overcast clouds
19°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У су­срет ју­би­лар­ном, 10. по ре­ду „Там­бу­ри­ца фесту“

17.06.2017. 21:07 21:13
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

НОВИ САД: Ово­го­ди­шњи, ју­би­лар­ни, 10. по ре­ду „Там­бу­ри­ца фест“, ко­ји ће би­ти одр­жан на Тр­гу сло­бо­де од 20. до 24. ју­на као по­клон Но­во­са­ђа­ни­ма уз бес­пла­тан улаз и уче­шће 600 из­вођ­ша­ча из осам зе­ма­ља, обе­ле­жи­ле су и бо­га­те ак­тив­но­сти као увер­ти­ра у је­дин­стве­ну ма­ни­фе­ста­ци­ју.

Члан Ор­га­ни­за­ци­о­ног од­бо­ра фе­сти­ва­ла Дра­ган Јан­ко­вић на­гла­ша­ва да је „Там­бу­ри­ца фест“ мно­го ви­ше од фе­сти­ва­ла на ко­јем до­ми­ни­ра уме­ће „мај­сто­ра пе­ра и жи­це“, с об­зи­ром на то да су уз не­го­ва­ње тра­ди­ци­је и очу­ва­ња ба­шти­не, за­сту­пље­ни и об­је­ди­ње­ни сви ви­до­ви умет­но­сти, од му­зи­ке, књи­жев­но­сти, сли­кар­ства…

„Фе­сти­вал ће ове го­ди­не би­ти одр­жан на Тр­гу сло­бо­де јер же­ли­мо да бу­де­мо бли­жи су­гра­ђа­ни­ма, а то је и по­клон на­шем гра­ду, Европ­ској пре­сто­ни­ци кул­ту­ре 2021. го­ди­не“, ка­же Јан­ко­вић.

„С об­зи­ром на то да је у прет­ход­них де­вет го­ди­на на „там­бу­ри­ци“ на­сту­пи­ло ви­ше од 160 ор­ке­ста­ра са свих ме­ри­ди­ја­на и да је на­сту­пе умет­ни­ка пра­ти­ло 500.000 по­се­ти­ла­ца, уве­ре­ни смо да ће и ове го­ди­не фе­сти­вал оди­са­ти не­го­ва­њем ба­шти­не и свим про­прат­ним са­др­жа­ји­ма упра­во на глав­ном град­ском тр­гу. Са бо­га­тим ак­тив­но­сти­ма, кре­ну­ли смо још у мар­ту ме­се­цу ове го­ди­не ка­да је пред­ста­вљен „Збор­ник струч­них ра­до­ва“, пр­ви та­кве вр­сте, на­ста­лих на Ме­ђу­на­род­ном ску­пу у окви­ру Кон­гре­са Свет­ске там­бу­ра­шке асо­ци­ја­ци­је. Реч је о књи­зи са 12 ра­до­ва еми­нент­них струч­ња­ка на че­ти­ри је­зи­ка, ру­ском, ен­гле­ском, не­мач­ком и срп­ском у ко­јој је са ра­зних аспе­ка­та са­гле­да­на там­бу­ра­шка умет­ност, очу­ва­ње тра­ди­ци­је и кул­ту­ре.”

По­пу­лар­ни „Там­бу­ри­ца фест“ би­ће одр­жан у цен­тру гра­да од 20. до 24. ју­на, као по­клон Но­во­са­ђа­ни­ма уз бес­пла­тан улаз и уче­шће 600 из­вођ­ша­ча из осам зе­ма­ља

Бо­га­тим са­др­жа­ји­ма и ан­га­жо­ва­њем на не­го­ва­њу ба­шти­не “Там­бу­ри­ца фест” је до­при­нео да Но­ви Сад по­ста­не Европ­ска пре­сто­ни­ца кул­ту­ре. Пр­ви пут у исто­ри­ји је ура­ђен збор­ник та­квог ти­па на­ме­њен ка­ко уче­ни­ци­ма, та­ко и струч­ња­ци­ма, али и свим љу­би­те­љи­ма там­бу­ра­шке му­зи­ке. Реч је о де­ли­ма струч­ња­ка из Ср­би­је, Ма­ђар­ске, Хр­ват­ске, Бо­сне и Хер­це­го­ви­не, Сло­ве­ни­је и Цр­не Го­ре, ко­ја су пр­ви пут об­је­ди­ње­на ме­ђу ко­ри­ца­ма као за­вет бу­и­ду­ћим ге­не­ра­ци­ја­ма.

