light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Нови „Жежељ“ од августа за пешаке, од новембра за возове

08.06.2017. 16:39 19:59
Пише:
Извор: Дневник (Бранко Лучић)

НОВИ САД: Нови друмско-железнички мост преко Дунава у Новом Саду биће у функцији за пешаке од августа, а железнички саобраћај преко новог моста кренуће 21. новембра, речено је приликом посете европског комесара за политику суседства и преговоре о проширењу Европске уније Јоханеса Хана градилишту новог „Жежељевог“ моста, где су у току припремни радови за подизање лукова ка главном стубу на Дунаву.

Сусрет са Ханом започео је испред сата на Петроварадинској тврђави.

Он се том приликом у Новом Саду састао с министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић, министром за енергетику и рударство Александром Антићем, председником Покрајинске владе Игором Мировићем и градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем.

„Тај мост је важан за Нови Сад, Војводину, Србију и регион, али и за Европу јер је на важној тачки која спаја две стране Дунава, који је европска артерија“, казао је Хан новинарима.

„Због тога су потпуно оправдани разлози за тај, могу рећи, европски пројекат, који је од суштинске важности и који ће заиста бити користан.“


Хан: Важне године за Нови Сад

Јоханес Хан се захвалио свим одговорнима из покрајинске и градске власти, као и надлежних министарстава, али и свим одговорним људима из Европске уније на посвећености и одлучности да се реализује тај велики пројекат. Како је рекао, најава да ће од новембра бити пуштен у саобраћај долази у заиста правом тренутку, јер ће 2019. године Нови Сад бити Европска престоница младих, а две године касније и Европска престоница културе.

„То су две веома важне године за Нови Сад и регион и више је него неопходно да град тада има нови мост. Мост уједно симболизује премошћавање и повезивање култура, различитих региона и један је од најбољих симбола Европе“, казао је европски комесар.


Укупна вредност пројекта 53 је милиона евра, од чега је 34,5 милиона евра дала Европска унија, док остале трошкове сносе Војводина и Град Нови Сад.

„Мислим да сам у праву када кажем да је заиста то најбоља инвестиција за бољу повезаност тог града, тог региона и читаве Европе. Тај мост је важан и за повезивање људи јер представља један од најбитнијих елемената агенде о повезивању, нарочито у региону Западног Балкана, зато што ће та наша агенда допринети јачању веза привреде региона, стварању нових пословних прилика и повезивању људи с једне и друге стране реке“, рекао је Хан.

Део излагања прекинула је бука теретног воза који је прелазио преко привременог монтажно-демонтажног моста изграђеног 1999. године да би заменио порушени Жежељев мост до његове изградње.

„То је још један од разлога због чега је потребно да се изгради ефикаснији мост“, нагласио је Хан.

Хан је навео да је на месту некадашњег Жежељевог моста, који је срушен у НАТО бомбардовању 1999. године, био 2012. године уочи градње новог моста, али као комесар за регионалну политику ЕУ. Изразио је наду да ће радови трајати по планираној динамици и без потешкоћа, и додао да жели да поново посети ту локацију када мост буде у пуној функцији.

„Мислим да је пројекат изградње новог „Жежељевог“ моста један од правих примера сарадње Србије с Европском унијом“, изјавила је Зорана Михајловић.

 

Она је подсетила на то да је првобитни Жежељев мост грађен од 1957. до 1961. године, да је срушен 1999. године и да је било потребно 13 година да се Влада Србије и ЕУ договоре о изградњи новог. Тадашња влада је обећала да ће мост бити готов за три године, али то се није десило.

„Оно што смо пре три године имали овде није личило да може бити завршено за три године“, навела је министарка Михајловић.

„Имали смо потпуни застој у радовима, неуређен и лош идејни пројекат по којем су се закључивали уговори, није било новца и било је много проблема с тадашњом Покрајинском владом у регулисању свих обавеза да би радови могли почети. Поносна сам јер смо ми све проблеме који су постојали у том тренутку отклонили и не постоји ништа што нисмо решили заједно с извођачима, Покрајинском владом, Градом Новим Садом и Европском унијом. У августу надам се да ћемо пешке моћи да пређемо мост, а да ћемо 21. новембра пустити железнички саобраћај.“


Михајловић: Немамо 18 година за губљење

Зорана Михајловић је нагласила да је градња новог „Жежељевог“ моста порука да се мора много више и конкретније радити заједно и у бољој координацији с ЕУ.

„Србија је кључна држава у региону и самим тим и те како је одговорна и за његову стабилност. И свака врста безбедности у региону мислим да зависи од тога да смо сви у заједници европских народа, односно у Европској унији. Очекујем да ће све што будемо радили заједно бити брзо, ефикасно, стално координисано. Србија нема 18 година да губи на било какве инфраструктурне објекте. Ми смо спремни да радимо и више него што је то било до сада“, казала је Зорана Михајловић.


Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је да је покрајинска администрација обновила грађевинску дозволу за приступне саобраћајнице мосту и да ће у наредних десет дана почети радови на њиховој изградњи, који ће трајати нешто дуже и изводиће се и након пуштања у сабраћај железничког саобраћаја преко моста.

„Важно је да више нема никаквих финансијских, техничких, организационих или било којих других проблема“, повукао је Игор Мировић.

„То се дешавало у прошлости из разноразних разлога, често параполитичких или разлога недовољне свести да се један овакав мост врати у реалан живот наше земље. Тога више нема захваљујући ангажовању свих страна и наших партнера из Европске комисије, посебно надлежних министарстава и нас на регионалном и локалном нивоу. То је велико охрабрење и за међународни транспорт који овуда пролази, али и за град и његов свакодневни живот.“

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић оценио је да је напредак у изградњи моста сада већ очигледан, као и да Новосађани са нестрпљењем очекују коначни завршетак тог пројекта.

Александар Савановић

Фото: Дневник (Бранко Лучић)

Фото: Танјуг (Јарослав Пап)

 

Аутор:
Пошаљите коментар
Жежељев мост готов крајем октобра или почетком новембра

Жежељев мост готов крајем октобра или почетком новембра

06.06.2017. 11:28 12:26
Хан покреће завршне радове на Жежељевом мосту

Хан покреће завршне радове на Жежељевом мосту

07.06.2017. 12:43 14:13