few clouds
8°C
01.10.2024.
Нови Сад
eur
117.084
usd
104.867
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Србија ће се руководити својим интересима

13.07.2017. 13:02 13:46
Пише:
Фото: Tanjug

СОЛУН:  Председник Србије Александар Вучић истакао је данас у Солуну да ће Србија убудуће да се руководи својим интересима и помагати пријатељски онима који су на њеној страни и који су помагали очувању принципа међународног права.

Вучић је, одговарајући на питање да ли се слаже са изјавама шефа српске дипломатије Ивице Дачића да је била грешка признавање Македоније под тим именом и има ли план да то исправи, рекао да не жели пред странцима да говори који су разлози за то нити да критикује prеthodnikе."Srbija ће убудуће да се руководи својим интересима и помагати пријатељски онима који су на њеној страни и који су помагали очувању принципа међународног права. У том смислу грчки пријатељи могу рачунати на нашу подршку“, поручио је председник Србије.



Указао је да Грчка није признала независност Косова и Метохије, да је увек била уз Србију када је било тешко, а да ми у неком ранијем периоду нисмо показали довољно поштовања за ту чињеницу. "Да сам желео да критикујем или демантујем Дачића то бих сада урадио. Чини ми се да то нисам учинио“, додао је он.



Пренео је да је са грчким премијером Алексисом Ципрасом разговарао о свим питањима у региону и пожелео да влада у Атини са владом у Скопљу направи најбољи споразум у најбољој вери, да сви буду задовољни.То би, подвукао је, било значајно за регион.

 

Грчка увек може да рачуна на нашу подршку



Председник Србије Александар Вучић рекао је уочи прве седницу Високог савета за сарадњу Србије и Грчке да те две земље могу да остваре боље резултате кад сарађују него кад делују самостално. 



Он је на заједничкој конференцији за штампу са грчким премијером Алексисом Ципрасом оценио да је данашњи састанак од изузетног значаја за Србију, те навео да су две стране пре те конференције потписале шест међудржавних споразума, од који су неки, како је рекао, уопштеног карактера, значајни пре сгега за будућност, док су други важни јер се њима решавају питања грађана, попут споразума о међусобном признавању признавање возачких дозвола.



Грађанима, приметио је, значи када могу да возе са својом возачком дозволом у другој земљи.Пренео је да је са Ципрасом разговарао о побољшању животног стандарда грађана и о међусобним односа.Вучић је рекао и да трговинска размена није на неком ниском нивоу, али да ни Ципрас ни он нису задовољни садашњим нивоом размене и да сматрају да може да буде већи.



Тренутно трговинска размена, подсетио је, износи око 400 милиона евра, уз тренд раста извоза из Србије, који је у првих месеци порастао 10 одсто.Вучић је честитао Ципрасу на све бољим економским резултатима, оценивши да је успео да из тешке ситуације Грчку постави на здраве ноге.Рекао је и да очекује више инвеститора из Грчке и то у различитим секторима, али и да очекује да Грци остану у банкарском сектору у Србији.



Истовремено, Вучић је рекао да очекује да ће све више српских бизнисмена желети и моћи да улаже у Грчкој.

 

Ципрас: Србија и Грчка унапређују стратешку сарадњу



Грчки премијер Алексис Ципрас истакао је данас да Грчка и Србија унапређују статешку сарадњу у кључном тренутку и поновио да Атина подржава европске интеграције Србије.Он је на заједничкој конференцији за српским председником Александром Вучићем додао да је необично важно што се Високи Савет за сарадњу Грчке и Србије одржава баш у Солуну.



Ципрас се осврнуо на јачање политичког дијалога између две земље у неколико сектора и поновио чврсту позицију Грчке када је реч о европској перспективи Србије и Западног Балкана.Он је говорио и о позитивним економским резултатима Грчке додавши да је Атина стратешки инвестициони партнер.



Такође је, преноси АНА, најавио да ће грчки председник Прокопиос Павлопулос, на позив Вучића, посетити Београд на јесен.

Ципрас: Позиција Грчке у вези са КиМ позната



Премијер Грчке Алексис Ципрас изјавио је данас да је са председником Србије Александром Вучићем разговарао и о Косову и Метохији и истакао да је позиција Грчке по том питању позната.



"Она се базира на поштовању међународног права, на поштовању одлука Савета Безбедности УН и потребе за миром у овом региону”, рекао је Ципрас на заједничкој конференцији за новинаре.



Цирпас је истакао да Грчка подржава разговоре Београда и Приштине, који су, каже, од посебог значаја за регион и додао да разлике и спорови на Балкану треба да се решавају дијалогом у покушају да се нађу заједничла прихватљива решења.



Како је рекао, на Балкану имамо “дугорочно лоше искуство” кроз историју.



"То не заборављамо, али треба да гледамо у будућности, да створимо перспективе да наши народи живе у благостању" рекао је Ципрас.

Аутор:
Пошаљите коментар