Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Biblioteka MS: Studenti glavni gosti Čitaonice

06.08.2017. 18:47 18:54
Piše:
Izvor: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

NOVI SAD: Kad živite u studentskom domu ili delite stan s bučnim ukućanima, rešenje za mir i koncentraciju uvek su čitaonice. Uslovi za učenje su solidni, prostorije klimatizovane, a i uvek je podsticajno kad vidite nekog pored sebe udubljenog u knjigu.

I nema bojazni da će se pauza za kafu, ćaskanje ili užinu, kao kod kuće, pretvoriti u izgubljen dan.

Korisnike sedam čitaonica Matice srpske, čiji je kapacitet oko 200 mesta, u čak 80 odsto slučajeva čine studenti.

Osim njih, dolaze magistranti i doktorandi, uglavnom s Novosadskog univerziteta i istraživači sa strane.

Da broj članova s godinama konstantno opada, potvrđuje činjenica da ih je lane bilo upisano 4.000, a ove godine upola manje.

Isti problem imaju sve biblioteke, kaže rukovodilac Biblioteke Matice srpske Gordana Đilas.

Po njenim rečima, potreba za čitanjem se kod ljudi, izgleda, smanjuje jer su ih zamenile napredne tehnologije.

Ovamo dolaze kad se mora, kad se uči. A najdraži su nam oni koji su s nama od početka i završe fakultet koristeći naše čitaonice, nastavlja Đilas.

Kako je dalje rekla, trenutno nisu gužve, one počinju tik pred ispitne rokove, dok je, s obzirom na velike vrućine, sad neko zatišje.

A možda je razlog i što su neke čitaonice po fakultetima modernizovane i otvorene do deset sati uveče, dok mi, po tradiciji, šest nedelja tokom leta radimo skraćeno, od 7.30 do 14.30, i to samo radnim danima- navodi kao mogući razlog rukovodilac Biblioteke i dodaje da su „retki ranoranioci i najčešće se dolazi oko 11 sati“.

Prednost ove biblioteke je njeno neizmerno bogatstvo, koje se svake godine uveća za 60.000 publikacija: od 1965. svi izdavači iz Vojvodine zakonski su obavezni da joj dostave po šest primeraka.

Po pravilu, na knjige se čeka pola sata, a mogu se rezervisati i preko interneta.

Biblioteka ima i korisnike s kojima sarađuje preko imejlova, te na zahtev šalje članke i publikacije u elektronskom obliku.

Automatizovali smo ceo proces rada. Na svako pola sata štampamo u magacinu zahteve za knjigama koje su pristigle ili iz biblioteke ili od nekog korisnika kod kuće, objasnila nam je Gordana Đilas.

Kako je dalje kazala, ukoliko je neko poručio preko interneta, publikacija ga čeka u čitaonici, a ako se ne pojavi u roku od tri dana, knjigu se automatski razdužuje i vraća na mesto.

Po njenim rečima, preko interneta mogu da poručuju samo članovi biblioteke, jer je u program za naručivanje knjiga potrebno uneti šifru i broj članske karte. Za studente ona iznosi 1.500, a za ostale građane 2.000 dinara.


U Maticu kad "zapne" s ispitom

Čitaonicu sam koristio kada sam pripremao seminarski rad za potrebe jednog predmeta i mnogo mi je pomoglo to što se u Matici srpskoj čuvaju novine iz 19. i 20. veka: bilo je veoma interesantno zaviriti u njih i videti kako su novinari nekada pisali, kaže student Vladimir s Filozofskog fakulteta, i dodaje da je za sve koji imaju istraživački zadatak ovo pravo mesto.

Sugrađanka Jovana nam je potvrdila da je, nakon što nikako nije mogla da položi jedan ispit, poslušala savete kolega s fakulteta i došla u Maticu srpsku.

Na početku mi je bilo čudno, jer sam navikla da učim uz muziku, ali brzo sam se navikla. Kad već potrošiš vreme da dođeš, smiriš se i ipak koncentrišeš na učenje, tvrdi Jovana.


Kako kaže, nekoliko kompjutera je podešeno za pretraživanje na internetu, a većina za pretraživanje mreže njihovog elektronskog kataloga i ostalih biblioteka koje koriste isti programski paket. Ako ukucate naslov nakon broja članske karte, s bilo kojeg računara na svetu možete videti koje sve biblioteke u Srbiji imaju tu knjigu i da li je ona slobodna za korišćenje.

S. Milačić

Autor:
Pošaljite komentar
Matica srpska svečanom sednicom obeležila svoj dan

Matica srpska svečanom sednicom obeležila svoj dan

16.02.2015. 22:37 21:21