overcast clouds
17°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Нуклеарна проба jача од Хирошиме, уздрмала свет

09.09.2016. 15:34 15:28
Пише:

а могућност те бојеве главе је и да се монтира на балистичке ракете.Њаснажнија експлозија која је уследила након тестирања спроведеног у јануару, а због које су УН увеле санкције Северној Кореји, развој нуклераног оружја није ни најмање ометен.

"Наши нуклерани експерти тестирали су најразвијенију нуклеарну бојеву главу на северном терену за тестирање", речено је на државној телевизији."Наша партија честита нашим нуклеарним научницима на успешном тестирању нуклеарне бојеве главе", пренела је државна телевизија, преноси АфП.

Телевизија тврди да није било цурења радиоактивног материјала нити штете по околину.Како наводи Ројтерс, нуклерани тест је изазвао сеизматички потрес на корејском полуострву јачине 5,3 степени Рихтерове скале.Према снази потреса, претпоставља се да је нуклерна направа тежине 20 до 30 килотона, наводе аналитичари, чиме је ово најснажинији нуклерани удар.

Северна Кореја је до сада спровела најснажније тестирање оружја које је било тежине шест килотона.

Јапан: Севернокорејско тестирање - претња Јапану

Северна Кореја извела је данас тестирање нуклеарног оружја у комбинацији са напретком Пјонгјанга у развоју мобилне балистичке ракетне технологије, што преставља смртну претњу Јапану, изјавила је јапанска министарка одбране Томоми Инада.

"Не можемо да поричемо могућност да је Северна Кореја смањила димензије до мера прихватљивих за призводњу нуклеарне бојеве главе", рекла је Инада.Она је додала да јачина потреса која је уследила након тестирања указује да никако није реч о хидрогенској бомби, преноси Ројтерс.Јапан је такође најавио да ће Токио размотрити увођење додатних једностраних санкиција против Северне Кореје због овог теста.

Пекинг се противи нуклеарном тесту Пјонгјанга

Кинеско Министарство спољних послова саопштило је данас да се одлучно противи нуклеарном тесту који је извела Северна Кореја и позвало Пјонгјанг да не предузима акције које би погоршале ситуацију.

У кратком саопштењу кинеског министарства се наводи да се Пекинг и даље држи циља денуклеаризације Корејског полуострва и одржавања преговора о решавању тог питања, пренео је Ројтерс.

Француска: Брза реакција Савета безбедности УН

Француска је снажно осудила нуклеарну пробу коју је данас извела Северне Кореја, неколико сати након снажних потреса тла које је изазвала експлозија у близини чуваног предела на којем се изводе нуклеарна тестирања.

"француска снажно осудује нову нуклеарну пробу коју је спровела Северне Кореје и позива Савет безбедности Уједињених нација да преузме мере због повреде Резолуције УН", наводи се у саопштењу француског председништва.

Обама: Провокативне акције ће оставити озбиљне последице

Амерички председник Барак Обама изјавио је да ће провокативне акције Северне Кореје било које врсте имати "озбиљне последице".Обама је то рекао након што је Пјонгјанг потврдио да је извршио пети нуклеарни тест, за који се наводи да је досад најснажнији.

Прес секретар Беле куће Џош Ернест је рекао да је саветница за националну безбедност обавестила Обаму о сеизмолошкој активности у близини места за нуклеарна тестирања у Северној Кореји, пренео је Ројтерс.Ернест је додао да је Обама истакао посвећеност САД у осигуравању безбедности својих савезника у Азији и широм света.

ИАЕА: Ако се потврди нукларни тест,то је врло забрињавајуће

Ако се потврди да је Северна Кореја извела пети нуклеарни тест, то је изузетно забрињавајућа вест, изјавио је данас шеф Међународне агенције за атмоску енергију (ИАЕА) Јукија Амано."То је јасно кршење неколико резолуција Савета безбедности УН и занемаривање захтева међународне заједнице", рекао је Амано.

"То је изузетно забрињавајући чин за жаљење", навео је он у саопштењу, пренела је агенција АфП.Амано је подсетио да је Савет безбедности УН у марту најснажије осудио претходан тест који је Северна Кореја извела у јануару.

Обавештајци Јужне Кореје: Експлозија је слика Кимове снаге и ината

Обавештајна служба Јужне Кореје изразила је забринутост да Северна Кореја све брже напредује у минимализовању бојевих глава на пројектилима, изјавио је данас званичник те земље на брифингу одржаном поводом најснажнијег нулклеарног тестирања које је до сада извела Северна Кореја.

Припадник јужнокорејске парламентарног обавештајног одбора Ким Бјунг Ки цитирао је шпијунску агенцију да "тестирање нуклеарног оружја треба да пројектује слику снаге лидера Ким Џонг Уна на годишњицу од оснивања Северне Кореје као Републике 1948. године", као и "инат међународним санкцијама", преноси Ројтерс.

