Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Nuklearna proba jača od Hirošime, uzdrmala svet

09.09.2016. 15:34 15:28
Piše:

a mogućnost te bojeve glave je i da se montira na balističke rakete.Njasnažnija eksplozija koja je usledila nakon testiranja sprovedenog u januaru, a zbog koje su UN uvele sankcije Severnoj Koreji, razvoj nukleranog oružja nije ni najmanje ometen.

"Naši nuklerani eksperti testirali su najrazvijeniju nuklearnu bojevu glavu na severnom terenu za testiranje", rečeno je na državnoj televiziji."Naša partija čestita našim nuklearnim naučnicima na uspešnom testiranju nuklearne bojeve glave", prenela je državna televizija, prenosi AfP.

Televizija tvrdi da nije bilo curenja radioaktivnog materijala niti štete po okolinu.Kako navodi Rojters, nuklerani test je izazvao seizmatički potres na korejskom poluostrvu jačine 5,3 stepeni Rihterove skale.Prema snazi potresa, pretpostavlja se da je nuklerna naprava težine 20 do 30 kilotona, navode analitičari, čime je ovo najsnažiniji nuklerani udar.

Severna Koreja je do sada sprovela najsnažnije testiranje oružja koje je bilo težine šest kilotona.

Japan: Severnokorejsko testiranje - pretnja Japanu

Severna Koreja izvela je danas testiranje nuklearnog oružja u kombinaciji sa napretkom Pjongjanga u razvoju mobilne balističke raketne tehnologije, što prestavlja smrtnu pretnju Japanu, izjavila je japanska ministarka odbrane Tomomi Inada.

"Ne možemo da poričemo mogućnost da je Severna Koreja smanjila dimenzije do mera prihvatljivih za prizvodnju nuklearne bojeve glave", rekla je Inada.Ona je dodala da jačina potresa koja je usledila nakon testiranja ukazuje da nikako nije reč o hidrogenskoj bombi, prenosi Rojters.Japan je takođe najavio da će Tokio razmotriti uvođenje dodatnih jednostranih sankicija protiv Severne Koreje zbog ovog testa.

Peking se protivi nuklearnom testu Pjongjanga

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da se odlučno protivi nuklearnom testu koji je izvela Severna Koreja i pozvalo Pjongjang da ne preduzima akcije koje bi pogoršale situaciju.

U kratkom saopštenju kineskog ministarstva se navodi da se Peking i dalje drži cilja denuklearizacije Korejskog poluostrva i održavanja pregovora o rešavanju tog pitanja, preneo je Rojters.

Francuska: Brza reakcija Saveta bezbednosti UN

Francuska je snažno osudila nuklearnu probu koju je danas izvela Severne Koreja, nekoliko sati nakon snažnih potresa tla koje je izazvala eksplozija u blizini čuvanog predela na kojem se izvode nuklearna testiranja.

"francuska snažno osuduje novu nuklearnu probu koju je sprovela Severne Koreje i poziva Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da preuzme mere zbog povrede Rezolucije UN", navodi se u saopštenju francuskog predsedništva.

Obama: Provokativne akcije će ostaviti ozbiljne posledice

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da će provokativne akcije Severne Koreje bilo koje vrste imati "ozbiljne posledice".Obama je to rekao nakon što je Pjongjang potvrdio da je izvršio peti nuklearni test, za koji se navodi da je dosad najsnažniji.

Pres sekretar Bele kuće Džoš Ernest je rekao da je savetnica za nacionalnu bezbednost obavestila Obamu o seizmološkoj aktivnosti u blizini mesta za nuklearna testiranja u Severnoj Koreji, preneo je Rojters.Ernest je dodao da je Obama istakao posvećenost SAD u osiguravanju bezbednosti svojih saveznika u Aziji i širom sveta.

