few clouds
17°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Фокус премештамо на реформу образовања и здравства

27.06.2016. 15:26 13:33
Пише:

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће фокус реформи нове владе бити премештен на реформу образовања и здравства.

Вучић је, на пословном ручку који је организовала Америчка привредна комора у Србији (AmCham), објаснио да је потребно научити младе да раде више.

Према његовим речима, Србија ће са Светском банком имати програм за побљшање нивоа у степена образовања мале деце, променом начина похађања школица и обданишта.

Како је додао у првом делу биће уложено 50 милиона, док ће у другом делу да се ради на промени система.

"То ће бити најболнији део реформи, и зато већ годину дана посматрам шта се збива у Немачкој, Швајцарској, Аустрији. Покушаћемо да уведемо дуално образовање, да учимо децу од 14 до 19 година да раде и да истовремено направимо копчу између система образовања и економије", рекао је Вучић.

Он је нагласио да не треба да нас интересује прављење диплома, већ стицање знања и вештина.

"Имамо законе који омогућавају такве ствари. Укључићемо и компаније у то, а ми ћемо као земља да дајемо субвенције за то", рекао је Вучић.

Од следеће године, како је најавио премијер, издвајаће се новац за дуално образовање.

Као пример лошег система образовања Вучић је навео свој случај, јер, како је приметио, као најбољи студент факултета није знао како се у пракси треба понашати у судници, нити које су процедуре...



Вучић је изјавио да ће фокус реформи нове владе бити премештен на реформу образовања и здравства.

Он је, објаснио да је потребно научити младе да раде више.

Према његовим речима, Србија ће са Светском банком имати програм за побљшање нивоа у степена образовања мале деце, променом начина похађања школица и обданишта.

Како је додао у првом делу биће уложено 50 милиона, док ће у другом делу да се ради на промени система.

"То ће бити најболнији део реформи, и зато већ годину дана посматрам шта се збива у Немачкој, Швајцарској, Аустрији. Покушаћемо да уведемо дуално образовање, да учимо децу од 14 до 19 година да раде и да истовремено направимо копчу између система образовања и економије", рекао је Вучић.

Како је приметио, код нас се у школама страни језик учи 11 година и "онда изађу из школе и не знају ништа", а у Швајцарској, Немачкој... талентовани науче језик за шест месеци, они просечни за две године.

"Морамо знање повезати с економијом", поручио је премијер, додајући да зна да ће због намере да мења ствари трпети најжешће критике и нападе, јер, каже, зна такође да у нико у овој земљи неће ништа суштински да мења.

Али, додао је, спреман је да се сукоби са свима да бисмо увели ефикасно образовање и да би млади излазили из школе са знањем, али и потребним вештинама.

"Не треба да нас интересује прављење диплома, већ стицање знања и вештина. Имамо законе који омогућавају такве ствари. Укључићемо и компаније у то, а ми ћемо као земља да дајемо субвенције за то", рекао је Вучић.

Од следеће године, како је најавио премијер, издвајаће се новац за дуално образовање.

Као пример лошег система образовања Вучић је навео свој случај, јер, како је приметио, као најбољи студент факултета није знао како се у пракси треба понашати у судници, нити које су процедуре...

Влада кад будем могао да је формирам

Мандатар Александар Вучић изјавио је  да ће влада бити формирана "кад буде имао владу", а да ће то свакако бити пре 17. августа, кад заседају директори ММФ.  



"Формираћемо владу кад будем могао да формирам владу, у складу са законом", рекао је Вучић новинарима у Београду, а на питање да ли ће то бити пре 17. августа, кад заседају директори ММФ, одговорио:

"Далеко је 17. август".

Упитан шта кочи формирање владе, Вучић је одговорио питањем "видите шта се догађа у свету", а о евентуалном уласку ЛДП о владу, поручио:

"Немам шта да вам кажем на то. Кад будем имао владу сазнаћете", рекао је Вучић.  

То, како је објаснио, значи да ће састав владе јавност знати три дана пре њеног формирања, јер тада има обавезу да свој предлог образлажи  скупштини.

