Новогодишња трпеза испразнила новчанике
Велики број Новосађана ових дана пазари на пијацама, али и по месарама и рибарницама у оквиру њих, како би узели све оно што им недостаје за припремање новогодишње гозбе.
Наши суграђани који припремају мрсну трпезу у просеку потроше између 15.000 и 20.000 динара, док они који посте из кућног буyета издвајају око 10.000 динара. На списку за куповину мрсне хране најчешће се налази месо, сир и слатке ђаконије, док је на посном списку обично риба, поврће и посни слаткиши.
Килограм свињског кареа у месарама кошта 395 динара, килограм косабица је од 240 до 500 динара, док се цена кулена креће од 1.200 до 1.500 динара килограм. Пилеће филе је 400 динара килограм, а пилећа крилца су око 350 динара.
– Купци највише узимају рибу и пасуљ, мада има и оних који пазаре и месо, али у мањој количини – истиче продавачица Нада М. с Футошке пијаце.
На Футошкој пијаци сланина се може наћи по цени од 700 динара килограм, а печеница је 700 динара килограм. Качкаваљ од пола килограмаје 370 динара, док је килограм качкаваља 700 динара. Готови колачи коштају од 350 до 400 динара килограм. Сто грама сувих шљива је 120 динара, док је сто грама лешника и ораха око 150 динара.
Риба се креће од 300 динара па навише, у зависности од квалитета рибе. Ослић килограм је 350 динара, шаран кошта 300, а пастрмка је око 450 динарара по килограму. Кромпир се може пазарити од 30 до 40 динара по кили, док је килограм пасуља око 200 динара. Килограм паприка кошта од 150 до 200 динара. Тегла ајвара је од 300 до 400 динара, а тегла туршије око 200 динара.
Како кажу трговци, понуда разноврсних производа је велика, па је с тога и промет знатно већи и то нарочито последњих дана.
– Најбоље се продаје бундева, а комад кошта 50 динара – каже Драган П. трговац с Рибље пијаце. – Најчешће људи узимају бундеву да би направили питу.
Као и на Футошкој пијаци и на Рибљој пијаци могла се видети разноврсна понуда месних прерађевина. Сланина се креће од 600 до 700 динара килограм, а печеница је око 700 динара, док је килограм кобасица 240 динара па навише.
Килограм сома кошта око 590 динара, док је килограм смуђа око 650 динара. Полу масни качкаваљ килограм је око 400 динара, док је посни качкаваљ око 300 динара. Понуда коштуњавог и сушеног воћа је велика, па се тако суве кајсије крећу од 30 динара сто грама, суве смокве су од 50 до 100, а суве шљиве коштају 100 динара. Сто грама бадема и лешника се може купити за 130 динара. Килограм ораха се креће од 600 до 1.000 динара.
На Рибљој пијаци понуда посластица је нешто већа у односу на Футошку пијацу. Паковање готових посних колача се може пазарити за 200 динара. Баклава кошта 200 динара, а пита бундевара је 150 динара.
Ј. Радуловић