Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Suđenje za kupovinu glasova: Bokan tražio izuzeće sudije

13.04.2017. 08:45 08:47
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

NOVI SAD: U novosadskom Osnovnom sudu juče je opet odložen postupak koji se vodi protiv sedmoro okrivljenih za učešće u kupovini glasova na izborima održanim 2012. godine u Novom Sadu. Prvooptuženi Tomislav Bokan, lider Narodnog pokreta „Dinara–Drina–Dunav” tražio je izuzuzeće postupajuće sudije Gordane Latinović, koja je nedavno preuzela taj stari predmet, u trenutku kad je nameravala da otvori pretres.

Naime, na jučerašnje ročište došli su samo branioci dvoje okrivljenih. Sudija Latinović je predočila optuženima da mogu angažovati druge branioce odmah ili će krenuti dokazani postupak bez njih jer, po zakonu, njihovo prisustvo nije obavezno za delo koje se im se stavlja na teret, odnosno za odgovarajuće visine zaprećenih kazni.

Inače, branioci koji nisu došli na suđenje ponaosob su obavestili Sud da traže odlaganje glavnog pretresa jer je jedan na putu, drugi na seminaru, a treći učestvuje u drugom postupku, koji je, kako je naglasila sudija Latinović, prihvatio nakon što je u januaru dobio poziv za ovo ročište.

Tomislav Bokan je tražio izuzeće sudije, obrazlažući da ona nije uvažila razloge odsustva njegovih angažovanih branilaca, te je rekao da smatra da po zakonima i Ustavu ima pravo na odbranu u njihovom prisustvu.

“Kod zahteva za izuzeće mora se prekinuti rad dok predsednik suda ne donese odluku o njemu.Pozive s terminom za naredno ročište stranke će dobiti pisanim putem“, navela je sudija Gordana Latinović.

Tomislava Bokana optužni akt tereti da je u vreme izbora, kao član Romske demokratske partije, podstrekavao više osoba na davanje i primanje mita u vezi s glasanjem

Podsetimo, iako je prethodna sudija Tamara Kucurac otvorila pretres 24. marta prošle godine, uz predlog Tužilaštva s obzirom na to da Bokanovo prisustvo nije bilo neophodno, te uzela generalije od petoro okrivljenih, odbrana je u jednom trenutku predložila da se on prekine, uz obrazloženje da sud još nije doneo odluku o sporazumu o priznanju krivice s jednom okrivljenom, odnosno prihvatio ga.

Branilac Tomaslava Bokana beogradski advokat Veljko Delibašić tada je naveo da odbrana za sklopljeni sporazum nije ni znala te da ne zna njegov sadržaj. Takođe je, na komentar sudije da je dostavnica potpisana i da je poziv time uredno dostavljen, naveo da njegov branjenik nije primio poziv za suđenje, ali da ga je možda preuzeo neko drugi, a o tome nije obavestio oštuženog. Posle pauze, i taj pretres je odložen.

Podsetimo, na ročištu u novembru pretprošle godine Bokan je nedolazak opravdao službenim putovanjem u Grčku, a kao dokaz za neodložni put, njegovi branioci su sudu priložili pozivno pismo i odluku Pokreta na čijem je čelu.

Tomislav Bokan u tom procesu još uvek nije izneo svoju odbranu na optužni predlog, zbog čega su njegovi advokati Veljko Delibašić (juče odsutan zbog seminara) i Vladimir Beljanski iz Novog Sada (odsutan zbog putovanja), tražili na jednom od ročišta da glavni pretres bude odložen, smatrajući da njihov branjenik treba da iznese svoju odbranu pre ostalih optuženih.

Tomislava Bokana optužni akt tereti da je u vreme izbora, kao član Romske demokratske partije, podstrekavao više osoba na davanje i primanje mita u vezi s glasanjem. Po optužnom predlogu, on je preko svojih saradnika Slađane Rovčanin i Milovana Duvnjaka glasačima na tim izborima davao od 1.000 dinara do 2.000 da zaokruže izbornu listu „Romska demokratska partija – Tomislav Bokan”. Osim njega, postupkom su obuhvaćeni još Slađana Rovčanin, Milovan Duvnjak, Antigona Vučenov, Svetlana Vučenov, Biljana Vučenov i Vladimir Vučenov, koji se takođe tereti za delo davanja i primanja mita.

M. Vujačić

Autor:
Pošaljite komentar