broken clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Потписана Декларација о односима Србије и Хрватске

20.06.2016. 12:09 13:33
Пише:

Председник владе у техничком мандату Александар Вучић и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић потписали су данас у Суботици Декларација о унапређењу односа

и решавању отворених питања Србије и Хрватске, која садржи шест тачака.

Декларацијом је договорено да се, у циљу унапређења билатералних односа, регионалне сарадње и стабилности као и решавања отворених питања између две државе активно покрену или убрзају процеси унапређења билатералне заштите мањина - српске у Хрватској и хрватске у Србији.

То би, како се наводи, требало учинити на основу Споразума између Србије и Црне Горе и Хрватске о заштити права српске и црногорске мањине у Хрватској и хрватске мањине у Србији и Црној Гори потписаног 15. новембра 2004.  у Београду, као и Оквирне конвенције за заштиту националних мањина, усвојене од стране Савјета Еуропе 10. новембра 1994.

У другој тачки декларације наводи се да одмах треба приступити преговорима државних комисија о одређивању граничне линије између Србије и Хрватске, на основу међународног права.

У документу се наводи и да две државе немају никаквих територијалних захтева, те да су обе државе спремне да, у случају да билатерални преговори у разумном времену не успеју, свој територијални спор изнесу пред међународне правосудне институције.

Као трећа тачка је наведена сагласност да су и Србија и Хрватска спремне убрзати примену Споразума о питањима сукцесије, потписаног 29. јуна 2001. у Бечу.

Декларацијом се потврђује и да су обе државе сагласне да је потрага за несталим особама приоритетно хуманитарно питање и да ће уложити искрене и максималне напоре у тражењу несталих.

Обе државе свесне су нових изазова пред Европом и светом, посебно међународног тероризма и светске мигрантске и избегличке кризе, наводи се у декларацији и додаје да су спремне активно и координирано да делују у борби против тероризма и избегличке кризе.

Последња тачка односи се на заједничке прекограничне пројекте, а наводи се да су обе државе спремне да активно делују у заједничким развојним и прекограничним пројектима ЕУ.

Вучића и председницу Хрватске дочекао је велики број грађана испред Градске куће у Суботици.

(Танјуг)

Г. Китаровић: Немамо намеру да блокирамо Србију

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да Хрватска нема намеру да блокира Србију на путу ка Европској унији, већ да жели да је види у ЕУ, те да верује да се ситуација у вези са отварањем Поглавља 23 неће поновити.

Грабар Китаровић је рекла да ће Хрватска инсистирати на испуњавању критеријума на европском путу, али да се нада да ће у будућности две земље имати снаге да поразговарају билатерално о свим питањима која би се могла појавити у оквиру преговора, да се договоре око прелазних мерила и рашчисте недоумице, пре него што постану европски проблем.

"И Хрватска, а верујем и Србија, у будућности желе да се понашају као конструктивне чланице ЕУ, које доприносе консензусу у ЕУ, а које не уносе додатне проблеме, већ доприносе решавању. Зато верујем да се овакве ситуације у којима смо се налазили протеклих месеци неће поновити", рекла је она одговарајући на питање може ли се десити да нересена питања поново доведу до блокаде Србије на путу ка ЕУ.

Она је навела да Хрватска жели да види Србију као чланицу ЕУ, те да жели све државе југоисточне Европе у Унији јер је то предуслов за трајни мир, стабилност и просперитет овог дела Европе.

Навела је ида се отворена питања између две земље неће решити преко ноћи, али да верује да су и Србија и Хрватска довољно способне и зреле и да имају политичку вољу да билатерална питања виде као таква и ресавали их у међусобним односима.     

"За нека од њих, ако не буде било могуће да се реше у догледној будућности у билатералним однисима, решићемо их у међународним правосудним телима", рекла је Грабар Китаровић на конференцији за новинаре, након што су она и председник владе Александар Вучић потписали Декларацију о односима две земље.

Резултати не морају бити спектакуларни, али ће их бити

Председник владе Александар Вучић поручио је да је политичка воља најважнија за решавање отворених питања Србије и Хрватске, додајући да је она са спрске стране апсолутна, а да је уверен у добре намере и способности хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић.

