overcast clouds
21°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Дневник на тесту из српског језика на завршном испиту

15.06.2017. 09:36 10:33
Пише:
Извор: Тестирање у ОШ Доситеј Обрадовић", фото: Дневник (Б. Лучић)

Осмаци, којих је ове године у Србији безмало 70.000, јуче су полагали први од три теста на завршном испиту на крају основне школе и тако знањима из српског, односно матерњег језика, започели завршну трку за 76.131 место у средњим школама.

Из новосадске ОШ „Петефи Шандор“ јуче већ око 10 сати почели су да излазе и први осмаци, а главна тема у школском дворишту била су питања с теста из српског, односно матерњег језика.

„С одличним успехом  и оним што освојим на завршном, покушаћу да се упишем у Гимназију „Лаза Костић“ у Новом Саду, каже Јана Миливојевић.

„Тест из српског није био јако тежак и мислим да ћу на њему имати девет од десет бодова. Најтеже ми је било да одредим врсту реченица у датом тексту и питање о рату за српски језик.“

И док се Јана највише боји теста из математике, за који се и највише спремала, Вања Радоичић, која ће с врло добрим успехом, а како каже и већ извесних седам бодова с теста из српског, покушати да се упише на Смер за пословне администраторе у Средњој школи „Светозар Милетић“ у Новом Саду, стрепи од комбинованог теста.

Страхиња Љуботина у основној школи је био одликаш, а пошто се за завршни припемао и код куће и у школи, нада се да ће, с бодовима које сакупи, успети да се упише у новосадску Гимназију „Светозар Марковић“. За сат је успео да, прво оловком, одговори на сва питања, провери одговоре и напише их хемијском, па се нада да ће му од 20 одговора, 18 или чак и 19 бити тачно.

„Тај тест ми није био тежак и мислим да су ми сви одговори тачни и то захваљујући припремама на које сам ишла у Карловачку гимназију“, каже Миа Богдановић.

„Пријемни у Карловачкој сам већ положила и на њему сам, од могућих 240 бодова, освојила 202. Сада ми остају још ова два тестирања, од којих се мало више бојим комбинованог теста него математике.“

Комбинованог теста се више од математике плаши и Нађа Богдановић, која као одличан ученик планира наредне четири године да проведе у Гимназији „Исидора Секулић“ у Новом Саду. Тест из српског ни њој није био нарочито тежак, а највише времена и она је провела над питањем о врстама реченица.

Сви мали матуранти с којима смо јуче разговарали испред школе „Петефи Шандор“ после тестирања пожурили су кући да се наспавају, а затим ће још мало прелистати математику. Шта су из краљице наука научили у основној школи показаће данас на тестирању од девет до 11. За разлику од јучерашњег тестирања, кад су, уз ђачку књижицу, у учионицу смели да унесу још само гумицу, графитну и хемијску оловку, данас су у обавезном прибору још и лењир и шестар.

Завршни испит завршава се сутра одговарањем на питања из физике, хемије, биологије, географије и историје на комбинованом тесту, који такође почиње у девет сати.

Привремене резултате завршног испита основне школе ће на својим огласним таблама објавити најкасније у недељу до 20 часова. Сутрадан, у понедељак, 19. јуна, од 8 до 16 часова осмаци ће моћи да се жале школским комисијама на бодовање, а уколико не буду задовољни одлукама тих комисија, у уторак, 20. јуна, такође од 8 до 16 часова, жалбе ће у школским управама примати окружне уписне комисије.

Коначни резултати завршног испита на огласним таблама основних школа наћи ће се 23. јуна.

Када виде како су прошли на завршном испиту и те бодове саберу с онима по основу успеха из основне школе, мали матуранти моћи ће добро да одмере своје жеље и могућности и 24. и 25. јуна од 8 до 15 часова поднесу својим матичним основним школама пријаву са жељама за наставак школовања. Те жеље школе ће објавити 29. јуна до осам часова и тога дана кандидати за средњошколце би требало да провере да ли су њихове жеље тачно унете у централну уписну базу података, па уколико нису, одмах да поднесу приговор. После тога, 30. јуна биће истакнуте коначне листе ученичких жеља, док ће се званични резултати расподеле кандидата по средњим школама и образовним профилима, односно по смеровима гимназија, на огласним таблама основних школа наћи најкасније 3. јула у осам часова. Истог дана на овим огласним таблама наћи ће се и списак непопуњених места у средњим школама

Кандидати који су распоређени, уписиваће се у своје нове школе с оригиналним документима 4. и 5. јула од 8 до 15 часова.

Они који остану нераспоређени, нове листе, али сада само са жељама за упис на неко од преосталих слободних места у средњим школама подносиће у својим дојучерашњим основним школама 4. јула од 8 до 15 часова. Коначни распоред у том, другом, уписном кругу, на огласним таблама својих дојучерашњих школа моћи ће да виде 7. јула од осам часова, а уписиваће се истог дана до 15 часова, чиме ће и овогодишњи упис у средње школе бити завршен.

Да подсетимо, у средњу школу мали матуранти конкуришу с бодовима добијеним на основу успеха у основној школи и оних освојених на завршном испиту, а од ове године поново и по основу освојеног неког од прва три места на међународним или државним такмичењима у осмом разреду основне школе.


Бодови с такмичења

Успеси на такмичењима, ако су међународна, бодују се с 12 бодова за прво место, десет за друго и осам за треће, док они с државних носе шест за прво место, четири за друго и два бода за треће. Уколико ученик оствари више награда из истог предмета, рачуна се она на којој је освојио више бодова.


По основу успеха из основне школе осмаци могу да сакупе максимално 70 бодова, и то тако што се општи успех на крају шестог разреда множи са четири, а на крају седмог и осмог с по пет. На завршном испиту могуће је освојити максимално 30 бодова у три равноправна теста, од којих сваки носи највише десет бодова.

И мада је и ове године места више него осмака па нико неће остати неуписан, од броја бодова које сакупе зависиће и какве су им шансе да се упишу баш у жељену школу. Они који „типују“ на четворогодишње смерове средњих стручних школа, на којима има места за нешто више од 43.000 првака и на гимназије, у којима је више од 18.000 места, мораће сакупити бар половину од могућих 100 бодова, док за упис на неко од безмало 15.000 места на трогодишњим смеровима средњих стручних школа то није услов.  

Д. Девечерски

 

Аутор:
Пошаљите коментар
Тестом из српског почео завршни испит за мале матуранте

Тестом из српског почео завршни испит за мале матуранте

14.06.2017. 11:44 12:57
Шарчевић: Интереси ђака на првом месту

Шарчевић: Интереси ђака на првом месту

14.06.2017. 11:40 12:17
Погледајте резултате теста из српског језика

Погледајте резултате теста из српског језика

14.06.2017. 13:00 16:41