overcast clouds
22°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Библиотека МС: Студенти главни гости Читаонице

06.08.2017. 18:47 18:54
Пише:
Извор: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

НОВИ САД: Кад живите у студентском дому или делите стан с бучним укућанима, решење за мир и концентрацију увек су читаонице. Услови за учење су солидни, просторије климатизоване, а и увек је подстицајно кад видите неког поред себе удубљеног у књигу.

И нема бојазни да ће се пауза за кафу, ћаскање или ужину, као код куће, претворити у изгубљен дан.

Кориснике седам читаоница Матице српске, чији је капацитет око 200 места, у чак 80 одсто случајева чине студенти.

Осим њих, долазе магистранти и докторанди, углавном с Новосадског универзитета и истраживачи са стране.

Да број чланова с годинама константно опада, потврђује чињеница да их је лане било уписано 4.000, а ове године упола мање.

Исти проблем имају све библиотеке, каже руководилац Библиотеке Матице српске Гордана Ђилас.

По њеним речима, потреба за читањем се код људи, изгледа, смањује јер су их замениле напредне технологије.

Овамо долазе кад се мора, кад се учи. А најдражи су нам они који су с нама од почетка и заврше факултет користећи наше читаонице, наставља Ђилас.

Како је даље рекла, тренутно нису гужве, оне почињу тик пред испитне рокове, док је, с обзиром на велике врућине, сад неко затишје.

А можда је разлог и што су неке читаонице по факултетима модернизоване и отворене до десет сати увече, док ми, по традицији, шест недеља током лета радимо скраћено, од 7.30 до 14.30, и то само радним данима- наводи као могући разлог руководилац Библиотеке и додаје да су „ретки ранораниоци и најчешће се долази око 11 сати“.

Предност ове библиотеке је њено неизмерно богатство, које се сваке године увећа за 60.000 публикација: од 1965. сви издавачи из Војводине законски су обавезни да јој доставе по шест примерака.

По правилу, на књиге се чека пола сата, а могу се резервисати и преко интернета.

Библиотека има и кориснике с којима сарађује преко имејлова, те на захтев шаље чланке и публикације у електронском облику.

Аутоматизовали смо цео процес рада. На свако пола сата штампамо у магацину захтеве за књигама које су пристигле или из библиотеке или од неког корисника код куће, објаснила нам је Гордана Ђилас.

Како је даље казала, уколико је неко поручио преко интернета, публикација га чека у читаоници, а ако се не појави у року од три дана, књигу се аутоматски раздужује и враћа на место.

По њеним речима, преко интернета могу да поручују само чланови библиотеке, јер је у програм за наручивање књига потребно унети шифру и број чланске карте. За студенте она износи 1.500, а за остале грађане 2.000 динара.


У Матицу кад "запне" с испитом

Читаоницу сам користио када сам припремао семинарски рад за потребе једног предмета и много ми је помогло то што се у Матици српској чувају новине из 19. и 20. века: било је веома интересантно завирити у њих и видети како су новинари некада писали, каже студент Владимир с Филозофског факултета, и додаје да је за све који имају истраживачки задатак ово право место.

Суграђанка Јована нам је потврдила да је, након што никако није могла да положи један испит, послушала савете колега с факултета и дошла у Матицу српску.

На почетку ми је било чудно, јер сам навикла да учим уз музику, али брзо сам се навикла. Кад већ потрошиш време да дођеш, смириш се и ипак концентришеш на учење, тврди Јована.


Како каже, неколико компјутера је подешено за претраживање на интернету, а већина за претраживање мреже њиховог електронског каталога и осталих библиотека које користе исти програмски пакет. Ако укуцате наслов након броја чланске карте, с било којег рачунара на свету можете видети које све библиотеке у Србији имају ту књигу и да ли је она слободна за коришћење.

С. Милачић

Аутор:
Пошаљите коментар
Матица српска свечаном седницом обележила свој дан

Матица српска свечаном седницом обележила свој дан

16.02.2015. 22:37 21:21