Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Novogodišnja trpeza ispraznila novčanike

29.12.2016. 21:23 21:12
Piše:

Veliki broj Novosađana ovih dana pazari na pijacama, ali i po mesarama i ribarnicama u okviru njih, kako bi uzeli sve ono što im nedostaje za pripremanje novogodišnje gozbe.

Naši sugrađani koji pripremaju mrsnu trpezu u proseku potroše između 15.000 i 20.000 dinara, dok oni koji poste iz kućnog buyeta izdvajaju oko 10.000 dinara. Na spisku za kupovinu mrsne hrane najčešće se nalazi meso, sir i slatke đakonije, dok je na posnom spisku obično riba, povrće i posni slatkiši.

Kilogram svinjskog karea u mesarama košta 395 dinara, kilogram kosabica je od 240 do 500 dinara, dok se cena kulena kreće od 1.200 do 1.500 dinara kilogram. Pileće file je 400 dinara kilogram, a pileća krilca su oko 350 dinara.

– Kupci najviše uzimaju ribu i pasulj, mada ima i onih koji pazare i meso, ali u manjoj količini – ističe prodavačica Nada M. s Futoške pijace.

Na  Futoškoj pijaci slanina se može naći po ceni od 700 dinara kilogram, a pečenica je 700 dinara kilogram. Kačkavalj od pola kilogramaje 370 dinara, dok je kilogram kačkavalja 700 dinara. Gotovi kolači koštaju od 350 do 400 dinara kilogram. Sto grama suvih šljiva je 120 dinara, dok je sto grama lešnika i oraha oko 150 dinara.

Riba se kreće od 300 dinara pa naviše, u zavisnosti od kvaliteta ribe. Oslić kilogram je 350 dinara, šaran košta 300, a pastrmka je oko 450 dinarara po kilogramu. Krompir se može pazariti od 30 do 40 dinara po kili, dok je kilogram pasulja oko 200 dinara. Kilogram paprika košta od 150 do 200 dinara. Tegla ajvara je od 300 do 400 dinara, a tegla turšije oko 200 dinara.

Kako kažu trgovci, ponuda raznovrsnih proizvoda je velika, pa je s toga i promet znatno veći i to  naročito poslednjih dana.

– Najbolje se prodaje bundeva, a komad košta 50 dinara – kaže Dragan P. trgovac s Riblje pijace. – Najčešće ljudi uzimaju bundevu da bi napravili pitu.

Kao i na Futoškoj pijaci i na Ribljoj pijaci mogla se videti raznovrsna ponuda mesnih prerađevina. Slanina se kreće od 600 do 700 dinara kilogram, a pečenica je oko 700 dinara, dok je kilogram kobasica 240 dinara pa naviše.

Kilogram soma košta oko 590 dinara, dok je kilogram smuđa oko  650 dinara. Polu masni kačkavalj kilogram je oko 400 dinara, dok je posni kačkavalj oko 300 dinara. Ponuda koštunjavog i sušenog voća je velika, pa se tako suve kajsije  kreću od 30 dinara sto grama, suve smokve su od 50 do 100, a suve šljive koštaju 100 dinara. Sto grama badema i lešnika se može kupiti za 130 dinara. Kilogram oraha se kreće od 600 do 1.000 dinara.

Na Ribljoj pijaci ponuda poslastica je nešto veća u odnosu na Futošku pijacu. Pakovanje gotovih posnih kolača se može pazariti za 200 dinara. Baklava košta 200 dinara, a pita bundevara je 150 dinara.

J. Radulović

 

Piše:
Pošaljite komentar