"Много тога конкретног смо предвидели и уверен сам да ће да дају резултате. Политичка воља је најважнија, с наше стране је апсолутна, а уверени смо не само у добре намере, већ и у могућности и способности госпође Китаровић", рекао је Вучић, одговарајући на питање новинара како две стране намеравају да "оживе" декларацију о односима две земље и постигну конкретне резултате.

Према његовим речима, резултати потписане декларације ће се видети већ са месец дана.

"Не морају то да буду спектакуларни резултати, не кажем да ће Хрвати да почну да обожавају Србе, да ће Срби много да воле Хрвате, да око 5. августа неће бити безброј проблема у разлицитим изјавама и емоцијама, нити ће моћи да прође за пет десет година, али све што конкретно заједно урадимо, једну улицу, један уџбеник, један пут, једну слику, то је велики и конкретан корак", рекао је Вучић.

Он је навео да представници хрватске мањине у Србији, за које сматра да нису гласали за СНС на изборима, знају да ће обећано бити и урађено.

"После много великих обећања и лепих речи није ништа било, а ја сам данас већ данас разговарао са будућим градоначелником Суботице, он је добио задатак да асфатира две главне улице у Донем Таванкуту, разговарао сам са премијером Војводине и покрајински буџет ће издвајати средства за "Хрватску реч" и то су корекене ствари које смо одмах направили", рекао је Вучић.

Према његовим речима, обећао је још три ствари које ће бити решене у најкраћем року, док ће неке бити решене за годину дана.

Он је навео да Срби у Хрватској траже од Србије да испуни оно што хрватска мањина тражи од српске државе, како би и они могли то исто да захтевају од Хрватске, како би се "осећали као свој на своме".

Грабар Китаровић је, одговарајући на питање, рекла да се лично обавезује да учини конкретне кораке у раду са владом и министарством спољних послова, како би се покренуло решавање тих питања.

Она је навела да Хрватска мора именовати чланове разних мешовитих комисија, посебно кад је реч о питању границе и положају мањина, те да је веома важна потрага за несталима.

"Реч је о доброј политичкој вољи да се то питање реши, то је хуманитарно питање, наше породице имају право да се затвори тај део прошлости и да се окренемо будућности", рекла је она.

Вучић је након потписивања декларације рекао да су односи Хрватске и Србије кичма за добре односе у целом региону, али и од велике важности за Европску унију.

Говорећи о отвореним питањима, рекао је да ће се са Хрватском  разговарати и о граничним линијама, те да ће се то питање, ако се не реши у билатералним разговорима, решавати пред међународним институцијама.

"Ми не претендујемо ни на чију територију", подвукао је Вучић.

Верујем да ће Србија у будућности имати хрватску помоћ

Председник владе Александар Вучић уверен је да ће Србија у будућности имати хрватску помоћ, као што ће Хрватска имати подршку Србије.

Вучић је на конференцији за новинаре, након потписивања заједничке декларације са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић, рекао да ће две земље по питању спољнополитичких позиција много боље разумети једна другу кад почну да решавају међусобне проблеме.

Он је навео да током данашњег сусрета са Грабар Китаровић ни једно ни друго нису поменули недавна дешавања око отварања Поглавља 23 у преговима са ЕУ.

"Ја то нисам ни поменуо зато што мислим да кад решавамо наше проблеме који су дубоки и озбиљни, где сами знамо шта ће се у душама, главама, срцима људи дешавати за само два месеца, мислим да кад то почнемо да решавамо да ћемо и по питању спољнополитичких позиција једни друге моћи много боље да разумемо", рекао је Вучић на питање новинара да ли би, ако се отворена питања не реше у догледно време, могла да доведу до нове блокаде од стране Хрватске.

Вучић је прокоментарисао и речи хрватске председнице да Хрватска нема намеру да блокира Србију на путу ка ЕУ.

"Што се тиче европског пута Србије, супер, хвала вам", рекао је Вучић.

Вучић не подржава економски неисплативе медије

Вучић је изјавио да ће држава настојати да обезбеди средства и гаранције да националне мањине у Србији наставе да се информишу на матерњем језику и негују своју културу, али да, када је реч о Радију Суботица, неће подржавати нешто што је, како је рекао, економски неисплативо.

Премијер је то рекао одговарајући на питање новинара да ли је у плану измена Закона о информисању по којем је држава морала да се повуче из власништва у медијима пошто је, како је констатовао новинар, Радио Суботица пред гашењем, а једина у Војводини прави програм на четири језика националних мањина.

