overcast clouds
22°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Дијалог са Приштином прелази на председнички ниво

02.07.2017. 20:36 23:31
Пише:
Извор: Tanjug

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изразио је очекивање ће дијалог са Приштином прећи на председнички ниво и оценио да је важно да се разговор настави јер се тако смањују тензије.

Он је у ексклузивном интервјуу за Спутњик рекао рекао да му није лако кад помисли на разговоре у Бриселу али верује да ни косовском председнику Тачију није пријтно да се среће са њим. 



"У понедељак путујем у Брисел на неформалне разговоре са албанском страном и данас се за њих припремам. Тај дијалог никада није лак, па кроз све теме и све финесе морамо да продемо унапред. Такав приступ је неопходан да бисмо увек могли да знамо шта су жеље Приштине и како да бранимо своје циљеве," рекао је он.



Он каже да током сутрашњих разговора неће имати прецизно утврђене теме.



"Прицаћемо о томе како видимо Косово и Метохију за годину, пет, десет, петнаест година. Важно је да се дијалог настави јер се тако смањују тензије. Север Косова не може да буде угрожен, али разговор је неопходан пре свега због нашег народа на централном Косову, његове егзистенције, сигурности и безбедности. Они су у великој мери препуштени себи јер немамо ни полицијску ни војну нити било какву другу заштиту за њих," рекао је Вучих.



На питање шта се може очекивати од тих разговора кад Приштина не испуњава договорено, он је рекао да Београд наступа јасно и отворено и искрено у складу са ограничењима која се односе на државне интересе док су Албанци све почели да третирају као своје унутраашње питање.



"Албанци су у prеthodnom периоду променили понашање. Све су почели да третирају као своје унутрашње питање и да намећу тезу да немају потребе ни да преговарају са Београдом. Понављају: „То је питање Косова, а ми смо независна држава". Ми смо одговорили: „Добро, ако је тако, немојте ни да преговарате", па да видимо како ће то да им функционише. А онда су схватили да то тако не може да функционише.



Вучић очекује да ће преговори Београда и Приштине бити и званично подигнути на преседнички ниво.



"Мислим да ће се то догодити. Јер ако Срби са КиМ морају да сарадују и разговарају са свима, па и са Харадинајем, тешко да неко може да натера Београд да буде срећан и да седне за сто са неким кога гонимо по потерницама за најтеже могуће злочине," рекао је он.



На питање да ли очекује да Запад прихвати Харадинај ако постане косовски премијер председник Србије каже да верује да би и за Запад то била непријатна ситуација.



"Од западњака сам више пута цуо да би то за њих била непријатна ситуација, али да би радили са сваким кога изаберу Албанци. Срби ће са том цињеницом морати да живе, а Београд не може да буде одушевљен ни Харадинајем ни Куртијем", рекао је он.



Председник каже да између њих не види разлику осим сто се један доказао у борби против Срба, а други још није, па би можда да буде "већи Харадинај и од Харадинаја''''. 



У сваком слуцају, то је компликован процес, али боље да се разговара него да нема дијалога, оценио је он.



На питање да ли има утисак да су ради заштите Срба са Косова прихвата и оно што се не жели јер се они користе као таоци, Вучић одговара потврдно.



"Шта год да кажете у праву сте. Истина је, лако је манипулисати тим цињеницама. Шта год да направите, појави се неко из центра Београда и каже да то није паметно. А кад га питате, хоћеш ли ти да одеш у Доњу Гуштерицу, Угљаре, Велику Хоцу, не би отишао ни на седам минута. Не знају ни где су та места, али знају да нам држе придике сваки дан" каже председник. 

Тешко до консензуса за промену Устава, желим дискусију



Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да жели отварање дискусије о промени Устава, напомињући да ће бити тешко доћи до консензуса о томе.



У интервјуу за "Спутњик", Вучић је, на констатацију да је најавио разговоре о промени Устава и да је нови министар Бранко Ружицћ поменуо и могућност промене Преамбуле, упитан да ли ће се мењати део Преамбуле који се односи на Косово и Метохију.



