Сушара на услузи воћарима и повртарима
БАЧ: Центар за сушење воћа и поврћа у Бачу, изграђен у оквиру пројекта „Повезивање округа и општина Дунавског региона у Србији са заједничким циљем унапређења социо-економског развоја“,
свечано су у среду отворили председник општине Бач Драган Сташевић и професор на Универзитету у Новом Саду Мирко Бабић. На отварању овог погона као партнери пројекта присутни су били представници Аустријске развојне агенције и Универзитета у Новом Саду, представници суседних општина и други гости. - Општина Бач уложиће све напоре да обезбеди услове за несметани рад и пласман готових производа. Као извор енергије у овом погону користи се биомаса, а уведен је ХАЧП стандард како би се сушеним производима обезбедила додатна вредност - рекао је обраћајући се присутнима, председник општине Бач Драган Сташевић.
Полазећи са становишта одрживости пројекта, општина Бач је одлучила да се сушара повери Пољопривредној школи у Бачу на управљање, што значи да ће сушара поред производног постати и едукативни центар, рекао је Сташевић и додао да ће капацитети сушаре бити на располагању и Удружењу жена „Колевка Бачке“ које је било партнер на пројекту, као и свим другим лицима из општине Бач који се баве овом делатношћу.
- У овом објекту , као што сте и имали прилику да видите али и да пробате, сушене су јабуке, јагоде, банане, першун, шаргарепа, паштрнак, вишње али и друго воће и поврће. Капацитет је 250 килограма на дан, што је довољно за потребе нашег подручја. Приликом пројектовања водило се рачуна и о заштити животне средине тако да сушара представља одрживи систем са техничко-технолошког становишта из разлога коришћења обновљивих извора енергије, а сво осушено воће и поврће које буде излазило из овог објекта имаће на себи декларацију о пореклу за шта смо се такође побринули – истакао је Сташевић.
Вредност опреме у сушари је 14.000 евра, а набављена је и амбалажа за паковање готових производа, заштитна одећа за раднике, неопходна пратећа опрема за функцонисање објекта. Очекује се да ће сушара поред производног бити искоришћена и као едукативни центар за потребе Пољопривредне школе у Бачу.
Поред Центра за сушење воћа и поврћа који је представљао главну инвестицију, реализоване су и друге активности са циљем побољшања социо-економских услова Дунавског региона. Тако је заживео „Виртуелни инкубатор“ - портал намењен почетницима у приватном бизнису на којем се заинтересовани могу информисати о свим актуелностима, али и пронаћи потребне формуларе и информације о условима за учешће на конкурсима и друге информације. Организована је обука за ткање и грнчарију, одржан је Фестивал хране и рукотворина у Бачком Новом Селу, спроведене су обуке за почетнике у бизнису са темом маркетинга и израде бизнис плана и много других активности.
М. Вранешевић
Коштало десет пута више
Истичући добре стране пројекта, председник општине Бач, Драган Сташевић се осврнуо и на проблеме у реализацији. Пројекат је трајао 22 месеца, а чак 12 месеци радило се на објекту сушаре, како у проналажењу локације, изради пројектно-техничке документације, добијању дозвола за градњу, јавних набавки и осталог. Сташевић је нагласио да је општина уложила додатних три милиона динара за адаптацију објекта, што представља скоро 10 пута више, него што је било предвиђено самим пројектом.
- Иако је било много потешкоћа општина Бач је овај објекат изградила у складу са Законом о планирању и изградњи и свим другим прописима, а стечено искуство ће икористити да паметно и ефикасно планира наредне пројекте, за које смо сигурни да ће бити амбициознији и са већим утицајем на економски развој општине - рекао је Сташевић.