Могерини: Северна Кореја прекршила резолуцију и угрозила мир у Азији

Нуклеарним тестом, који је данас извела Северна Кореја, прекршена је резолуција Уједињених нација и угрожен је мир у Азији, саопштила је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност федерика Могерини.Северна Кореја "мора да се придржава својих обавеза, да обстави нуклеарно наоружавање као и да напусти све постиојеће нуклеарне програме на верификован и коначан начин", истиче Могерини.

Она наводи да је "данашњи догађај још једно кршење међународне обавезе да се не спроводи производња и тестирање нуклеарног оружја, што је одређено резолуцијом Савета безбености Уједињених нација, и представља велику претњу миру и безбедности за читав региона и шире", преноси Ројтерс.

Северна Кореја извела је рано јутрос пето и највеће тестирање нуклеарног наоружања чиме је приказала да је достигла минимализовање бојеве главе у сразмеру која се може монтирати на балистичке ракете.

Столтенберг: Нуклеарна проба Северне Кореје веома узнемирујућа

Генерални секретар НАТО Јенс Солтенберг данас је "снажно осудио" пету нуклеарну пробу коју је извела Северна Кореја, највећу до сада, казавши да Пјонгјанг мора да обустави све нуклеарне активности и активности везане за балистичке ракете.

"Веома узнемирујући" су извештаји о последњој нукералној проби Северне Кореје, невео је Столтенберг у саопштењу, преноси Ројтерс."Снажно осуђујем ове сталне провокације и кршења обавезујућих резолуција УН чиме се подрива регионална и међународна безбедност", истакао је Столтенберг.

Џонсон: Британија снажно осуђује Северну Кореју

Велика Британија је данас осудила последњу нуклеарну пробу Северне Кореје и навела да ће се консултовати са међународним партнерима око снажног одговора на њу, преноси Ројтерс.

"Ови извештаји изазивају тешку забринутост. Уједињено краљевство снажно осуђује Северну Кореју због вршења даљих нуклеарних проба, што је флагрантно кршење резолуција Савета безбедности УН и претња регионалном миру и стабилности", навео је у саопштењу британски министар спољних послова Борис Џонсон, након што је Северна Кореја извела пету нуклеарну пробу, најавећу до сада.

Курц осудио тестирање нуклеарне ракете

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц осудио је данас ново тестирање нуклеарног наоружања од стране Северне Кореје истичући да се ради о кршењу резолуције Савета безбедности УН.

Северна Кореја је једина земља на свету која у 21.веку спроводи нуклеарно тестирање“, нагласио је он у саопштењу и додао да је више лансирања ракета исто тако кршење бројних резолуција УН.Према његовим речима, ово масивно непоштовање међународних обавеза је неодговорно, а режим Ким Јонг Уна проширењем свог нуклеарног и ракетног програма наставља конфронтацију и угрожава стабилност у целом региону.

Курц је затражио јасну реакцију Савета безбедности УН, те позвао Северну Кореју да приступи Споразуму о забрани нуклеарних тестова (ЦТБТ).

"Све док постоји нуклеарно наоружање постоји опасност да све више држава покушава да дође у њихов поседа. Аустрија због тога верује да је дошло време да се у оквиру УН изради правни инструмент којим би се забранило нуклеарно наоружање. То би био први важан корак у низу потребних мера како би дошли ближе свету без нуклеарног оружја", закључио је он.

Кремљ осудио Северну Кореју због даље ескалације напетости

Кремљ је осудио последњу нуклеарну пробу коју је данас извела Северна Кореја, навевши да је то противно нормама и принципима међународног законодавства и да подрива атмосферу безбедности и међусобног поверења на Корејском полуострву, преноси Ројтерс.

"Поред тога, то води даљој ескалацији напетости. Позивамо заинтересоване стране на уздржаност. Ми доследно подржавамо деескалацију ситуације и денуклеаризацију Корејског полуострва", казао је на конференцији за медије портпарол Кремља Дмитриј Песков.

СБ УН данас о нуклеарној проби Пјонгјанга

Савета безбедности Уједињених нација одржаће данас хитне консултације због пете и најснажније пробе нуклеарног наоружања, коју је извела Северна Кореја, саопштила је мисија Новог Зеланда.

Састанак 15 чланица СБ Уједињених нација биће одржан на захтев САД и Јапана, наводе из мисије Новог Зеланда, земље која овог месеца председава Саветом безбедности.

Састанак почиње у 15 часова по локалном времену, преноси АфП .

Северна Кореја извела је рано јутрос пето и највеће тестирање нуклеарног наоружања, чиме је приказала да је достигла минимализовање бојеве главе у сразмери која се може монтирати на балистичке ракете.