"Када сам причао о дијалогу за промену Устава, нисам ни размишљао о Преамбули. Сада вам кажем, тешко ћемо доћи до консензуса за промену Устава, али ја желим да отворимо дискусију. Имамо ми две трећине у парламенту, није то проблем, али ја не желим као председник да мењамо Устав без широког договора", рекао је Вучић.



Он је навео да се "Устав не доноси на силу, па да траје годину, две или пет".



"То је документ који треба да буде на снази следећих 50 или 100 година. Ужасно је важно да тако сви приступимо томе. Дакле, понудио сам дијалог у Србији, а онда сам видео да мало ко жели стварни разговор. Неки мисле да ће преко ноћи да дођу на власт тако што не размишљају о Србији него ће да вичу ''Вучићу, диктатору'', што ће сви да објављују", казао је председник Србије.

На столу предлог да "Турски ток" пролази до Србије



Председник Србије Александар Вучић изјаво је вечерас да је "на столу" предлог да "Турски ток" пролази кроз Бугарску до Србије што је, како је оценио, највећа развојна шанса Србије.



Он је у интервјуу за Спутњик рекао да је након неуспеха са Јужним током, за Србију од кључног значаја нови договор, о чему су, како каже, разговарали и са директором Гаспрома Алексејом Милером и са бугарским премијером Бојком Борисовим.



"Дакле, Руси раде „Турски ток" и они преломе цевовод близу турско-бугарске границе и он иде ка Истанбулу и највећим турским градовима. Раније је била идеја да се даље иде кроз Турску, Грцку, Македонију и Србију. Данас постоји још реалнија идеја пошто Бугари праве Европски центар за примање гаса са разлицитих страна. А највец´им делом је то руски гас" рекао је Вучић.



Према његовим речима, Бугари су нашли мудро решење, за које, како верује, имају подршку и Немацке. 



"Када направе тај центар, негде измеду Бугарске и Варне, дотле ће да дође гас, иде до Софије и улази у Србију.

Реаговања доказ да имамо српску владу



Председник Србије Александра Вучић изјавио је у интервјуу за "Спутњик" да су реаговања на састав Владе доказ да имамо "српску Владу која ће радити у интересу Србије".



На констатацију да једни замерају да је, због премијерке, Влада Србије проамеричка, а други кажу да је због појединих министара проруска, Вучић је рекао: Ми имамо српску Владу. 



"Грађани имају председника који је Србин, што није најважније, и који ради у интересу Србије. У првом тренутку су се побунили једни због кадрова у Влади, а потом су и други скочили из лонца због неких других министара. То је доказ да имамо српску Владу која ће радити у интересу Србије, истакао је он.



Упитан да ли осећа директне притиске споља, као што је амбасадор САД Кајл Скот рекао, да у Србији постоји "малигни утицај Русије", односно да ли му је неко из Русије, на пример, рекао, "мора Дачић да буде премијер", Вучић је рекао: 



"Нисам имао прилику да то ико од мене тражи. Није то ни Скот радио. А и њему смо јавно рекли да не видимо никакав малигни утицај Русије".

Улазак у ЕУ више не зависи само од нас



Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да улазак у Европску унију више не зависи само од Србије и да су из ЕУ Србији тражили институције које многи немају у Унији, попут заштитника грађана.



Вучић је у интервјуу за "Спутњик", одговарајући на питање како оцењује истраживања да су млади у Србији против ЕУ, казао да је то "јасан тренд" и да га то "не изненађује".



"Србија жели у ЕУ као што нећемо да уводимо санкције Русији и да им забадамо нож у леђа. Мој син Данило ми каже ''ајде ти и твоја ЕУ''. Ја му кажем да сачека 15 година па ће разумети ову политику као што разуме и однос према Русији. Улазак у ЕУ више не зависи само од нас. Само један мањи део. Нама су тражили да имамо заштитника грађана, а многи у ЕУ га немају, иако су знали да је на тој функцији у Србији политичка личност", рекао је Вучић.



Он је навео да "многе чланице ЕУ не признају националне мањине".



"А нама замерају однос према мањинама… Замерају на медијској ситуацији. Па у којој земљи има да сваког дана медији воде кампању против председника", казао је Вучић.

Аутор:
Пошаљите коментар