overcast clouds
21°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Брнабић: Ужасно пуно каснимо у е-управи

07.03.2017. 16:30 13:52
Пише:

изјавила је Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић.

"У е-управи ужасно пуно каснимо, између 15 и 20 година, а дигитализација и хватање прикључка са четвртом индустријском револиуцијом је један од приоритета Владе Србије, да уведемо електронску управу и напустимо културу шалтера, печата и папира", рекла је Брнабић на панелу посвећеном дигитализацији на Копаоник бизнис форуму.



Како је рекла, то што каснимо је лоша вест, али је добро то што је влада тога свесна и што полако уводи електронске сервисе, како би се, макар и на "ад хок бази" живот учинио лакшим.

"Док немамо електронско плаћање, платним картицама, док стварно не будемо имали и електронске потписе, електронска архивирања и регистре, нећемо имати е-управу", рекла је министарка.



Брнабић је рекла да су сервиси које влада уводи полазна тачка, како ниједна следећа влада не би морала да дискутује о томе, јер "јесте срамота да 2017. године дискутујемо о тим стварима".

Влада Србије је, како је додала, формирала Радну групу која ће радити на решењу за електронска плаћања и која има рок до 31. марта а влади достави предлог решења за електронска плаћања.



"То није само једна од оних многих радних група, а кад сам ја дошла у државну управу научили су ме да  када нешто нећете да урадите ви направите радну групиу. Ова има рок до 31. марта да предложи решење", подвукла је Брнабић.

Она је рекла да је већ отворен пут за електронска архивирања, након увођења електронске грађевинске дозволе, указујући да нема потребе да се те дозволе штампају.



"Послали смо на услвајнаје Уредбу о електронском пословању, што је други корак, и чекамо Закон о електронском пословању", рекла је Брнабић.

Казала је и да је добро што је влада схватила важност дигиталне трансформације и успоставила Савет за информационе технологије, на чијем је челу, наводећи да сада постоји "хуб" у влади који се бави информационим технологијама, дигитализацијом, отвореним подацима и е-управом.

"Очекујем пуно од нас. Ја сам 'оффицер' који зна да треба да пита људе, а то сте ви овде, шта треба да радимо", рекла је Брнабић.

 


Ћулибрк: Србија ће бити велико телекомуникационо градилиште

Генерални директор Телекома Србије Предраг Ћулибрк најавио је да ће та компанија улагати у развој инфраструктуре базиране на оптичким кабловима и да је циљ да у наредним годинама од Србије направи телекомуникационо тржиште.



Он је, учествујући на панелу "Моћ дигитализације: одговор на императив промена кроз инвестиције" на Копаоник бизнис форуму, рекао да је први задатак у стварању предуслова за дигитализацију доступност интернета у свако време на сваком месту.

"Телеком Србија је схватила да морамо брже да уђемо у развој инфраструктуре базинране на оптичким кабловима. Сигурни смо да нисмо закаснили у томе", уверен је Ћулибрк.



Каже да многе развијене земље још нису схватиле значај оптичког кабла као медија за пренос великих брзина и да је у Немачкој или Великој Британији доступност брзом интернету тек пет одсто, а у Португалији 95 процената. Додаје, међутим, да су и Немачка и Велика Британија схватиле да ће индустрија 4.0 захтевати да се брже уђе у сегмент брзог интернета.



"Ми сматрамо да морамо да ускочимо у тај воз и ускочили смо,  потписали смо највећи уговор у историји наше компаније са концерном Хуавеј у вредности од 150 милиона евра. Циљ нам је да у нарендим годинама направимо телекомуникационо градилиште у целој Србији. Верујем да ћемо уложити више од 200 милиона евра у развој", казао је Ћулибрк додајући да ће то бити од помоћи грађанима и привреди,  а може да подстакне и друге конкуренте да улажу у фиксну инфраструктуру.



Наравно, приметио је, и Телеком ће у годинама које долазе на томе зарадити.

На панелу, на којем је говорила и министарка управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, али и представници Телекомових конкурената - директор Теленора Ингеборг Офстхус, генерални диркетор Вип Мобила Дејан Турк, указано је на значај инвестиција у дигитализацију, док је мМодератор панела Бранислав Вујовић, председник групације "Њу Форнтир", посебно говорио о томе колико дигитализација може да улакша живот грађанима.

(Танјуг)

Аутор:
Пошаљите коментар