Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Srbija će se rukovoditi svojim interesima

13.07.2017. 13:02 13:46
Piše:
Foto: Tanjug

SOLUN:  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u Solunu da će Srbija ubuduće da se rukovodi svojim interesima i pomagati prijateljski onima koji su na njenoj strani i koji su pomagali očuvanju principa međunarodnog prava.

Vučić je, odgovarajući na pitanje da li se slaže sa izjavama šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da je bila greška priznavanje Makedonije pod tim imenom i ima li plan da to ispravi, rekao da ne želi pred strancima da govori koji su razlozi za to niti da kritikuje prethodnike."Srbija će ubuduće da se rukovodi svojim interesima i pomagati prijateljski onima koji su na njenoj strani i koji su pomagali očuvanju principa međunarodnog prava. U tom smislu grčki prijatelji mogu računati na našu podršku“, poručio je predsednik Srbije.



Ukazao je da Grčka nije priznala nezavisnost Kosova i Metohije, da je uvek bila uz Srbiju kada je bilo teško, a da mi u nekom ranijem periodu nismo pokazali dovoljno poštovanja za tu činjenicu. "Da sam želeo da kritikujem ili demantujem Dačića to bih sada uradio. Čini mi se da to nisam učinio“, dodao je on.



Preneo je da je sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom razgovarao o svim pitanjima u regionu i poželeo da vlada u Atini sa vladom u Skoplju napravi najbolji sporazum u najboljoj veri, da svi budu zadovoljni.To bi, podvukao je, bilo značajno za region.

 

Grčka uvek može da računa na našu podršku



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je uoči prve sednicu Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke da te dve zemlje mogu da ostvare bolje rezultate kad sarađuju nego kad deluju samostalno. 



On je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom ocenio da je današnji sastanak od izuzetnog značaja za Srbiju, te naveo da su dve strane pre te konferencije potpisale šest međudržavnih sporazuma, od koji su neki, kako je rekao, uopštenog karaktera, značajni pre sgega za budućnost, dok su drugi važni jer se njima rešavaju pitanja građana, poput sporazuma o međusobnom priznavanju priznavanje vozačkih dozvola.



Građanima, primetio je, znači kada mogu da voze sa svojom vozačkom dozvolom u drugoj zemlji.Preneo je da je sa Ciprasom razgovarao o poboljšanju životnog standarda građana i o međusobnim odnosa.Vučić je rekao i da trgovinska razmena nije na nekom niskom nivou, ali da ni Cipras ni on nisu zadovoljni sadašnjim nivoom razmene i da smatraju da može da bude veći.



Trenutno trgovinska razmena, podsetio je, iznosi oko 400 miliona evra, uz trend rasta izvoza iz Srbije, koji je u prvih meseci porastao 10 odsto.Vučić je čestitao Ciprasu na sve boljim ekonomskim rezultatima, ocenivši da je uspeo da iz teške situacije Grčku postavi na zdrave noge.Rekao je i da očekuje više investitora iz Grčke i to u različitim sektorima, ali i da očekuje da Grci ostanu u bankarskom sektoru u Srbiji.



Istovremeno, Vučić je rekao da očekuje da će sve više srpskih biznismena želeti i moći da ulaže u Grčkoj.

 

Cipras: Srbija i Grčka unapređuju stratešku saradnju



Grčki premijer Aleksis Cipras istakao je danas da Grčka i Srbija unapređuju statešku saradnju u ključnom trenutku i ponovio da Atina podržava evropske integracije Srbije.On je na zajedničkoj konferenciji za srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem dodao da je neobično važno što se Visoki Savet za saradnju Grčke i Srbije održava baš u Solunu.



Cipras se osvrnuo na jačanje političkog dijaloga između dve zemlje u nekoliko sektora i ponovio čvrstu poziciju Grčke kada je reč o evropskoj perspektivi Srbije i Zapadnog Balkana.On je govorio i o pozitivnim ekonomskim rezultatima Grčke dodavši da je Atina strateški investicioni partner.



Takođe je, prenosi ANA, najavio da će grčki predsednik Prokopios Pavlopulos, na poziv Vučića, posetiti Beograd na jesen.

Cipras: Pozicija Grčke u vezi sa KiM poznata



Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je danas da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao i o Kosovu i Metohiji i istakao da je pozicija Grčke po tom pitanju poznata.



"Ona se bazira na poštovanju međunarodnog prava, na poštovanju odluka Saveta Bezbednosti UN i potrebe za mirom u ovom regionu”, rekao je Cipras na zajedničkoj konferenciji za novinare.



Cirpas je istakao da Grčka podržava razgovore Beograda i Prištine, koji su, kaže, od posebog značaja za region i dodao da razlike i sporovi na Balkanu treba da se rešavaju dijalogom u pokušaju da se nađu zajedničla prihvatljiva rešenja.



Kako je rekao, na Balkanu imamo “dugoročno loše iskustvo” kroz istoriju.



"To ne zaboravljamo, ali treba da gledamo u budućnosti, da stvorimo perspektive da naši narodi žive u blagostanju" rekao je Cipras.

Autor:
Pošaljite komentar