-Разговарао сам данас са запосленима у Радију Суботица. Нисам за подржавање нечега што економски не може да опстане. Боље је да дамо новац за закуп термина, него да издржавамо нешто што је економски немогуће, рекао је Вучић.

Важно је, казао је, да Хрвати у Србији буду информисани и да негују своју културу, и додао да ће Србија гледати да нађе начин како то да реши преко локалних медија у Суботици.

Када је реч о Закону, премијер је подсетио да је донет у складу са мишљењем Европске комисије и Венецијанским комитетом који су тражили, подсетио је, да се спроведе приватизација медија у Србији.

-Ми ћемо покушати да обезбедимо гаранције и за учење језика, али и за информисање на језику сваке националне мањине. Ту нема спора и спреман сам да са представницима хрватске мањине о томе разговарам сваки пут, сваког дана, поручио је Вучић.

(Танјуг)

Сусрет Китаровић-Вучић у Даљу и Доњем Таванкуту

Мандатар за састав нове владе Александрар Вучић и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић посетили су данас, након сусрета на мосту на Дунаву, у међуграничној зони код Ердута, родну кућу чувеног српског научника Милутина Миланковића у Даљу у Хрватској, где су дочекани с хлебом и сољу.

Вучић и Грабар Китаровић касније данас ће у Суботици потписати декларацију о унапређењу односа и решавању отворених питања Србије и Хрватске.

Данашњи сусрет и тај документ оцењују се и у српској и у хрватској политичкој јавности као историјски, те као значајан корак ка смањивању тензија између званичног Београда и Загреба и искорак у правцу боље сарадње и решавања отворених питања.

Вучић и Грабар Китаровић су обишли родну кућу чувеног српског научника Милутина Миланковића, разгледали сталну поставку и моделе Миланковићевог планетарија и уписали се у књигу утисака.

Они ће свечано открити бисту Миланковића и састати се са представницима српске националне мањине у Хрватској.

У Миланковићевој кући сачекао их је представник Срба у Хрватској, посланик у Сабору Милорад Пуповац, а сусрету присуствује и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Они су се најпре сусрели на мосту на Дунаву, на граничном прелазу Богојево - Ердут.

Вучић и Китаровић ће касније прећи у Србији, да би у Доњем Таванкуту посетили Дом културе "Матија Губец".

Сусрет на мосту на Дунаву

Александрар Вучић и Колинда Грабар Китаровић сусрели су се на мосту на Дунаву, у међуграничној зони код Ердута, на граничном прелазу Богојево - Ердут, после чега ће обићи обићи родну кућу Милутина Миланковића.

Данашњи сусрет и тај документ оцењују се и у српској и у хрватској политичкој јавности као историјски, те као значајан корак ка смањивању тензија између званичног Београда и Загреба и искорак у правцу боље сарадње и решавања отворених питања.

Вучић и Грабар Китаровић у у Доњем Таванкуту

Председник владе Александар Вучић и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић посетили су данас Доњи Таванкут, место код Суботице, у којем већинско становништво чине Хрвати и Буњевци.

Вучић и Грабар Китаровић дочекани су аплаузом, а потом су обишли галерију Прве колоније наиве у техници сламе и присуствовали уметничком програму културно-уметничког друштва ХГУ "Фестивал буњевачких писама" и певачке групе "Краљице Бодрога".

Како је предвиђено, они ће у просторијама хрватског културно-просветног друштва "Матија Губец" одржати састанак са представницима хрватске националне мањине у Србији, а затим наставити у Суботицу где је планирано да потпишу Декларацију о унапређењу односа и решавању отворених питања Србије и Хрватске.

Мештани: И до сада смо се добро слагали, посета велики плус

Долазак председника владе Александра Вучића и председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић наишао је на одушевљење мештана Доњег Таванкута, који сматрају да је то историјска посета која ће помоћи бољем суживоту свих заједница на том простору.

Како је репортеру Танјуга рекла мештанка Марија Симић, посета много значи за унапређење односа, али и за живот младих у том месту.

"Ово је историјски дан јер декларација (о унапређењу односа и решавању отворених питања Србије и Хрватске) значи пружање руке пријатељства за све нас и то значи лепшу будућност за наше село и нашу мањину", рекла је Симић.

