overcast clouds
23°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Карађорђевићи посетили Чуруг, здравствена станица добила ауто

19.06.2017. 16:37 16:47
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

ЧУРУГ: Здравствена станица „Др Јован Туцаков” у Чуругу добила је на поклон аутомобил „фиат 500 л” вредан више од 10.000 евра који је посредством Хуманитарне организације „Лајфлајн Канада” коју воде принц Александар Карађорђевић и принцеза Катарина, даровао Чуружанин Зоран Ћурчин.

Он већ 45 година живи и ради у Торонту, а помаже родно место али и Српску православну цркву у дијаспори и носилац је одредна Светог Саве трећег реда добијеног ради финансијске помоћи приликом изградње православне цркве у Торонту.

"Срце ми је у Чуругу, а дом и породица у Торонту", казао је Ћурчин додајући да не жели одвише да прича о хуманитарном раду сматрајући да дела треба да говоре више од речи. Он се у Торонту се бави прометом некретина, а у Чуруг долази бар једном годишње.

Свечаност уприличена тим поводом у Чуругу испред амбуланте протекла је у присуству више десетина мештана који су посебно дирнути доласком Карађорђевића.

"Дошли сте у најдуховније село у Војводини, а вероватно и шире. Чуруг је родно место најпознатијег у народу министра финансија Лазара Пачуа, академика и фармацеута др Јована Туцакова , митрополита загребачко -љубљанског Порфирија (Првослав Перић), владике зворничко- тузланског Фотија (Раде Сладојевић) и родно место бар десет свештеника и више академских сликара", казао је поздрављајући присутне директор жабаљског Дома здравља др Душан Благојевић. и додао да возило које су добили на поклон, биће на располагању лекарима и партонажној служби за одлазак на терен овде у селу.

Установа очекује да јој ускоро стигне и санитетско возило од државе, које треба опремити дефлибрафором, ЕКГ и другим апаратима. Управо је то хтела да чује принцеза Катарина, интересујући се шта још треба даровати јер примарна здравствена заштита, казала је, нешто је што припада сваком.

"Ја сам патрон хуманитарне организације „Лајфлајн Канада” и радује ме што могу на овај начин да помогнем свом народу. Карађорђевићи живе у Србији и путују по свету бавећи се хуманитарним радом и промоцијом наше земље, јер наша срца су са вама, још од времена када смо живели далеко од домовине", казала је принцеза Катарина.

Принц Александар Карађорђевић навео је да је дирнут топлом добродошлицом и аплузом рекавши да је Краљевски комплекс на Дедињу отворен за посетиоце, те да су Чуружани радо виђени гости. Мештани су после званичног дела програма искористили прилику да се поздраве са престолонаследником, мало попричају, сликају...

"За Чуруг ће овај датум остати упамћен као историјски, због доласка Карађорђевића и хуманитарне помоћи", казао је председник Општине Жабаљ Чедомор Божић, пожелевши добродошлицу гостима.  Према његовим речима, ово је мала општина, са око 27.000 становника, а сам Чуруг броји око 8.500 житеља.

"Свака помоћ је добродошла, а управо рад на оваквим пројектима користи и локалној самоуправи и грађанима", каже Божић.

Председник Божић је гостима у знак сећања на боравак у Чуругу предао две монографије о овом селу и цркви, док су Карађорђевићи узвратили биографијом краља Петра ИИ Карађорђевића „Мој живот”.

Долазак Карађорђевића привукао је пажњу медија.

"Треба да пишете о Чуругу. Дефлибратори се постављају сада свуда, чак и на фудбалским стадионима, а ми у Чуругу га немамо ни у амбуланти", казао је један од мештана.

Други су коментарисали да су дочекали престолонаследника баш лепо.

"Нажалост звона са наше цркве нису огласила добродошлицу, премда су ту обојица свештеника. Требало је да се звони, јер ко још осим Срба има такву лозу. Ал такви смо ми не знамо да поштујемо своје", коментарисали су мештани.

З. Делић

 

 

Аутор:
Пошаљите коментар