Обама: Заједничка одбрана, укључујући и нуклеарни кишобран

Председник САД Барак Обама обећао је данас у телефонском разговору са јужнокорејском председницом Парк Геун Хје да ће предузети све неопходне мере заједничке одбране од Северне Кореје, укључујући и обезбеђивање нуклераног кишобрана за заштиту Сеула. Председници су разговарали након потреса тла у Јужној Кореји изазваног нуклераним тестирањем Северне Кореје. Јужнокорејска председница је рекла да су се, током разговора, два лидера сложила да користе сва расположива стредства за појачање притиска на Северну Кореју како би одустали од свог нуклеарног програма, укључујући и усвајање нове резолуције Савета безбедности Уједињних нација, преноси Ројтерс.

Парк Геун Хје: Ким Џонг Ун је безобзирни манијак

Јужнокорејски председница Парк Геун Хје изјавила је данас да је Северна Кореја извршењем нуклеране пробе јасно прекршила Резолуцију Савета безбедности Уједнињених нација и директно изазвала међународну заједницу. "У својој петој - најснажнијој нуклераној проби лидер ове земље Ким Џонг Ун је постао "безобзирни манијак", који потпуно игнорише светске апеле да одустане од од развоја нуклеарног оружја", пренела је канцеларија предеседнице Парк.

ЦТБТО потрврдила необичне сеизмичке активности у Северној Кореји

Организација за примену Споразума о забрани нуклеарних тестова (ЦТБТО), чије је седиште у Бечу, потврдила је данас појаву необичне сеизмичке активности у Северној Кореји. "Наше мерне станице су установиле неуобичајене сеизмичке активности рано јутрос у 0:30 часова. Тај догађај, који је регистровало 25 станица, чини се да је био нешто већи од оног који је наш систем установио 6. јануара ове године, а локација је слична", наводи ЦТБТО у саопштењу додајући да је локација догађаја ареал за нуклеарне тестове Северне Кореје. ЦТБТО истиче да сада експерти те организације анализирају резултате како би прикупили што више информација о природи догађаја и припремају извештај за земље чланице. "Ако се потврди да се ради о нуклеарном тесту онда тај акт представља још једно кршење универзално прихваћене норме против нуклеарног тестирања, коју поштује 183 државе света од 1996. Такође подвлачи још једном хитну потребу да међународна заједница делује у циљу успостављања правно обавезујуће забране нуклеарног тестирања за све", указује се у саопштењу. Извршни директор ЦТБТО Ласина Зербо апеловао је на севернокорејске власти да се уздржи од даљих нуклеарних тестирања и приступи споразуму о забрани нуклеарног тестирања (ЦТБТ). "Надам се да ће овај догађај послужити као финални будилник међународној заједници да ЦТБТ коначно ступи на снагу", додао је он.

Лавров: Москва озбиљно забринута због нуклеарне пробе

Москва је данас изразила озбиљну забринутост због нуклеарне пробе Северне Кореје, а резолуција Савета безбедности УН, која се тиче ове земље, мора бити строго испоштована, пренеле су руске новинске агенције изјаву шефа дипломатије Сергеја Лаврова. Лавров је тим речима осудио нуклеарну пробу коју је рано јутрос извела Северна Кореја, јачине 20 до 30 килотана, а која је узроковала сеизмолошке потресе јачини 5,4 степена Рихтерове скале. То је чини експлозијом много јачом од оне које су изазвале бомбе бачене на Хирошиму и Нгасаки, а које су биле јачине 13 до 18 килотона, наводе стручњаци.

Кери: САД покушава да утврди шта се тачно догодило

Државни секретар САД-а Џон Кери дубоко је забринут због пете и најснажније нуклеране пробе коју је спровела комунистичка влада Северне Кореје. Кери каже да САД и даље покушавају да утврде шта се тачно догодило, рекао је Кери. Он је додао да је данас разговарао са министрима спољних послова Јапана и Јужне Кореје. Сви смо једнако забринути због ситуације на корејском полуострву" изјавио је Кери, који је дошао у Женеву како би са министром спољних послова Русије разговарао о мировним прговорима у Сирији. Лавров је најавио да ће и он убрзо разговарати са јапанским министром спољних послова фумио Кишидом. Он је нагласио да у овом случају мора да се поштује резолуција Савета безбедности Уједињених навција о Северној Кореји и истакао да након овог догађаја мопра да се пошаље "веома снажна порука". Јапански премијер Шинзо Абе и председник Барак Обама разговарали су телефоном и договорили да затраже хитну седницу Савета безбедности УН о новим санкцијама Северној Кореји због ове нуклеране пробе. Савет безбедности је у марту наметнуо најтеже санкције Северној Кореји због лансирање ракета и нуклераних проба Северне Кореје, наводи АП.

(Танјуг)

Аутор:
Пошаљите коментар