Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Šta političari očekuju od novog predsednika Srbije

31.05.2017. 14:51 16:00
Piše:
Izvor: Tanjug (Sava Radovanović)

BEOGRAD, KOSOVSKA MITROVICA: Aleksandar Vučić položio je na Ustavu Srbije i Miroslavljevom jevanđelju zakletvu i preuzeo dužnost predsednika RS. Reakcije i očekivanja pozicije slične - nova adresa, ali ista politika, opozicija protestuje.

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da ne razmišlja o mestu predsednika vlade ističući da nije podržao Aleksandra Vučića zbog premijerskog mesta, već zbog saradnje i u budućnosti.

On je Tanjugu, nakon što je Vučić položio zakletvu u Skupštini Srbije i preuzeo dužnost predsednika Srbije, rekao da mu je više dosadno da odgovara na pitanja o premijeru.

Funkcionišemo potpuno normalno. Nisam podržao Vučića zbog premijerskog mesta nego zbog naše strateške, političke, saradnje u budućnosti, rekao je Dačić.

Kako je dodao, bitno je da se održi politička stabilnost u Srbiji, te da će nastaviti koaliciju i saradnju sa SNS.

Već sam bio premijer i šta iako ne budem premijer? Nikada nisam govorio o tome, sam Vučić je govorio o više mogućnosti i opcija, a šta će on na kraju odlučiti i šta god da odluči to neće biti razlog za bilo kakve sukobe, rekao je Dačić.

On je naveo da SPS i SNS treba da jačaju odnose, dodajući da je veoma zadovoljan da su se odnosi poverenja unapredili u predsedničkoj kampanji, te da su oni sada stabilni i da će tako biti u budućnosti.

Upitan da li je on najrealnija opcija za premijera, Dačić je ponovio da ne zna i da o tome uopšte ne razmišlja.

Nastavljamo da radimo svoj posao. Ništa se nije promenilo, promenile su se možda adrese, ali politika je ostala ista, rekao je Dačić.

Naveo je da se sada nastavljaju redovne aktivnosti, te najavio da će predvoditi delegaciju Srbije u Sankt Peterburgu na svetskom ekonomskom forumu umesto Vučića, koji je sada predsednik Srbije, a koji je trebalo da ide na taj skup kao premijer. 

Kaže i da će sa Vučićem u subotu otići na skup Proces Brdo-Brioni, gde će se okupiti predsednici i ministri spoljnih poslova iz regiona. 

Mihajlović: Od Vučića očekujem energiju, rad i posvećenost

Od novog predsednika Srbije Aleksandra Vučića očekujem isto što sam očekivala od njega i dok je bio predsednik Vlade - energiju, rad, posvećenost i veliku ljubav prema Srbiji, rekla je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

Mihajlović je, odgovarajući na pitanje novinara u Skupštini Srbije nakon ceremonije polaganja zakletve novog predsednika Srbije, rekla da joj je drago što Srbija danas ima Aleksandra Vučića za predsednika.

Od Vučića očekujem isto ono što sam očekivala od njega i dok je bio predsednik Vlade, a to su energija, rad, posvećenost i velika ljubav prema Srbiji koja se vidi kroz dela, jer on pravi dela, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da veruje da će Srbija u narednim danima dobiti i izabranog premijera i Vladu.

Verujem da ćemo nastaviti da radimo jednako brzo i energično kao što smo radili i u prethodnom periodu, rekla je Mihajlović.

Simić: Vučić će doprineti dijalogu i formiranju ZSO

Predsednik Srpske liste Slavko Simić čestitao je Aleksandru Vučiću stupanje na dužnost predsednika Republike, izražavajući uverenje da će on doprineti nastavku dijaloga Beograda i Prištine, formiranju ZSO, kao i da će garantovati opstanak Srba na KiM.

Jedino nam predsednik Vučić garantuje, pre svega svojim zalaganjem i naporima, i omogućuje opstanak i dobar položaj Srba na Kosovu i Metohiji i generalno otvaranje prostora za rešavanje pitanja koja su ostala nerešena, naveo je Simić u čestitki Vučiću koju šalje i u ime srpskog naroda na KiM.

On izražava uverenje da će se dijalog između Beograda i Prištine nastaviti na visokom nivou izborom upravo Vučića za predsednika Republike Srbije i da ćemo se, kako kže, uskoro zajedno izboriti za formiranje ZSO kao krovne institucionalne zaštite prava srpskog naroda na KiM.

Delimo ciljeve sa našim predsednikom Aleksandrom Vučićem, kada su u pitanju mir, stabilnost i prosperitet srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i zato smo ponosni odlukom naroda i izborom čestitog, vernog i odlučnog vođe, istakao je Simić.

Prema njegovim rečima, dokaz tome je i najubedljivija pobeda i podrška koju je dobio od srpskog naroda na KiM na predsedničkim izborima, više nego u ostalim delovima Srbije, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Opozicija negoduje, ali bez zajedničkog protesta

Deo parlamentarne opozicije, DJB i Dveri, čiji su lideri osvojili jedva nešto više od dva, odnosno jednog procenta glasova birača na predsedničkim izborima, 2. aprila, kao i bivši kandidat za predsednika Srbije Ljubiša Preletačević Beli negodovali su povodom preuzimanja dužnosti predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji je na tim izborima, 2. aprila ostvario ubedljivu pobedu.

Dveri i Preletačević su najavili da će se pridružiti protestu „Protiv diktature“, koji je za kasnije popodne u Beogradu sazvao Saša Janković, lider Pokreta slobodni građani i takođe bivši kandidat za predsedničku poziciju.

U saopštenju koje je DJB dostavio medijima se tvrdi da je Vučić „prekršio Ustav i zakonske, demokratske procedure“, dok je pokret Dveri u svom saopštenju pozdravio ostavku Vučića na premijersku funkciju, ali ga, u negativnom smislu, porede sa bivšim predsednikom SFRJ Josipom Brozom Titom.

Protest u 18.00 nije, međutim, i jedini.

Opozicija, naime, nije uspela da se dogovori o zajedničkom protestu. 

Tako su Pokret slobodnih građana Saše Jankovića, Vuk Jeremić i Boris Tadić pozivali na okupljanje na Trgu republike u 18 sati, a iz organizacije „Protiv diktature“ pozvali su svoje pristalice na miting koji počinje na istom mestu u 10 sati. 

Ovaj drugi „kontramiting“ podržale su gotovo sve druge opozicione stranke i pokreti.

DS je podržala „celodnevne proteste“, i one najavljene za prepodne, i one koje je Jankovićev pokret zakazao za popodne.

Osim demokrata, protest su podržale Dveri, Nova stranka, Dosta je bilo...

Jeremić i Tadić su, naveo je Blic, preko tviter profila pozvali svoje simpatizere da u poslepodnevnim satima dođu na Trg. 

Autor:
Pošaljite komentar
Vučić stupio na dužnost, obećao bogatiju i srećniju Srbiju

Vučić stupio na dužnost, obećao bogatiju i srećniju Srbiju

31.05.2017. 12:17 20:03
Dačić od sutra menja Vučića

Dačić od sutra menja Vučića

30.05.2017. 17:27 17:28
Nikolić sutra u 13,10 predaje dužnost Vučiću

Nikolić sutra u 13,10 predaje dužnost Vučiću

30.05.2017. 12:39 12:43