Регионална конференција о храни и вину у Новом Саду
НОВИ САД: "Моја Кравица Фуд ток 2017" данас у Новом Саду окупља произвођаче врхунске хране и вина из региона, а отварајући ову регионалну конференцију покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић рекао је да ни храна ни вино нису само потреба, већ да обогаћују културу и уметност и граде идентитет читавих простора.
Ђоковић је рекао да је основни атрактивни елемент који привлачи туристе у Војводину управо гастрономија и оно што се надовезује на њу, вино, храна и културни доживљај који произилази из конзумације гастрономских специјалитета.
"Гастрономија је интердисциплинарна област која обухвата привреду и туризам, али се надовезује на културу, уметност и шири спектар друштвених наука", рекао је Ђоковић.
"У Војводини је примарна тражња за гастрономијом, винарством, чардама и салашима, а тек онда ка кратким градским викендима, бањама, велнесима и културно историјском туризму који произилази из мултиетничности", казао је Ђоковић.
Он је најавио да ће секретаријат на чијем је челу у наредних месец дана расписати конкурс из области туризма, тачније капиталних и текућих субвенција, што ће бити концепцијски проширено и на област угоститељства.
"Мислим да ћемо овим конкурсом моћи да покријемо знатан део туристичке и угоститељске понуде, да подигнемо њихов капацитет реконструкцијом и адаптацијом објеката и да један део средстава издвојимо за промоцију на домаћем и страном тржишту”, нагласио је Ђоковић.
У оквиру конференције, чији је главни покровитељ Моја Кравица Кухињица компаније "Имлек", а коју су организовали "Цолор Медиа Communications" и "ХБО Цолор Медиа Евентс", одржани су панели на којима су учесници говорили о томе како кроз храну промовишемо културу, кетерингу, заштити потрошача, а гости су имали прилику и да учествују у квизу знања о храни, вину и кувању.
Организатор конференције Роберт Чобан рекао је да је храна један од најважнијих идентитета сваке државе.
"Врло често одлазимо на путовања у неке земље управо зато што нам се допала храна тог поднебља, мислимо да Србија и Војводина имају велик потенцијал да многи туристи дођу управо зато што им се допада наша храна и наша вина", рекао је Чобан.
По његовим речима гатрономски потенцијал није у потпуности искоришћен.
"Ова регионална конференције јесте прилика да промовишемо управо Војводину и Србију као дестинацију у коју се долази, између осталог, зато што су људи љубазни и зато што су у могућности да једу квалитетну храну и пију квалитетна вина, по повољнијим ценама него у другим земљама у Европи", казао је Чобан.