“Ка­да смо пре 10 го­ди­на кре­ну­ли са фе­сти­ва­лом је­дан од ци­ље­ва био је да там­бу­ра­ши из ка­фан­ских про­сто­ра за­у­зму кон­церт­не дво­ра­не, што са­да ни­је рет­кост. За­хва­љу­ју­ћи на­шем ра­ду и про­мо­ци­ји там­бу­ра­шке му­зи­ке там­бу­ра­ши су учи­ни­ли свој ре­пер­то­ар ра­зно­вр­сни­јим и до­ка­за­ли да мо­гу нај­ко­плек­сни­је ре­пер­то­а­ре да из­ве­ду што је и те­ма збор­ни­ка“, ка­же Јан­ко­вић и по­твр­ђу­је да је Збор­ник струч­них ра­до­ва уру­чен кул­тур­ним и обра­зов­ним ин­си­ту­ци­ја­ма.

По­сле Збор­ни­ка ра­до­ва на­стао је та­ко­ђе је­дин­ствен про­је­кат, ду­пли ЦД у Сту­ди­ју М Ра­дио Но­вог Са­да, где су сни­мље­не чак 32 пе­сме 15 по­зна­тих ин­тер­пре­та­то­ра ко­ји су на­сту­па­ли на нај­ве­ћем свет­ском там­бу­ра­шком фе­сти­ва­лу у прет­ход­них де­вет го­ди­на. Сво­је хи­то­ве у прат­њи Ве­ли­ког там­бу­ра­шког ор­ке­стра РТВ Вој­во­ди­не, пе­ва­ли во­кал­ни со­ли­сти из Ср­би­је и ре­ги­о­на, Ме­ри­ма Ња­го­мир, Је­ле­на Ро­зга, Дан­ка Сто­иљ­ко­вић, Ана Бе­ку­та, Жељ­ко Бе­бек, Жељ­ко Sa­mardyić, Звон­ко Бог­дан, Ма­рин­ко Ро­квић, Ха­лид Бе­шлић, Зо­ран Ка­ле­зић, Ни­но Ве­лич­ков­ски, Ни­ко­ла Ро­квић, Yеnan Лон­ча­ре­вић, Че­да Мар­ко­вић и гру­па “Ле­ген­де“.

“Реч је про­јек­ту, са­свим но­вом у ре­ги­о­ну, ко­ји но­си на­зив “При­ја­те­љи там­бу­ри­це“. То смо по­твр­ди­ли  кон­цер­том у дво­ра­ни За­ду­жби­не Или­је Ми­ло­са­вље­ви­ћа Ко­лар­ца у Бе­о­гра­ду, одр­жа­ним 30. ма­ја, и на је­дин­ствен на­чин про­мо­ви­са­ли ду­пли ЦД. На­сту­пи­ли су нај­бо­љи там­бу­ра­ши на све­ту уз чи­ју прат­њу су вр­хун­ски ин­тер­пре­та­то­ри из­вор­не на­род­не му­зи­ке из Ср­би­је и ре­ги­о­на на­гра­ђи­ва­ни бур­ним апла­у­зи­ма пре­пу­не Кон­церт­не“, на­гла­ша­ва Јан­ко­вић.

По­се­бан до­жи­вљај би­ла је из­ло­жба по­во­дом 10 го­ди­на свет­ског му­зич­ког фе­сти­ва­ла и исто то­ли­ко одр­жа­них ли­ков­них ко­ло­ни­ја и кон­ту­и­ни­ра­не са­рад­ње два срп­ска Јав­на ме­диј­ска сер­ви­са, РТС и РТВ Вој­во­ди­на, у Га­ле­ри­ји РТС у Бе­о­гра­ду, ка­да је 13. ју­на отво­ре­на из­ло­жба сли­ка на­ста­лих на је­дин­стве­ном фе­сти­ва­лу.

„Там­бу­ри­ца фест“ је у прет­ход­ној де­це­ни­ји оку­пио ве­ли­ки број умет­ни­ка и об­је­ди­нио све ви­до­ве умет­нич­ког из­ра­за, а пу­бли­ци су у из­бо­ру Бо­ри­во­ја По­пр­жа­на, се­лек­то­ра Ли­ков­не ко­ло­ни­је, пред­ста­вље­ни ра­до­ви Ја­но­ша Ме­са­ро­ша, Си­ни­ше Ла­бу­са, Ђер­ђи Ача­ји, Сло­бо­да­на Ба­ји­ћа, Бо­шка Ву­ко­ви­ћа, Бо­ја­на Ki­riyića, Иго­ра Об­ров­ског, Си­би­ле Пе­те­њи, Ве­ље Бу­га­ри­на, Ко­ри­не Гу­бик, Са­ше До­бри­ћа, Иго­ра Цве­ја­но­ви­ћа…

А. Бр­зак                                                                                                 

 

Аутор:
Пошаљите коментар
У Галерији РТС од вечерас изложба учесника ликовне колоније „Тамбурица фест”

У Галерији РТС од вечерас изложба учесника ликовне колоније „Тамбурица фест”

13.06.2017. 09:58 10:03
„Тамбурица фест” у трци за најбољи фестивал

„Тамбурица фест” у трци за најбољи фестивал

19.11.2016. 19:03 21:52