Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Država će uložiti 50 miliona evra u IT infrastrukturu

04.08.2017. 18:09 18:18
Piše:
Foto: Ana Brnabić, foto: Tanjug (Video)

BEOGRAD: Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da država planira da u narednim godinama uloži 50 miliona evra u razvoj infrastrukture u okviru podrške daljem razvoju IT sektora.

Premijerka je istakla da je ove godine podignuta kvota za upis na tehničke fakultete za 20 odsto i omogućen upis 713 novih studenata te da je vlada dozvolila dodatno zapošljavanje na ovim fakultetima kako bi se akreditovao veći broj studenata.

"Obezbeđene su i dodatne prostorije za Elektotehnički fakultet, FON, PMF, a nastavljamo sa ovim za sve ostale fakultete", kazala je Brnabić.

Sledeće godine, rekla je ona, fokus vlade će biti na srednjim i srednjim tehničkim školama i dodala da se intenzivno sarađuje sa Naučnotehnološkim parkom u Beogradu u kojem posluje 50 kompanija gde je zaposleno više od 400 inženjera.

"Očekujemo i mnogo brži razvoj elektronske uprave, a u narednih deset dana očekujemo da bude usvojen i Zakon o elektronskom poslovanju", kazala je Brnabić.

Prema njenim rečima država će izgradnjom Naučnotehnološkog parka u Novom Sadu obezbediti 10 hiljada kvadratnih metara prostora za Fakultet tehničkih nauka kao i 19 hiljada kvadata koji će biti namenjeni za IT startap kompanije u okviru Parka.

Najavljeno je i otvaranje Studentskog kreativnog i startap centra u Nišu u septembru na 600 kvadrata za šta je obezbeđeno 50 miliona dinara.

Brnabić je istakla da će do kraja godine biti završena test faza u okviru prekvalifikacije u IT sektor, koju je prošlo 100 građana, a planira se, kaže, da do kraja godine bude još 900 novih stručnjaka koji će proći kvalifikaciju.

Ona je istakla da podaci tržišta kažu da Srbiji svake godine treba oko 3000 prekvalifikovanih stručnjaka koji će moći da nađu posao u IT sektoru, za početak, na nižim pozicijama.

Takođe, istakla je ona, država je obezbedila snažnu podršku Institutu Biosence u Novom Sadu kao i Institutu za fiziku u Beogradu.

Ministar prosvet Mladen Šarcević rekao tom prilikom da je država obezbedila 2,25 miliona evra za kupovinu 4.600 novih računara koji će biti dati na korišćenje školama u Srbiji.

"Ovo je dovoljno za dobar početak.Obuhvatićemo najzabačenije delove Srbije. Dobra digitalizacija podrazumeva da iz različitih izbora nabavljamo opremu", kazao je Šarćević.

On je kazao i da će pored srednjih i srednjih tehničkih škola u kojima postoji smer informatike, i neke gimnazije u Srbiji dobiti informatički smer.

Sve spremno za to da IT predvodi našu privredu

Ana Brnabić izjavila je da je država obezbedila sve tehničke uslove kako bi od 1. septembra đaci petih razreda osnovnih škola širom Srbiji mogli da krenu nesmetano da pohađaju novi obavezni predmet - Informacione tehnologije.

Ministarstvo telekomunacja je pružilo podršku u umrežavanju 1.750 objekata, a ostalo je još samo 40-tak da se umreže u okviru Akademske mreže Srbije, rekla je premijerka nakon prve sednice ministarskog Saveta za inovaciono preduzetništvo i inovacione tehnologije.

Brnabić je rekla da što se tiče visokog obrazovanja, tokom prethodne godine počeo je ambiciozan projekat podizanja kvote za upis studenata na Tehničcke fakultete za 20 odsto, a rekla je da je obezbeđeno 713 mesta.

Vlada je primetila, rekla je Brnabić, da je IT najjači i najbrži rastući segment ekonomije Srbije.

"Imamo sektor informacionih tehnologija koji raste godišnje 10 odsto, a sektor razvoja softvera čak 20 odsto. Prethoda vlada, a i ova će nastaviti da podržava ovaj privredni sektor kako bi imao značajniji aspekt u okviru rasta BDP. U godinama pred nama, kada bi bili ponovo suočeni sa vremenskim neprilikama i jakim zimama i velikim sušama, zbog kojih trpi poljoprivreda i naši hidropotencijali, imamo IT koji predvodi razvoj Srbije“, istakla je Brnabićeva.

Zbog toga, kako je objasnila, vlada se angažuje u obrazovanju IT kadrova.

Autor:
Pošaljite komentar