IAEA: Ako se potvrdi nuklarni test,to je vrlo zabrinjavajuće

Ako se potvrdi da je Severna Koreja izvela peti nuklearni test, to je izuzetno zabrinjavajuća vest, izjavio je danas šef Međunarodne agencije za atmosku energiju (IAEA) Jukija Amano."To je jasno kršenje nekoliko rezolucija Saveta bezbednosti UN i zanemarivanje zahteva međunarodne zajednice", rekao je Amano.

"To je izuzetno zabrinjavajući čin za žaljenje", naveo je on u saopštenju, prenela je agencija AfP.Amano je podsetio da je Savet bezbednosti UN u martu najsnažije osudio prethodan test koji je Severna Koreja izvela u januaru.

Obaveštajci Južne Koreje: Eksplozija je slika Kimove snage i inata

Obaveštajna služba Južne Koreje izrazila je zabrinutost da Severna Koreja sve brže napreduje u minimalizovanju bojevih glava na projektilima, izjavio je danas zvaničnik te zemlje na brifingu održanom povodom najsnažnijeg nulklearnog testiranja koje je do sada izvela Severna Koreja.

Pripadnik južnokorejske parlamentarnog obaveštajnog odbora Kim Bjung Ki citirao je špijunsku agenciju da "testiranje nuklearnog oružja treba da projektuje sliku snage lidera Kim Džong Una na godišnjicu od osnivanja Severne Koreje kao Republike 1948. godine", kao i "inat međunarodnim sankcijama", prenosi Rojters.

Mogerini: Severna Koreja prekršila rezoluciju i ugrozila mir u Aziji

Nuklearnim testom, koji je danas izvela Severna Koreja, prekršena je rezolucija Ujedinjenih nacija i ugrožen je mir u Aziji, saopštila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost federika Mogerini.Severna Koreja "mora da se pridržava svojih obaveza, da obstavi nuklearno naoružavanje kao i da napusti sve postiojeće nuklearne programe na verifikovan i konačan način", ističe Mogerini.

Ona navodi da je "današnji događaj još jedno kršenje međunarodne obaveze da se ne sprovodi proizvodnja i testiranje nuklearnog oružja, što je određeno rezolucijom Saveta bezbenosti Ujedinjenih nacija, i predstavlja veliku pretnju miru i bezbednosti za čitav regiona i šire", prenosi Rojters.

Severna Koreja izvela je rano jutros peto i najveće testiranje nuklearnog naoružanja čime je prikazala da je dostigla minimalizovanje bojeve glave u srazmeru koja se može montirati na balističke rakete.

Stoltenberg: Nuklearna proba Severne Koreje veoma uznemirujuća

Generalni sekretar NATO Jens Soltenberg danas je "snažno osudio" petu nuklearnu probu koju je izvela Severna Koreja, najveću do sada, kazavši da Pjongjang mora da obustavi sve nuklearne aktivnosti i aktivnosti vezane za balističke rakete.

"Veoma uznemirujući" su izveštaji o poslednjoj nukeralnoj probi Severne Koreje, neveo je Stoltenberg u saopštenju, prenosi Rojters."Snažno osuđujem ove stalne provokacije i kršenja obavezujućih rezolucija UN čime se podriva regionalna i međunarodna bezbednost", istakao je Stoltenberg.

Džonson: Britanija snažno osuđuje Severnu Koreju

Velika Britanija je danas osudila poslednju nuklearnu probu Severne Koreje i navela da će se konsultovati sa međunarodnim partnerima oko snažnog odgovora na nju, prenosi Rojters.

"Ovi izveštaji izazivaju tešku zabrinutost. Ujedinjeno kraljevstvo snažno osuđuje Severnu Koreju zbog vršenja daljih nuklearnih proba, što je flagrantno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN i pretnja regionalnom miru i stabilnosti", naveo je u saopštenju britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson, nakon što je Severna Koreja izvela petu nuklearnu probu, najaveću do sada.

