрено нам је 5,69 милиона динара, а с пројектом „Сачувајмо културу Шида” појавили смо се на конкурсу „Градови у фокусу - 2017. године” код Министарства културе и информисања Србије и добили 19 милиона динара у бруто износу, са урачунатим порезом, за реконструкцију вишенаменске сале", каже директор КОЦ-а Срђан Малешевић.

Д. Савичин

Аутор:
Пошаљите коментар