Њена суграђанка Ђула Копиловић сматра да долазак двоје високих државника значи много за мештане Доњег Таванкута, који су се и до сада добро слагали и да је то "велики плус".

Антун Нерковић поручује да посета двоје државника представља подршку останку националних мањина на тлу Србије.

Ипак је истакао да је хрватској заједници потребна већа заступљеност у државним органима.

Како је рекао, није оптимиста да ће посета хрватске председнице то променити.

"Та посета неће имати утицај јер руководство ДСХВ-а ми не улива наду", рекао је Мерковић.

Вучић и Китаровић с представницима српске националне мањине

Александар Вучић и Колинда Грабар Китаровић састали су се око поднева са представницима српске националне мањине у родној кући Милутина Миланковића, у Даљу, у Хрватској.

Вучић и Грабар Китаровић претходно су обишли кућу чувеног српског научника и свечано открили његову бисту.

Председника српске владе и хрватску председницу поред Дунава дочекали су мештани, са аплаузом и порукама да су задовољни што су они данас ту.

У Даљу, иначе, живе Срби, Хрвати и Мађари, а Срби су већински народ.

Председник владе и хрватска председница касније данас ће у Суботици потписати декларацију о унапређењу односа и решавању отворених питања Србије и Хрватске.

Данашњи сусрет и тај документ оцењују се и у српској и у хрватској политичкој јавности као историјски, те као значајан корак ка смањивању тензија између званичног Београда и Загреба и искорак у правцу боље сарадње и решавања отворених питања.

У Миланковићевој кући сачекао их је представник Срба у Хрватској, посланик у Сабору Милорад Пуповац, а сусрету присуствује и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Шта су Вучић и Грабар Китаровић написали у књизи утисака

-Посебна ми је част и задовољство да будем овде са Александром Вучићем, како бисмо подцртали важност и богатство наших мањина, написала је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић у књизи утисака у родној кући српског научника Милутина Миланковића у Даљу.

Председница Хрватске и председник владе Србије уписали су се у књигу утисака у Миланковићевој кући уочи састанка са представницима српске националне мањине у Хрватској.

Грабар Китаровић је навела да је Миланковић био велики научник српског порекла, хрватске домовине, цењен широм света.

"Хрватска је поносна на њега. Он може бити пример и младим нараштајима, како својим научним радом, тако и животним путем", написала је председница Хрватске.

Вучић је, приметивши да ће забележити утиске другачије од уобичајених, официјелних порукам, написао да се нада да ће Србија и Хрватска, под окриљем Миланковићевог дома, изградити боље односе.

Председник српске владе је написао да се осетио поносним и почаствованим што је имао прилику да посети дом једног од највећих Срба, који је својим знањем задивио цео свет.

Написао је и да је Миланковић био мостоградитељ, да је правио мостове у реалности, али и у духовном смислу.

"Надам се да ћемо под окриљем његовог дома, уз присуство хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић изградити боље доносе између Србије и Хрватске, српског и хрватског народа", написао је Вучић.

Кућа Миланковића данас у центру пажње

Родна кућа српског научника Милутина Миланковића данас је била у фокусу јавности, будући да су је посетили мандатар за састав Владе Србије Александар Вучић и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић.

Управитељ куће Ђорђе Нешић каже да није увек тако, јер знаменитог научника, на пример, још нема у школском систему Хрватске.

Нешић је новинарима рекао да је та ситуација у Србији тек однедавно побољшана, али поручује да су глобалне климатске промене појачале интересовање за његов рад и дело.

"Он је научник 21. века и његово време тек пролази", убеђен је Нешић, за кога колеге кажу да му је кућа Миланковића већ 10 година живот.

Нешић подсећа да су иницијативу за обнову куће Миланковића покренуле владе две земље 2005. године, да је тај посао завршен 2007. године, а да је већ наредне одржан први међународни скуп о научнику.

У кући Миланковића сада функционише научно-културни центар, који се брине о поставци и садржајима који ће бити презентовани посетиоцима, а међу којима су сада документарно-играни филм о животу научника, интерактивни софтвер водич за почетнике, поставка о животу и раду Миланковића.

Нешић најављује да ће за месец дана бити постављен телескоп који ће моћи да пренесе слику са неба на платно, а да је у плану и изградња планетарија, који ће ићи из његове куће, па дуж обале Дунава.