Kurc osudio testiranje nuklearne rakete

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc osudio je danas novo testiranje nuklearnog naoružanja od strane Severne Koreje ističući da se radi o kršenju rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Severna Koreja je jedina zemlja na svetu koja u 21.veku sprovodi nuklearno testiranje“, naglasio je on u saopštenju i dodao da je više lansiranja raketa isto tako kršenje brojnih rezolucija UN.Prema njegovim rečima, ovo masivno nepoštovanje međunarodnih obaveza je neodgovorno, a režim Kim Jong Una proširenjem svog nuklearnog i raketnog programa nastavlja konfrontaciju i ugrožava stabilnost u celom regionu.

Kurc je zatražio jasnu reakciju Saveta bezbednosti UN, te pozvao Severnu Koreju da pristupi Sporazumu o zabrani nuklearnih testova (CTBT).

"Sve dok postoji nuklearno naoružanje postoji opasnost da sve više država pokušava da dođe u njihov poseda. Austrija zbog toga veruje da je došlo vreme da se u okviru UN izradi pravni instrument kojim bi se zabranilo nuklearno naoružanje. To bi bio prvi važan korak u nizu potrebnih mera kako bi došli bliže svetu bez nuklearnog oružja", zaključio je on.

Kremlj osudio Severnu Koreju zbog dalje eskalacije napetosti

Kremlj je osudio poslednju nuklearnu probu koju je danas izvela Severna Koreja, navevši da je to protivno normama i principima međunarodnog zakonodavstva i da podriva atmosferu bezbednosti i međusobnog poverenja na Korejskom poluostrvu, prenosi Rojters.

"Pored toga, to vodi daljoj eskalaciji napetosti. Pozivamo zainteresovane strane na uzdržanost. Mi dosledno podržavamo deeskalaciju situacije i denuklearizaciju Korejskog poluostrva", kazao je na konferenciji za medije portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

SB UN danas o nuklearnoj probi Pjongjanga

Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas hitne konsultacije zbog pete i najsnažnije probe nuklearnog naoružanja, koju je izvela Severna Koreja, saopštila je misija Novog Zelanda.

Sastanak 15 članica SB Ujedinjenih nacija biće održan na zahtev SAD i Japana, navode iz misije Novog Zelanda, zemlje koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti.

Sastanak počinje u 15 časova po lokalnom vremenu, prenosi AfP .

Severna Koreja izvela je rano jutros peto i najveće testiranje nuklearnog naoružanja, čime je prikazala da je dostigla minimalizovanje bojeve glave u srazmeri koja se može montirati na balističke rakete.

Obama: Zajednička odbrana, uključujući i nuklearni kišobran

Predsednik SAD Barak Obama obećao je danas u telefonskom razgovoru sa južnokorejskom predsednicom Park Geun Hje da će preduzeti sve neophodne mere zajedničke odbrane od Severne Koreje, uključujući i obezbeđivanje nukleranog kišobrana za zaštitu Seula. Predsednici su razgovarali nakon potresa tla u Južnoj Koreji izazvanog nukleranim testiranjem Severne Koreje. Južnokorejska predsednica je rekla da su se, tokom razgovora, dva lidera složila da koriste sva raspoloživa stredstva za pojačanje pritiska na Severnu Koreju kako bi odustali od svog nuklearnog programa, uključujući i usvajanje nove rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjnih nacija, prenosi Rojters.

Park Geun Hje: Kim Džong Un je bezobzirni manijak

Južnokorejski predsednica Park Geun Hje izjavila je danas da je Severna Koreja izvršenjem nuklerane probe jasno prekršila Rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedninjenih nacija i direktno izazvala međunarodnu zajednicu. "U svojoj petoj - najsnažnijoj nukleranoj probi lider ove zemlje Kim Džong Un je postao "bezobzirni manijak", koji potpuno ignoriše svetske apele da odustane od od razvoja nuklearnog oružja", prenela je kancelarija predesednice Park.