Митрос ради пуном паром

Мандатар Вучић изјавио је да месна индустрија Митрос у Сремској Митровици ради пуном паром.

"У Митросу све пуца од рада, 500 свиња дневно иде, изванредно раде", изјавио је Вучић на конференцији за новинаре, упитан да коментарише медијске написе да Митрос не ради.

Вучић је рекао да је Митрос пример како једна месна индустрија треба да ради.

"И ускоро идем тамо, да видим полутке, одувек сам хтео да видим како се месо транжира", рекао је Вучић.

Он је навео да је свима у Србији у интересу да Митрос ради.

Вучић је рекао да је писање медија да Митрос не ради лаж, измишљена с циљем да се критикује премијер.

"Зар се не радујеш успеху или само тражиш разлог да нешто буде лоше", запитао је премијер, те поручио:

"Пустите нас да радимо три, четири године, имаћете више пара, немојте да измишљате да не ради Митрос".

Најављујући посету Митросу, премијер је рекао и да ће повести новинаре да виде да су, како је рекао, "у лажи кратке ноге".

Иначе, према подацима из Митроса, до сада је, од последње приватизације, у погонима те фабрике заклано око 6.100 свиња просечне масе 110 кг, а 500 тона меса је продато и то купцима: Делхаизеу, Агропапуку, ХД Лаковић Црна Гора, Нелту...

Месо ће, како наводе, овим купцима бити продавано све до добијања  дозволе за извоз у Руску Федерацију.

Клање свиња се обавља сваки други дан, по 500 комада, а између дана када се коље, месо се обрађује.

Тренутно Митрос има 117 запослених који раде у једној смени, а њихов број ће се повећавати из дана у дан у складу са покретањем производње финалних производа.

Бранићемо се од Брегзита, пустите да радимо и за вас

Вучић је наставио да ћемо у Србији учинити све да минимизирамо утицај Брегзита, приметивши да сваки покушај да се то уцини зависи од економске снаге коју нека земља има.

"Свестан сам да не можемо, наравно, да будемо сасвим изоловани и никада ми то неће бити изговор", рекао је Вучић.

Он је додао да никада неће рећи да је то "шанса, као што су неки у овој земљи говорили почетком светске економске кризе, када је требало да штеде".

Уместо тога, додао је, они су се расипали парама, а све то да би одређеним својим тајкунима дали могућност да по својим маркетима могу да повећавају потрошњу и кроз потрошњу да подижу БДП који им је био минус 3,6 2009. године.

"Никада то нећу да кажем, али никада нећу да користим то као изговор. Наравно да ће Брегзит одређени утицај да има и наравно да ми нисмо ван света и наравно да ћемо имати проблема", поручио.

Ту је, међутим, влада да те проблеме решава, приметио је и додао да не види у овом тренутку непремостиве тешкоће за нас.

"Било је идеја, требало нам је рецимо у петак још 40 милиона евра да држимо курс на истом. Нисмо хтели да потрошимо тих 40 милиона, рекли смо нека иде на 123...немамо великих проблема, оно што мене више плаши од дневних трзавица то је дугорочни пад економије. Више ме брине резултат избора у Шпанији, проблеми у Грчкој", навео је Вучић.

У сваком случају, како је приметио, опет се долази до приче о стабилним економијама, немачкој, швајцарској, данској, аустријској...

"Хватај се у тај воз и гледај шта можеш да научиш", поручио је Вучић.

Закон о локалним самоуправама пре летње паузе

Вучић је изјавио да очекује да ће нови закон о локалним самоуправама бити усвојен пре летње паузе, или евентуално да у том року влада упути предлог закона у Парламент, који би био усвојен почетком септембра.

Одговарајући на бојазан чланова Америчке привредне коморе (AmCham) Вучић је рекао да је тај закон веома важан за пословни амбијент, и да да се на усвајање тог прописа влада обавезала и у програму са Међународним монетарним фондом.

"Тај закон је и политички проблем и унутар партијски проблем", рекао је Вучић и додао да ће проблема због тога бити не само у Парламенту него и унутар партије.