План је, према његовим речима, и да за неколико година буде изграђена Миланковићева фонтана, са 12 водоскока, који ће причати причу о његовом раду и делу.

Нешић каже да сада у кућу Миланковића углавном долазе ученици и студенти и то и са једне и са друге стране Дунава.

Директорка Предузетничко развојног центра општине Ердут Бојана Орсић каже да је циљ општине да се побољша туристичка понуда, како би већи број туриста долазио у ту општину, где има доста тога да се види.

Наводи да је задовољна прекограничном сарадњом са српским Беочином и Сремским Карловцима, наводећи и да је кућа Миланковића резултат сарадње две земље.

"Владе Хрватске и Србије су уложиле одређена средства и кућа је обновљена. Без општине Ердут, која сваке године из буџета издваја средства за ту кућу, кућа не би била у оваком стању", рекла је Орсић.

Пуповац: Отворен разговор, изнели смо проблеме

Председник Српског националног већа Милорад Пуповац изјавио је данас да је разговор са мандатаром за састав нове Владе Србије Александром Вучићем и председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић био отворен и да су представници Срба изнели главна питања која их у овом моменту оптерећују.

Пуповац је рекао да је Србима из Хрватске била част што су имали прилику да изнесу проблеме Вучићу и Грабар Китаровић и додао да су њихови одговори били такви да верују да ће, након поново започетог дијалога Беогада и Загреба, проблеми почети да се решавају.

Он је новинарима испред куће Милутина Миланковића у селу Даљ, где су Вучић и Грабар Китаровић одржали састанак са представницима Срба у Хрватској, рекао да Срби желе међусобно пријатељство и да граде највећу блискост која је могућа између два народа, али и државе које ће посвећивати пажњу својим мањинама и њиховим проблемима.

"Од 2011. нема праве сарадње између Србије и Хрватске, председница Хрватске и премијер Србије су одлучили да се са тим прекине. Када су хладни односи између Хрватске и Србије и Хрватима у Србији и Србима у Хрватској је хладно. Нека се они затопле и нама је топлије", рекао је Пуповац.

Према његовим речима, јако је важно да се ситуација у којој су односи захлађени и под тензијама промени, а онда ће се створити простор да се ради и на отвореним питањима.

"Неке ствари смо чули од председнице Грабар Китаровић да је спремна покренути, а о којима нисам овлашћен да говорим, али јесу нама јако битне, јесте нам битна сарадња око ратних злочина, око регионалног развоја, регистрације школа, прекограничне сарадње", рекао је Пуповац.

Међу проблеме Пуповац је сврстао атмосферу која је још увек оптерећена нетолеранцијом, говором мржње, историјски ревизионизам и покушај да се оспорава право Срба у Хрватској на сећање на историјска страдања као што су Јасеновац и Јадовно, да се српске институције у Хрватској не признају, да им се финансијским ускраћивањем жели ограничити аутономија рада и деловања.

Ту су још, како је рекао, и запостављање развоја повратничких средина, нефер суђења за ратне злочине, регистрација српских школа, употреба ћириличног писма која зависи од добре воље локалних политичара.

Представници Срба у Хрватској су, како је навео, поздравили што ће и представници Хрвата у Србији, са којима су јуче одиграли пријатељски фудбалски меч, имати прилику да разговарају о свом положају, будући да ће Вучић и Грабар Китаровић у Таванкуту разговарати са њима.

Милановић: Ако сусрет води бољим односима са Србијом, подржавам

Бивши премијер и шеф најутицајније опозиционе СДП Зоран Милановић је, поводом данашњег сусрета српског премијера Александра Вучића и хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић, рекао да иако њихова позиција није иста, подржава све што ће допринети бољим односима у региону.

"Политичка позиција Вучића и Китаровић није иста ни у правном ни у изборном смислу, председница нема овлашћења за потписивање Декларације, али ако ће то довести да односи Хрватске и Србије буду још бољи, ја то подржавам", рекао је Милановић након распуштања Хрватског сабора.

Зна се, додао је, ко води посао и ко доноси одлуке - то су влада и парламент.

"На ово гледам као на један згодан протокол", рекао је Милановић.

(Танјуг)

Аутор:
Пошаљите коментар