broken clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Шта политичари очекују од новог председника Србије

31.05.2017. 14:51 16:00
Пише:
Извор: Tanjug (Sava Radovanović)

БЕОГРАД, КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Александар Вучић положио је на Уставу Србије и Мирослављевом јеванђељу заклетву и преузео дужност председника РС. Реакције и очекивања позиције сличне - нова адреса, али иста политика, опозиција протестује.

Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да не размишља о месту председника владе истичући да није подржао Александра Вучића због премијерског места, већ због сарадње и у будућности.

Он је Танјугу, након што је Вучић положио заклетву у Скупштини Србије и преузео дужност председника Србије, рекао да му је више досадно да одговара на питања о премијеру.

Функционишемо потпуно нормално. Нисам подржао Вучића због премијерског места него због наше стратешке, политичке, сарадње у будућности, рекао је Дачић.

Како је додао, битно је да се одржи политичка стабилност у Србији, те да ће наставити коалицију и сарадњу са СНС.

Већ сам био премијер и шта иако не будем премијер? Никада нисам говорио о томе, сам Вучић је говорио о више могућности и опција, а шта ће он на крају одлучити и шта год да одлучи то неће бити разлог за било какве сукобе, рекао је Дачић.

Он је навео да СПС и СНС треба да јачају односе, додајући да је веома задовољан да су се односи поверења унапредили у председничкој кампањи, те да су они сада стабилни и да ће тако бити у будућности.

Упитан да ли је он најреалнија опција за премијера, Дачић је поновио да не зна и да о томе уопште не размишља.

Настављамо да радимо свој посао. Ништа се није променило, промениле су се можда адресе, али политика је остала иста, рекао је Дачић.

Навео је да се сада настављају редовне активности, те најавио да ће предводити делегацију Србије у Санкт Петербургу на светском економском форуму уместо Вучића, који је сада председник Србије, а који је требало да иде на тај скуп као премијер. 

Каже и да ће са Вучићем у суботу отићи на скуп Процес Брдо-Бриони, где ће се окупити председници и министри спољних послова из региона. 

Михајловић: Од Вучића очекујем енергију, рад и посвећеност

Од новог председника Србије Александра Вучића очекујем исто што сам очекивала од њега и док је био председник Владе - енергију, рад, посвећеност и велику љубав према Србији, рекла је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић.

Михајловић је, одговарајући на питање новинара у Скупштини Србије након церемоније полагања заклетве новог председника Србије, рекла да јој је драго што Србија данас има Александра Вучића за председника.

Од Вучића очекујем исто оно што сам очекивала од њега и док је био председник Владе, а то су енергија, рад, посвећеност и велика љубав према Србији која се види кроз дела, јер он прави дела, рекла је Михајловић.

Она је додала да верује да ће Србија у наредним данима добити и изабраног премијера и Владу.

Верујем да ћемо наставити да радимо једнако брзо и енергично као што смо радили и у prеthodnom периоду, рекла је Михајловић.

Симић: Вучић ће допринети дијалогу и формирању ЗСО

Председник Српске листе Славко Симић честитао је Александру Вучићу ступање на дужност председника Републике, изражавајући уверење да ће он допринети наставку дијалога Београда и Приштине, формирању ЗСО, као и да ће гарантовати опстанак Срба на КиМ.

Једино нам председник Вучић гарантује, пре свега својим залагањем и напорима, и омогућује опстанак и добар положај Срба на Косову и Метохији и генерално отварање простора за решавање питања која су остала нерешена, навео је Симић у честитки Вучићу коју шаље и у име српског народа на КиМ.

Он изражава уверење да ће се дијалог између Београда и Приштине наставити на високом нивоу избором управо Вучића за председника Републике Србије и да ћемо се, како кже, ускоро заједно изборити за формирање ЗСО као кровне институционалне заштите права српског народа на КиМ.

Делимо циљеве са нашим председником Александром Вучићем, када су у питању мир, стабилност и просперитет српског народа на Косову и Метохији и зато смо поносни одлуком народа и избором честитог, верног и одлучног вође, истакао је Симић.

Према његовим речима, доказ томе је и најубедљивија победа и подршка коју је добио од српског народа на КиМ на председничким изборима, више него у осталим деловима Србије, наводи се у саопштењу Српске листе.

Опозиција негодује, али без заједничког протеста

Део парламентарне опозиције, ДЈБ и Двери, чији су лидери освојили једва нешто више од два, односно једног процента гласова бирача на председничким изборима, 2. априла, као и бивши кандидат за председника Србије Љубиша Прелетачевић Бели негодовали су поводом преузимања дужности председника Србије, Александра Вучића, који је на тим изборима, 2. априла остварио убедљиву победу.

Двери и Прелетачевић су најавили да ће се придружити протесту „Против диктатуре“, који је за касније поподне у Београду сазвао Саша Јанковић, лидер Покрета слободни грађани и такође бивши кандидат за председничку позицију.

У саопштењу које је ДЈБ доставио медијима се тврди да је Вучић „прекршио Устав и законске, демократске процедуре“, док је покрет Двери у свом саопштењу поздравио оставку Вучића на премијерску функцију, али га, у негативном смислу, пореде са бившим председником СФРЈ Јосипом Брозом Титом.

Протест у 18.00 није, међутим, и једини.

Опозиција, наиме, није успела да се договори о заједничком протесту. 

Тако су Покрет слободних грађана Саше Јанковића, Вук Јеремић и Борис Тадић позивали на окупљање на Тргу републике у 18 сати, а из организације „Против диктатуре“ позвали су своје присталице на митинг који почиње на истом месту у 10 сати. 

Овај други „контрамитинг“ подржале су готово све друге опозиционе странке и покрети.

ДС је подржала „целодневне протесте“, и оне најављене за преподне, и оне које је Јанковићев покрет заказао за поподне.

Осим демократа, протест су подржале Двери, Нова странка, Доста је било...

Јеремић и Тадић су, навео је Блиц, преко твитер профила позвали своје симпатизере да у послеподневним сатима дођу на Трг. 

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић ступио на дужност, обећао богатију и срећнију Србију

Вучић ступио на дужност, обећао богатију и срећнију Србију

31.05.2017. 12:17 20:03
Дачић од сутра мења Вучића

Дачић од сутра мења Вучића

30.05.2017. 17:27 17:28
Николић сутра у 13,10 предаје дужност Вучићу

Николић сутра у 13,10 предаје дужност Вучићу

30.05.2017. 12:39 12:43