"Али морамо тај закон да донесемо, обавезали смо се", поручио је он након што су чланови AmChama изразили забринутост због парафискалних намета које општине уводе инвеститорима и њихове потребе да напуне локалне буџете.

Вучић је рекао да Влада поставља циљеве у сарадњи са ММФ-ом и Светском банком, да ће наставити са додатном пореском реформом у наредних годину дана.

"Неће више општине, када нису у стању да привлачењем инвеститора попуне буџете, моћи да се иживљавају на други начин. То ће бити законом регулисано и за нас и за њих, изричит је он.

Могу да отворе поглавља, не морају, њихова ствар

Вучић изјавио да Европска унија треба да донесе одлуку о отварању поглавља са Србијом, а да ми и даље радимо све како бисмо развијали земљу и побољшали животни стандард.

Вучић је, реагујући на и даље неизвесну одлуку Брисела о отварању поглавља до краја јуна, рекао да о томе одлучју "велики политичари", а да "ми, у нашој малој политици побољшања животног стандарда, боље економије, треба да будемо све успешнији".

"Ми ћемо да развијамо земљу и следеће године ћемо да задржимо висок раст и да будемо економија са најснажнијим растом у Европи и ја ћу да тиме да будем задовољан. Све друго су велики политичари, ја сам обичан човек, мали политичар, они воде велику политику, али је важно да ми у нашој малој политици урадимо све што можемо", рекао је Вучић.

Како је рекао, он одлично разуме како то иде у великој политици, али је најважније шта ће Србија да уради за себе.

"А то   да ли ће да нам отворе сад или кад им се допадне, могу да отворе или не морају, њихова ствар", рекао је Вучић.

Нема референдума о ЕУ док ме не победе на изборима

Вучић је поновио да је Србија на европском путу, поручивши да о томе неће бити референдума, а да они који га желе морају да га победе на наредним изборима.

"Код нас нема референдума, избори су били референдум. О томе нек размишљају ако победе за четири године", поручио је Вучић алудирајући на недавно одржан референдум у Великој Британији где је победила опција за напуштање европског блока.

Он је поручио да ће влада настојати да полако али сигурно, недвосмислено, гура земљу напред, и да ћемо ускоро моћи да се хвалимо бољим резултатима него што их имају многе земље ЕУ.

"Ја не волим заклињања "друже Тито... Али Србија ће бити на европском путу", рекао је он.

Камараш ће одговарати уколико буде разлога

Вучић је изјавио да власник ХКП Инжењеринга Петар Камараш није испунио уговорне обавезе у вези са Железаром Смедерево, јер то, додао је, није било могуће због ниских цена челика.

Вучић је новинарима у Београду рекао да ће Камараш одговарати за неиспуњавање уговорних обавеза уколико буде разлога за то, али је истакао да је сада најважније да кинески партнер Хестил преузме Железару.

"Имаћу са свима њима састанак данас, радим на клозингу и надам се да ће да буде клозинг ових дана", рекао је Вучић.

Он је навео да Камараш због околности на тржишту челика није ни могао да испуни услове из уговора.

"Вероватно ће Радуловић да га испуни, који је испунио затварање свих могућих фабрика", приметио је Вучић и додао да се ради на решавању ситуације у Фијату, у који је држава, поновио је, уложила 50 пута више новца него у све друге инвестиције заједно.

Имају право да некога желе или не желе

Вучић је додао да руководство Сребренице има право да некога жели или не жели у Поточарима 11. јула, да су они увек добродошли у Србији, а да о Сребреници мисли исто што и прошле године.

"Имају право на то да некога желе или не желе. Нећемо да правимо проблем и прихватамо њихову идеју да смо вишак у Сребреници. Они су код нас увек добродошли. И ми смо били добродошли пре неколико месеци", рекао је Вучић.

Он је навео да не би да улази у разлоге да ли је та одлука донета због изборне кампање или из неког другог разлога.

Навео је да начелника општине Сребреница Ћамила Дураковића доживљава као пријатеља Србије и свог доброг познаника, те да је он увек добродошао у Србију.

О Сребреници мислим исто што сам мислио и прошле године, закључио је Вучић.

(Танјуг)

Аутор:
Пошаљите коментар