clear sky
5°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Држава ће уложити 50 милиона евра у ИТ инфраструктуру

04.08.2017. 18:09 18:18
Пише:
Фото: Ана Брнабић, фото: Танјуг (Видео)

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да држава планира да у наредним годинама уложи 50 милиона евра у развој инфраструктуре у оквиру подршке даљем развоју ИТ сектора.

Премијерка је истакла да је ове године подигнута квота за упис на техничке факултете за 20 одсто и омогућен упис 713 нових студената те да је влада дозволила додатно запошљавање на овим факултетима како би се акредитовао већи број студената.

"Обезбеђене су и додатне просторије за Електотехнички факултет, ФОН, ПМФ, а настављамо са овим за све остале факултете", казала је Брнабић.

Следеће године, рекла је она, фокус владе ће бити на средњим и средњим техничким школама и додала да се интензивно сарађује са Научнотехнолошким парком у Београду у којем послује 50 компанија где је запослено више од 400 инжењера.

"Очекујемо и много бржи развој електронске управе, а у наредних десет дана очекујемо да буде усвојен и Закон о електронском пословању", казала је Брнабић.

Према њеним речима држава ће изградњом Научнотехнолошког парка у Новом Саду обезбедити 10 хиљада квадратних метара простора за Факултет техничких наука као и 19 хиљада квадата који ће бити намењени за ИТ стартап компаније у оквиру Парка.

Најављено је и отварање Студентског креативног и стартап центра у Нишу у септембру на 600 квадрата за шта је обезбеђено 50 милиона динара.

Брнабић је истакла да ће до краја године бити завршена тест фаза у оквиру преквалификације у ИТ сектор, коју је прошло 100 грађана, а планира се, каже, да до краја године буде још 900 нових стручњака који ће проћи квалификацију.

Она је истакла да подаци тржишта кажу да Србији сваке године треба око 3000 преквалификованих стручњака који ће моћи да нађу посао у ИТ сектору, за почетак, на нижим позицијама.

Такође, истакла је она, држава је обезбедила снажну подршку Институту Биосенце у Новом Саду као и Институту за физику у Београду.

Министар просвет Младен Шарцевић рекао том приликом да је држава обезбедила 2,25 милиона евра за куповину 4.600 нових рачунара који ће бити дати на коришћење школама у Србији.

"Ово је довољно за добар почетак.Обухватићемо најзабаченије делове Србије. Добра дигитализација подразумева да из различитих избора набављамо опрему", казао је Шарћевић.

Он је казао и да ће поред средњих и средњих техничких школа у којима постоји смер информатике, и неке гимназије у Србији добити информатички смер.

Све спремно за то да ИТ предводи нашу привреду

Ана Брнабић изјавила је да је држава обезбедила све техничке услове како би од 1. септембра ђаци петих разреда основних школа широм Србији могли да крену несметано да похађају нови обавезни предмет - Информационе технологије.

Министарство телекомунацја је пружило подршку у умрежавању 1.750 објеката, а остало је још само 40-так да се умреже у оквиру Академске мреже Србије, рекла је премијерка након прве седнице министарског Савета за иновационо предузетништво и иновационе технологије.

Брнабић је рекла да што се тиче високог образовања, током prеthodnе године почео је амбициозан пројекат подизања квоте за упис студената на Техничцке факултете за 20 одсто, а рекла је да је обезбеђено 713 места.

Влада је приметила, рекла је Брнабић, да је ИТ најјачи и најбржи растући сегмент економије Србије.

"Имамо сектор информационих технологија који расте годишње 10 одсто, а сектор развоја софтвера чак 20 одсто. Prеthoda влада, а и ова ће наставити да подржава овај привредни сектор како би имао значајнији аспект у оквиру раста БДП. У годинама пред нама, када би били поново суочени са временским неприликама и јаким зимама и великим сушама, због којих трпи пољопривреда и наши хидропотенцијали, имамо ИТ који предводи развој Србије“, истакла је Брнабићева.

Због тога, како је објаснила, влада се ангажује у образовању ИТ кадрова.

Аутор:
Пошаљите коментар