Маслиново уље треба држати што даље од шпорета, саветују кулинарски експерти.
Уколико уље чувате поред рингли на шпорету, топлота може покварити његов укус.
Држање уља на топлом и осветљеном месту чини да оно поприми устајали укус и временом постане попут сирћета.
Како би спречили да тога дође, морате га чувати на хладном и мрачном месту, и водити рачина да буде добро затворено. Јер кисеоник, топлота и светло су три највећа непријатеља маслиновог уља.
Погрешно је и устаљено мишљење да ово уље може дуго да се чува. Укус се временом погоршава, те отворену флашу морате искористити у року од шест месеци од куповине.
Ипак, флаше које стоје неотворене имају дужи рок трајања, и ако се правилно чувају, задржавају укус и до две године.
Крстарица.рс/ Дневник