Мале тајне великих мајстора: Прање веша са пет звездица
У данашње време веш углавном перемо у машини и на први поглед би се могло рећи да ништа није једноставније од тога - једноставно убацимо прљаву одећу, подесимо температуру и на крају нам остаје још да притиснемо одговарајуће дугме.
Међутим, неки од најпознатијих хотела с пет звездица поделили су неке од тајни на ову тему и уверили нас како и прање у машини има своја правила, која ако их се придржавамо – продужавају живот одећи.
За почетак, како кажу, најбоље је машину напунити до 80 одсто њених капацитета.
Ако је пак дупке напуните, веш се неће равномерно опрати.
С друге стране, превише слободног простора у бубњу повећава ризик од настанка оштећења на одећи.
Када је о температури прања реч, хотелски магови савршено чистог веша, кажу да је потпуно беспотребно бели веш прати на највишој температури, јер му се тако само скраћује век трајања.
Исто тако, уместо омекшивача који остају у тканини, због чега су пешкири неретко крути након прања, у хотелима користе сирће.
Пре испирања, ставити већу количину у фиоку за детергент и рубље ће бити много мекше.
А да бисте се решили масних флека, довољно је да поспете заслађивачем или скробом, па потом оперете на уобичајан начин.
Мрља од кафе и вина, најлакше ћете се решити ако одећу намочите у слану воду (кашика соли на литру воде) и пустите да делује сат времена, па потом исперете.
Исто тако, баш као и професионалци у хотелима, користите сода бикарбону за уклањање жутих мрља од зноја на белој одећи.
Она успешно решава и проблем неугодне мириса.
Када је сушење веша у питању, стручњаци препоручују да то радите на отвореном, излажући га сунчевој светлости.
Ако баш морате да користите сушилицу, савет је да ставите тениску лоптицу у бубањ како би пешкири били мекани.