overcast clouds
21°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Захаријева: Важно да Србија има конкретну визију пута ка ЕУ

25.07.2017. 11:08 11:11
Пише:
Извор: Tanjug

БЕОГРАД:  Бугарска цени све напоре владе Србије на њеном европском путу и спремна је да подржи Србију у сваком смислу, поручила је Екатерина Захаријева, министарка спољних послова и потпредседница владе Бугарске која од 1. јануара преузима председавање Европском унијом. 

"За српске грађане битно је да имају конкретну визију, тачну мапу пута будућег чланства у ЕУ. То је била главна тема разговора са председником Вучићем, биће и тема са првим потпредседником владе Дачићем и са премијерком Аном Брнабић и министарком правосуђа", рекла је она за РТС. 



Како је објаснила, повод њене посете Србији је бугарско председавње ЕУ, добросуседски односи, као и жеља Бугарске као једног од најјачих заговорника проширења ЕУ на подручје Западног Балкана, да Србија добије јасну перспективу чланства.



Како је додала, познато је, да се то сигурно неће десити у наредне две или три године, као и да брзина зависи од брзине реформе која ће влада и политицка елита да направе. 



"Овде сам видела и чула јасну политичку вољу и жељу за европским развојем Србије. Како сам већ рекла Бугарска је један од најјачих заговорника те идеје. Ми ћемо урадити све што је потребно да у извештају Европске комисије о напретку Србије и Западног Балкана који мора бити усвојен у априлу 2018. током нашег председавања, да се у њему добије јасна слика, да се усвоји тачан распоред када ће се чланство десити, пре свега због грађана Србије", истакла је Захаријева.



Она је навела пример Софије која је 2002. године у једном од извештаја добила тачан датум пријема 2007. године али само уз наставак реформи.



"Никакву нам гаранцију ЕУ није дала када је датум у питању. Ми свакако подржавамо идеју да је у овом тремутку добро за Србију и државе Западног Балкана да имају јасне рокове и Бугарска ће радити на томе да се тај датум добије", истакла је она.



Главни посао је у рукама владе, поновила је и додала да види јаку жељу и вољу да се ураде неопходне реформе, а много је важно да се грађанима објасни да су реформе због њих.



"Грађани Србије морају разумети да се реформе раде из њиховог интереса. Реформа привреде, правосуђа, реформа у здравству у социјалном сектору и још низ тешких реформи. Све се то ради пре свега за добро грађана Србије", рекла је Захаријева.



Бугарска је још пре формалног почетка председавања кренула да помаже, рекла је она и најавила да ће у Софији 25. октобра бити домаћини Савета за правосуђе и унутрашње послове ЕУ на који су позвани и министри Западног Балкана. 



Према њеним речима, током догаварања програма тројке Естонија, Бугарска, Аустрија заложиле су се за то да им један од основних приоритета буде проширење ЕУ на Западни Балкан. 



"Успели смо да то постане приоритет, иако то није било лако. Тројка је то прихватила што је велики успех и прилика. Али нам сада ви морате помоћи да вам помогнемо", навела је она.



Како је додала, Бугарска је искрен и прави пријатељ Србије и верује да је једина перспектива за добар живот Србије у ЕУ. 



"Ценимо све напоре ваше владе у том правцу и спремни смо да подржимо Србију у сваком смислу. Помоћи ћемо и када се буду формулисали закључци у извештају о напретку Србије. Али све зависи од реформе", рекла је Захаријева.



Према њеним речима, Бугарска подржава став да ЕУ неће бити снажна док сви њени пријатељи не постану део ЕУ. 



Тако да треба да искористимо прилику бугарског председавања, после тога стиже Аустрија која такође подржава Србију, па Румунија, пре нас је Естонија које све подржавају проширење. 



"Искористимо тај моменат да покажемо значајан напредак, перспективу и добијемо јасан датум. Можда за пет, шест, седам година али да постоји тај датум, та перспектива за грађане Србије, да све то буде јасно. И за младе, за оне који желе да остану овде. Они морају да знају када ће се то десити, наравно ако се све реформе спроведу и ако влада задржи брзину реформи. Не може то бесконачно да се одлаже", закључила је потпредседница бугарске владе.

Аутор:
Пошаљите коментар