Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Zaharijeva: Važno da Srbija ima konkretnu viziju puta ka EU

25.07.2017. 11:08 11:11
Piše:
Izvor: Tanjug

BEOGRAD:  Bugarska ceni sve napore vlade Srbije na njenom evropskom putu i spremna je da podrži Srbiju u svakom smislu, poručila je Ekaterina Zaharijeva, ministarka spoljnih poslova i potpredsednica vlade Bugarske koja od 1. januara preuzima predsedavanje Evropskom unijom. 

"Za srpske građane bitno je da imaju konkretnu viziju, tačnu mapu puta budućeg članstva u EU. To je bila glavna tema razgovora sa predsednikom Vučićem, biće i tema sa prvim potpredsednikom vlade Dačićem i sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom pravosuđa", rekla je ona za RTS. 



Kako je objasnila, povod njene posete Srbiji je bugarsko predsedavnje EU, dobrosusedski odnosi, kao i želja Bugarske kao jednog od najjačih zagovornika proširenja EU na područje Zapadnog Balkana, da Srbija dobije jasnu perspektivu članstva.



Kako je dodala, poznato je, da se to sigurno neće desiti u naredne dve ili tri godine, kao i da brzina zavisi od brzine reforme koja će vlada i politicka elita da naprave. 



"Ovde sam videla i čula jasnu političku volju i želju za evropskim razvojem Srbije. Kako sam već rekla Bugarska je jedan od najjačih zagovornika te ideje. Mi ćemo uraditi sve što je potrebno da u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije i Zapadnog Balkana koji mora biti usvojen u aprilu 2018. tokom našeg predsedavanja, da se u njemu dobije jasna slika, da se usvoji tačan raspored kada će se članstvo desiti, pre svega zbog građana Srbije", istakla je Zaharijeva.



Ona je navela primer Sofije koja je 2002. godine u jednom od izveštaja dobila tačan datum prijema 2007. godine ali samo uz nastavak reformi.



"Nikakvu nam garanciju EU nije dala kada je datum u pitanju. Mi svakako podržavamo ideju da je u ovom tremutku dobro za Srbiju i države Zapadnog Balkana da imaju jasne rokove i Bugarska će raditi na tome da se taj datum dobije", istakla je ona.



Glavni posao je u rukama vlade, ponovila je i dodala da vidi jaku želju i volju da se urade neophodne reforme, a mnogo je važno da se građanima objasni da su reforme zbog njih.



"Građani Srbije moraju razumeti da se reforme rade iz njihovog interesa. Reforma privrede, pravosuđa, reforma u zdravstvu u socijalnom sektoru i još niz teških reformi. Sve se to radi pre svega za dobro građana Srbije", rekla je Zaharijeva.



Bugarska je još pre formalnog početka predsedavanja krenula da pomaže, rekla je ona i najavila da će u Sofiji 25. oktobra biti domaćini Saveta za pravosuđe i unutrašnje poslove EU na koji su pozvani i ministri Zapadnog Balkana. 



Prema njenim rečima, tokom dogavaranja programa trojke Estonija, Bugarska, Austrija založile su se za to da im jedan od osnovnih prioriteta bude proširenje EU na Zapadni Balkan. 



"Uspeli smo da to postane prioritet, iako to nije bilo lako. Trojka je to prihvatila što je veliki uspeh i prilika. Ali nam sada vi morate pomoći da vam pomognemo", navela je ona.



Kako je dodala, Bugarska je iskren i pravi prijatelj Srbije i veruje da je jedina perspektiva za dobar život Srbije u EU. 



"Cenimo sve napore vaše vlade u tom pravcu i spremni smo da podržimo Srbiju u svakom smislu. Pomoći ćemo i kada se budu formulisali zaključci u izveštaju o napretku Srbije. Ali sve zavisi od reforme", rekla je Zaharijeva.



Prema njenim rečima, Bugarska podržava stav da EU neće biti snažna dok svi njeni prijatelji ne postanu deo EU. 



Tako da treba da iskoristimo priliku bugarskog predsedavanja, posle toga stiže Austrija koja takođe podržava Srbiju, pa Rumunija, pre nas je Estonija koje sve podržavaju proširenje. 



"Iskoristimo taj momenat da pokažemo značajan napredak, perspektivu i dobijemo jasan datum. Možda za pet, šest, sedam godina ali da postoji taj datum, ta perspektiva za građane Srbije, da sve to bude jasno. I za mlade, za one koji žele da ostanu ovde. Oni moraju da znaju kada će se to desiti, naravno ako se sve reforme sprovedu i ako vlada zadrži brzinu reformi. Ne može to beskonačno da se odlaže", zaključila je potpredsednica bugarske vlade.

Autor:
Pošaljite komentar