ОПРЕЗ
ЗА ОВУ ГРУПУ ЉУДИ КРАСТАВЦИ МОГУ БИТИ ОПАСНИ Омиљена намирница некима може изазвати ОЗБИЉНЕ ПРОБЛЕМЕ
Краставац је здрав, али постоје неке групе људи које треба да га избегавају.
Као нискокалорична намирница, која се састоји од 96% воде, краставци помажу у одржавању хидрације и побољшавају варење, али њихова претерана конзумација може узроковати одређене здравствене проблеме.
Могу изазвати алергију
Краставци садрже витамине К, Ц, А, магнезијум, калијум и фолну киселину који побољшавају стање крви, вида, костију, коже и целокупног имунолошког система. Међутим, код неких људи могу изазвати алергијску реакцију која ће се манифестовати у облику свраба, осипа и отицања.
"Краставац може изазвати алергијске реакције код људи који су алергични на друго воће и биљке, као што су киви, диња, лубеница, банана, кајсија, целер, шаргарепа и амброзија. Избегавајте да једете краставце ако сте алергични на било који од ових производа", упозорава „WebMD“.
Опрез дијабетичари
Опрезни морају бити и дијабетичари. Наиме, семе краставца може смањити ниво шећера у крви, што може повећати вероватноћу да ниво шећера у крви постане превише низак код људи који се лече од дијабетеса.
Ако идете на операцију
Према лекарима, краставце треба да избегавају сви који имају заказану операцију. "Семе краставца може снизити ниво шећера у крви. То може ометати контролу шећера у крви током и након операције. Немојте конзумирати краставце најмање две недеље пре заказане операције", додају лекари. Код здравих особа прекомерна конзумација краставаца може узроковати надутост и гасове.