clear sky
9°C
20.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: До краја године просечна плата најмање 440 евра

28.07.2017. 17:30 20:50
Пише:
Фото: Tanjug

НИШ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је тренутно просечна плата у Србији 409 евра, а да ће до краја године она износити најмање 440 евра.

У изјави за РТС каже и да сматра да није претерао са проценом да за две године у Нишу може да се смањи незапосленост на испод 20.000 људи и истакао да тај град већ данас живи другачије у својим очекивањима, а грађани са више оптимизма чекају будућност.

"Данас Ниш живи много другачије, можете да видите и по фабрикама које се граде и да људи са више оптимизма дочекују будућност", истиче председник.

Подсећа да је пре три-четири године било 49.000 незапослених, а данас први пут - 28.000.

"Верујем да тај број може још да се спусти. Верујем да ће бити још инвестиција за Ниш. Никад то не можете у потпуности да гарантујете, али верујем да је то релано и да нисам претерао у процени", рекао је он, додајући да највећи борј људи још није почео да ради у "Цумтобелу" и другим компанијама.

На питање шта држава чини за пет најсиромашнијих округа у Србији, Вучић каже да се увек највише чини баш за те округе и највише инвеститора баш ту доводи.

Он подсећа да том делу Србији припадају и јужни источни крак Коридора 10 и да ће, када они буду завршени, то бити позивница за све инвеститоре.

"Софија, Скопље и Солун ће бити ближе кад то будемо завршили и то ће бити директан улаз за турске, европске и свих друге инвестиције. Такође, држава ће наставити да пружа подршку туризму у то области, пре свега бањском туризму", рекао је он.

Вучић најављује да би Ниш могао 2019. године да буде домаћин самита Берлинске иницијативе, што ће за град значити изградњу хотела, конгресних центара...

То ће, како каже, бити велики бум за Ниш.

Он је током боравка у Нишу поменуо и потребу ангажовања радне снаге из иностранства, а на питање РТС да то појасни, он навео је да на Коридору 10 српске компаније имају проблем недовољног броја радника појединих струка, попут тесара, варилаца и да се они ангажују из Македоније, Албаније...

Мораћемо у будућности више да поштујемо занат, констатовао је Вучић.

Он такође каже да је добро да је почела распарава о томе колике су плате и додаје да ће до краја године просечна плата бити најмање 440 евра.

"Важно да почињемо да разговарамо у другим категоријама. Кад незапосленост спустите са 26 на 14 посто важно је да имате шта да понудите", рекао је.

Упитан шта са људима који су протеклих година изгубили посао, пропале им фабрике и држава им дугује, Вучицк каже:

"Да ли им држава дугује - то питање да оставимо по страни, јер не бисмо увек имали исто мишљење. Реч је о фирмама уништеним у лошим приватизацијама у периоду од 2001 до 2009. Они траже своја права, некад су потпоуно у праву, некад нису сасвим. Држава је већ помагала, два пута смо исплаћивали социјалне накнаде као минималне зараде, налазили начин за помоћ. Али, најбоља је помоћ отварање нових радних места", поручује.

Каже да ће држава и даље нешто чинити с тим у вези, али да бисмо одмах банкротирали када бисмо у целој Србији то исплаћивали.

„Успели смо, дијалог почео, реагују одговорни људи“

Вучић је изразио задовољство реакцијама на његов позив на унутрашњи дијалог о Косову и приметио да има много изјава "озбиљних и одговорних" људи попут Душана Ковачевића на ту тему. 

"Видите да смо успели, сви причају о томе. Тај унутрашњи дијалог је кренуо, очекивано, имате много одговорних изјава озбиљних и одговорних  људи попут Душана Ковачевића, али и многи других, до најнеодговорнијих изјава, али то је дијалог. Очекивали смо то и то је добро. Отворили смо ту тему", рекао је Вучић за РТС из Ниша. 

Председник је напоменуо да тај дијалог није yamišljеn тако да неко долази код њега у Председништво као што су, како је рекао, поједини замишљали. 

"Не. То је опште друштвени дијалог који ће бити подељен у више концентричних кругова, да се разговара на ту тему, да видимо да пробамо да будемо реални, да пробамо да решимо проблеме данас, а не да их остављамо деци сутра. Ако неко то разуме", рекао је Вучић. 

А ако, нагласио је, "сви људи у Србији разумеју да не треба ништа да се мења, да останемо са истим проблемима, да за децу ништа не решавамо, а да истовремено од државе увек тражимо још више пара, још више ствари да држава мора да решава, а да држава не може да их реши, онда то показује недовољну посвећеност решавању проблема и недовољну одговорност".

"Само напред, губићете све док се сам не склоним"

Председник је поручио да опозиција може слободно "да се укрупњава", али да ће губити све док се он сам не склони.

Они се, како каже, "укрупњавају" под мотом „не можемо да победимо, ајде сви да се скупимо ђутуре, па ћемо сви ми, недовољно јаки, постати много јаки“. 



„То је као када се скупе испред стадиона, па наиђе неко много храбрији и јачи и нико не сме ништа, већ када се скупе десеторица и он падне на земљу, они почну да га ударају. Ја с тим немам проблем, ни њих 10 а ни 20 нити имају идеја, енергије, нити снаге, а ако хоћете ни образовања колико ја“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара. 



Он је рекао да ће, ако народ одлучи другачије, на неким изборима, за разлику од њих, који су у поразу били некултурни и неваспитани - честитати. 



Напоменуо је да је увек спреман да разговара, без обзира на то шта све изговарају о њему и његовој породици, али, истиче, неће никоме да се удвара, додворава, ласка, а да то не мисли, јер није лажов.



"А не могу ни да ме плаше било чим. Тај филм нећете гледати...Као ни ''шутирање десеторице''“, подвукао је он. 

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић: По први пут „увозимо“ стручну радну снагу

Вучић: По први пут „увозимо“ стручну радну снагу

28.07.2017. 16:35 16:39
Вучић: Ниш технолошки центар за 21 век

Вучић: Ниш технолошки центар за 21 век

28.07.2017. 11:45 13:02
Тадић: Опозиција близу договора

Тадић: Опозиција близу договора

26.07.2017. 15:10 16:20