CTBTO potrvrdila neobične seizmičke aktivnosti u Severnoj Koreji

Organizacija za primenu Sporazuma o zabrani nuklearnih testova (CTBTO), čije je sedište u Beču, potvrdila je danas pojavu neobične seizmičke aktivnosti u Severnoj Koreji. "Naše merne stanice su ustanovile neuobičajene seizmičke aktivnosti rano jutros u 0:30 časova. Taj događaj, koji je registrovalo 25 stanica, čini se da je bio nešto veći od onog koji je naš sistem ustanovio 6. januara ove godine, a lokacija je slična", navodi CTBTO u saopštenju dodajući da je lokacija događaja areal za nuklearne testove Severne Koreje. CTBTO ističe da sada eksperti te organizacije analiziraju rezultate kako bi prikupili što više informacija o prirodi događaja i pripremaju izveštaj za zemlje članice. "Ako se potvrdi da se radi o nuklearnom testu onda taj akt predstavlja još jedno kršenje univerzalno prihvaćene norme protiv nuklearnog testiranja, koju poštuje 183 države sveta od 1996. Takođe podvlači još jednom hitnu potrebu da međunarodna zajednica deluje u cilju uspostavljanja pravno obavezujuće zabrane nuklearnog testiranja za sve", ukazuje se u saopštenju. Izvršni direktor CTBTO Lasina Zerbo apelovao je na severnokorejske vlasti da se uzdrži od daljih nuklearnih testiranja i pristupi sporazumu o zabrani nuklearnog testiranja (CTBT). "Nadam se da će ovaj događaj poslužiti kao finalni budilnik međunarodnoj zajednici da CTBT konačno stupi na snagu", dodao je on.

Lavrov: Moskva ozbiljno zabrinuta zbog nuklearne probe

Moskva je danas izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog nuklearne probe Severne Koreje, a rezolucija Saveta bezbednosti UN, koja se tiče ove zemlje, mora biti strogo ispoštovana, prenele su ruske novinske agencije izjavu šefa diplomatije Sergeja Lavrova. Lavrov je tim rečima osudio nuklearnu probu koju je rano jutros izvela Severna Koreja, jačine 20 do 30 kilotana, a koja je uzrokovala seizmološke potrese jačini 5,4 stepena Rihterove skale. To je čini eksplozijom mnogo jačom od one koje su izazvale bombe bačene na Hirošimu i Ngasaki, a koje su bile jačine 13 do 18 kilotona, navode stručnjaci.

Keri: SAD pokušava da utvrdi šta se tačno dogodilo

Državni sekretar SAD-a Džon Keri duboko je zabrinut zbog pete i najsnažnije nuklerane probe koju je sprovela komunistička vlada Severne Koreje. Keri kaže da SAD i dalje pokušavaju da utvrde šta se tačno dogodilo, rekao je Keri. On je dodao da je danas razgovarao sa ministrima spoljnih poslova Japana i Južne Koreje. Svi smo jednako zabrinuti zbog situacije na korejskom poluostrvu" izjavio je Keri, koji je došao u Ženevu kako bi sa ministrom spoljnih poslova Rusije razgovarao o mirovnim prgovorima u Siriji. Lavrov je najavio da će i on ubrzo razgovarati sa japanskim ministrom spoljnih poslova fumio Kišidom. On je naglasio da u ovom slučaju mora da se poštuje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih navcija o Severnoj Koreji i istakao da nakon ovog događaja mopra da se pošalje "veoma snažna poruka". Japanski premijer Šinzo Abe i predsednik Barak Obama razgovarali su telefonom i dogovorili da zatraže hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN o novim sankcijama Severnoj Koreji zbog ove nuklerane probe. Savet bezbednosti je u martu nametnuo najteže sankcije Severnoj Koreji zbog lansiranje raketa i nukleranih proba Severne Koreje, navodi AP.

(Tanjug)

Autor:
Pošaljite komentar