few clouds
17°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Суђење за куповину гласова: Бокан тражио изузеће судије

13.04.2017. 08:45 08:47
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

НОВИ САД: У новосадском Основном суду јуче је опет одложен поступак који се води против седморо окривљених за учешће у куповини гласова на изборима одржаним 2012. године у Новом Саду. Првооптужени Томислав Бокан, лидер Народног покрета „Динара–Дрина–Дунав” тражио је изузузеће поступајуће судије Гордане Латиновић, која је недавно преузела тај стари предмет, у тренутку кад је намеравала да отвори претрес.

Наиме, на јучерашње рочиште дошли су само браниоци двоје окривљених. Судија Латиновић је предочила оптуженима да могу ангажовати друге браниоце одмах или ће кренути доказани поступак без њих јер, по закону, њихово присуство није обавезно за дело које се им се ставља на терет, односно за одговарајуће висине запрећених казни.

Иначе, браниоци који нису дошли на суђење понаособ су обавестили Суд да траже одлагање главног претреса јер је један на путу, други на семинару, а трећи учествује у другом поступку, који је, како је нагласила судија Латиновић, прихватио након што је у јануару добио позив за ово рочиште.

Томислав Бокан је тражио изузеће судије, образлажући да она није уважила разлоге одсуства његових ангажованих бранилаца, те је рекао да сматра да по законима и Уставу има право на одбрану у њиховом присуству.

“Код захтева за изузеће мора се прекинути рад док председник суда не донесе одлуку о њему.Позиве с термином за наредно рочиште странке ће добити писаним путем“, навела је судија Гордана Латиновић.

Томислава Бокана оптужни акт терети да је у време избора, као члан Ромске демократске партије, подстрекавао више особа на давање и примање мита у вези с гласањем

Подсетимо, иако је prеthodna судија Тамара Куцурац отворила претрес 24. марта прошле године, уз предлог Тужилаштва с обзиром на то да Боканово присуство није било неопходно, те узела генералије од петоро окривљених, одбрана је у једном тренутку предложила да се он прекине, уз образложење да суд још није донео одлуку о споразуму о признању кривице с једном окривљеном, односно прихватио га.

Бранилац Томаслава Бокана београдски адвокат Вељко Делибашић тада је навео да одбрана за склопљени споразум није ни знала те да не зна његов садржај. Такође је, на коментар судије да је доставница потписана и да је позив тиме уредно достављен, навео да његов брањеник није примио позив за суђење, али да га је можда преузео неко други, а о томе није обавестио оштуженог. После паузе, и тај претрес је одложен.

Подсетимо, на рочишту у новембру претпрошле године Бокан је недолазак оправдао службеним путовањем у Грчку, а као доказ за неодложни пут, његови браниоци су суду приложили позивно писмо и одлуку Покрета на чијем је челу.

Томислав Бокан у том процесу још увек није изнео своју одбрану на оптужни предлог, због чега су његови адвокати Вељко Делибашић (јуче одсутан због семинара) и Владимир Бељански из Новог Сада (одсутан због путовања), тражили на једном од рочишта да главни претрес буде одложен, сматрајући да њихов брањеник треба да изнесе своју одбрану пре осталих оптужених.

Томислава Бокана оптужни акт терети да је у време избора, као члан Ромске демократске партије, подстрекавао више особа на давање и примање мита у вези с гласањем. По оптужном предлогу, он је преко својих сарадника Слађане Ровчанин и Милована Дувњака гласачима на тим изборима давао од 1.000 динара до 2.000 да заокруже изборну листу „Ромска демократска партија – Томислав Бокан”. Осим њега, поступком су обухваћени још Слађана Ровчанин, Милован Дувњак, Антигона Вученов, Светлана Вученов, Биљана Вученов и Владимир Вученов, који се такође терети за дело давања и примања мита.

М. Вујачић

Аутор:
Пошаљите коментар